Sztálingrád (film, 1993)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sztálingrád
(Stalingrad)
1993-as német–cseh–svéd film

RendezőJoseph Vilsmaier
ProducerHanno Huth
Günter Rohrbach
Vezető producerMark Damo
Michael Krohne
Joseph Vilsmaier
Műfaj
ForgatókönyvíróJürgen Büscher
Johannes Heide
FőszerepbenThomas Kretschmann
Dominique Horwitz
Sebastian Rudolf
Jochen Nickel
ZeneNorbert Jürgen Schneider
Martin Grassl
OperatőrEnjott Schneider
VágóHannes Nikel
JelmeztervezőUte Hofinger
DíszlettervezőJindrich Götz
Wolfgang Hundhammer
Gyártás
GyártóB.A. Produktion
Bavaria Film
Perathon Film-und Fernsehproduktions GmbH
Royal Film
Ország Németország
Nyelvnémet
orosz
Játékidő134 perc
Költségvetés20 000 000 DEM[1]
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóNémetország Senator Film
Németország Constantin Film
Magyarország InterCom
BemutatóNémetország 1993. január 21.
Magyarország 1993. szeptember 3.
KorhatárMagyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sztálingrád (eredeti cím: Stalingrad) egy 1993-ban bemutatott német II. világháborús filmdráma Joseph Vilsmaier rendezésében.

Cselekmény[szerkesztés]

1942-ben a Wehrmacht mélyen behatol a Szovjetunióba. Legfontosabb támadási pontja Sztálingrád, a Volga menti ipari és közlekedési csomópont, aminek elfoglalása több okból is fontos Hitler számára. Egyrészt biztosítani lehet a Kaukázusban előrenyomuló német csapatok bal szárnyát, másrészt a gazdag olajmezők megszerzése az olajban szűkölködő német hadigazdaság számára nélkülözhetetlen.

Manfred "Rollo" Rohleder (Jochen Nickel) szakasza éppen Olaszországban tölti eltávját, amikor megkapják a parancsot: csatlakozniuk kell Sztálingrád ostromához. Ő és társai Fritz Reiser tizedes (Dominque Horwitz), Közveszélyes Müller közlegény (Sebastian Rudolph), Edgar Emingholz közlegény (Heinz Emingholz) Hans von Witzland hadnagy (Thomas Kretschmann) parancsnoksága alá kerülnek. A szovjet városban mindannyian Hermann Musk (Karel Heřmánek) százados vezetésével egy gyártelepen indítanak offenzívát súlyos vérveszteségekkel. Majd körülzárják őket a szovjet csapatok, ahonnan végül kitörnek. Másnap a csatornarendszert próbálják biztosítani. Witzland elszakadva a többiektől rábukkan egy szovjet katonanőre Irinára (Dana Vávrová), akinek felkínálja a segítségét, hogy kijuthasson biztonságban, de ő inkább elszalad. Később a szakasz rálel egy bomba robbanásától súlyosan megsérült Edgarra, akit orvoshoz visznek.

Ott azonban a közlegény belehal sérüléseibe az ellátás hiánya végett. