Tom és Jerry

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Tom és Jerry
(Tom and Jerry)
TomandJerry.jpg
Műfaj vígjátéksorozat

Író(k) William Hanna
Joseph Barbera
Rendező(k) William Hanna
Joseph Barbera
Gene Deitch
Chuck Jones
Hang(ok) William Hanna (1942-1958)
Allen Swift (1959-1961)
Mel Blanck (1962-1967)
Főcímzeneszerző Scott Bradley
Edward Plumb (73. epizód)

Ország  Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Epizódok 165 (összesen)
114+2 (William Hanna és Joseph Barbera)
13 (Gene Deitch)
34 (Chuck Jones)
1 (Karl Toerge)
1 (Joseph Barbera és Spike Brandt) (epizódlista)
Gyártás
Producer(ek) Rudolf Ising (1. epizód)
Fred Quimby (95 epizód)
William Hanna
Joseph Barbera
William L. Snyder
Chuck Jones
Részenkénti játékidő 5-7 perc
Gyártó Metro-Goldwyn-Mayer
Sugárzás
Eredeti sugárzás 1940. február 10.1967. szeptember 26.
Magyar adó MTV-1, TV-1
TV-2
ATV (~ gyerekshow)
Cartoon Network
Boomerang (~ új kalandjai is)
RTL Klub (~ új kalandjai)
RTL II
Korhatár Magyarország Korhatár nélkül megtekinthető. (TV-1, TV-2)
Kronológia
Kapcsolódó műsor(ok) Tom és Jerry új kalandjai
Tom és Jerry vidám kalandjai
Tom és Jerry gyerekshow
Tom és Jerry legújabb kalandjai
Tom és Jerry show
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Tom és Jerry (eredeti cím: Tom and Jerry) sikeres és hosszú életű, színes, amerikai moziban vetített rajzfilmsorozat, amelyet William Hanna és Joseph Barbera írt és rendezett a Metro-Goldwyn-Mayer filmstúdió számára. Annyira népszerűvé vált a két figura, hogy még napjainkban is készítenek kisebb epizódokat, vagy egész estés filmeket. A sorozat epizódjai – számos egyéb kitüntetés mellett – összesen hét Oscar-díjat nyertek. A sorozatban látható színek technicolor eljárással készültek. Amerikában 1940. február 10. és 1967. szeptember 26. között vetítették le eredetileg a mozikban. Magyarországon a televízióban az MTV-1-en, a Cartoon Network-ön, a Boomerang-on, és az RTL II-n vetítették le.

Története[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tom külsejének megfigyelhető változása az Elbocsátás, a Turbékoló madárka és a Láthatatlan kiskacsa részekben.

William Hanna és Joseph Barbera összesen 114 epizódot készített 1940 és 1957 között az MGM stúdió animációs részlegénél Hollywoodban, Kaliforniában. 1957-ben az MGM bezárta az animációs részlegét, azzal a jelmondattal, hogy az ismétlések ugyanannyi jövedelmet hoznak, mint az újonnan készítettek.

1960-ban az MGM stúdió arra a döntésre jutott, hogy mégis folytatni kellene a sorozatot, ezért Joe Vogel (akit a döntés miatt később kirúgtak) ötlete alapján újabb 13 Tom és Jerry epizódok készültek a Rembrandt Films gondozásában, Csehszlovákiában, Gene Deitch vezetésével. Ekkor a producer William L. Snyder és a zeneszerző Steven Konichek (eredeti nyelven Štěpán Koníček) volt. (Érdekesség, hogy a stáb tagjainak neveit angolosították, nehogy valaki kommunistának higgye őket.)

Az újabb epizódok 1963-tól ismét Hollywoodban készültek, Chuck Jones vezetésével 1967-ig. Chuck Jones 30 évig dolgozott a Warner Bros. animációs részlegénél, ahol a Bolondos dallamok rendezője volt. Ekkor Jones mellett dolgozó animátorok is otthagyták a Warner Bros.-t, és megalapították a Sib Tower 12 stúdiót (aminek a neve 1964-ben MGM Animation/Visual Arts lett), ahol a Tom és Jerry sorozatot folytatták. Jones összesen 34 részt készített, s ezen részek színvonala megközelítette az eredeti Hanna és Barbera által készített részekét.

A Tom és Jerry később újra megjelent a televízióban az 1970-es, '80-as és '90-es években új részekkel, Joseph Barberának, William Hannának és a Filmation Studios-nak köszönhetően. Jelenleg a Warner Bros. rendelkezik a Tom és Jerry jogaival, és készíti a Tom and Jerry Tales-t, amelyet az Egyesült Államokbeli The CW csatornán sugároznak.

A Tom és Jerry sorozat születése Rudolf Isingnak köszönhető, aki az első, az "Elbocsátás (Puss gets the boot)" című epizód producere volt. Eredetileg Ising a két rajzfilmfigurát Jaspernek, és Jinxnek nevezte el, többször hallhatni, hogy a macskát eltartó asszony rászól:

„Jasper?! Jasper! Mm-hmm… that no-good cat!” - azaz - „Jasper?! Jasper! Mm-hmm… az a mihaszna macska!”

Cselekmény és szerkezet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az epizódok középpontjában rendszerint Tomnak Jerry elfogására irányuló sikertelen kísérletei állnak. Tom a legtöbbször nem is akarja megenni Jerry-t és néhány részben a páros valójában egészen jól kijön egymással, így az ellenségeskedés hátterében valószínűleg csak a hagyományos macska-egér ellentét áll.

Az egyes epizódok a bennük megjelenő erőszakról is híresek; ám egy rész sem tartalmaz véres jeleneteket, és ezek a részek is inkább humorosak, mint durvák - a sajátos képi humor és zene hatására.

A háttérzene szintén fontos szerepet tölt be a részek alatt, kihangsúlyozza a cselekményt és érzelmeket is kölcsönöz az egyes jeleneteknek. A zenei rendező, Scott Bradley összetett műveket alkotott, amelyek a jazz, a klasszikus zene és a korabeli popzene elemeit ötvözik.

Általánosságban elmondható, hogy nem fordul elő szöveg a rajzfilmben, leszámítva néhány epizódot; a Tom és Jerry közötti dialógusok főleg felordításokból és felkacagásokból állnak, amelyet gyakran trombita, vagy más hasonló hangszer szólaltat meg.

Formátumok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

William Hanna és Joseph Barbera a hét Oscar-díjjal

1954 előtt minden Tom és Jerry epizód standard 35 milliméteres Academy film formátumban volt rögzítve, 1954-től kezdve néhány rész mind standard, mind szélesvásznú CinemaScope formátumban. 1956-tól az MGM rajzfilmstúdió bezárásáig az epizódok kizárólag CinemaScope formátumban készültek, a hangok némelyikben pedig egyfajta sztereofonikus (térhatású) módon voltak rögzítve. Ezekben az években a cseh Václav Bedřich is rendezte a rajzfilmet, illetve a stábban dolgozott egy másik cseh nemzetiségű zeneszerző, Štěpán Koníček (Steven Konichek) is. Ekkoriban a rajzfilm kidolgozása csaknem ugyanolyan volt mint az akkori csehszlovák rajzfilmeké. Az 1960-as Gene Deitch - Chuck Jones részek Academy formátumban lettek rögzítve, ám kompatibilis módon a szélesvásznú Academy formátummal. Minden Hanna–Barbera rész Technicolorban, a '60-as évekbeli epizódok pedig Metrocolorban készültek.

Cenzúra[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Két Cipő asszony lecserélve a tinédzserlányra Chuck Jones és csapata közreműködésével a Szombat esti macskabuli című epizódban.
Egy képernyőkép a Nehéz a béke című epizódból. A szereplőkre rácsapódik a sár egy száguldó, húst szállító autó miatt. Ezt a jelenetet a későbbi televízióba való kerüléskor cenzúrázták.

A rajzfilmsorozatot több tévécsatorna is cenzúrázta. Ilyen cenzúrázott jelenetek voltak például Tom dohányzásai (amely szokásával gyakran akarta lenyűgözni aktuális szerelmi bálványát),[1] vagy amikor a szereplőket fekete arccal mutatták egy-egy robbanás után. A Mammy Two Shoes (magyar fordításban: Két Cipő Asszony) szereplő ábrázolását gyakran tekintik rasszistának, mert egy fekete asszony volt, akinek egy egér fészkelt a házában. Ezért Chuck Jones vezetésével több epizódban kicserélték az asszonyt egy fehér, vékony nőre. Ilyen rész például a Szombat esti macskabuli, melyet nem szinkronizálták magyarra, így amikor a fehér hölgy telefonál, zene hallatszódik. Bár a legtöbb eredeti, magyar szinkronizáláskor nem vették figyelembe a cenzúrázásokat, kivétel például a Nehéz a béke. A legelső, Elbocsátás részben Két Cipő Asszony eredeti szinkronját politikailag inkorrektnek tartották, s emiatt újraszinkronizálták. (Az új szinkronizálásban már Jasper helyett Thomas-t mond.)

Az erőszakos jeleneteket parodizálandóan a Simpson család c. amerikai rajzfilmsorozatban is látható néhány másodperc elejéig a Frinci és Franci (Itchy and Scratchy) c. sorozat, amely a Tom és Jerry görbetükre. Ebben a rövidke epizódokból álló sorozatban egy macska és egy egér sorozatos összecsapásai láthatóak igen brutális kiszerelésű jelenetekkel, ahol az egér egyik alkalommal feldarabolja a macskát egy fejszével.

Díjak[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tom és Jerry képernyőkép

A sorozat hét része Oscar-díjat nyert.

Az Oscar-díjat nyert epizódok:

  • 1943: Jerry, a jó hazafi (The Yankee Doodle Mouse)
  • 1944: Egerész ötperc (Mouse Trouble)
  • 1945: Csendet kérünk! (Quiet Please!)
  • 1946: Zongorakoncert (The Cat Concerto)
  • 1948: A kis árva (The Little Orphan)
  • 1951: A két muskétás (The Two Mousekeeters)
  • 1952: A bécsi egér (Johann Mouse)

Tom és Jerry szerte a világban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Tom és Jerry sok országban sikeres rajzfilmsorozat volt, és adaptálása sem volt különösebben nagy feladat a párbeszédek hiánya miatt. A Tom és Jerry hosszú ideig igen sikeres volt Németországban, ahol a sorozatot rímekben írt narrációval látták el, amely további humoros tartalmat adott a rajzfilmnek. Csehszlovákiában egyike volt a néhány nyugati rajzfilmnek, amelyet (először 1988-ban) a kommunizmus bukása előtt sugároztak. A brit BBC a rajzfilmet váratlan műsorváltozásokkor sugározta (például élő adások megszakadásakor).

Egyéb formában[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tom and Jerry Tales

A Tom és Jerry 1942-től kezdődően képregény formájában is megjelent, számos változatban. A páros videojátékokban is szerepet kapott, megjelentek a Nintendo Entertainment System és Super NES, de újabb platformok, mint például a PlayStation 2, Xbox, és Nintendo Gamecube képernyőin is. A rajzfilmeknek számos DVD és kazetta kiadása is volt.

Más média[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tévéfilmsorozatok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Mozifilm[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Videófilmek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]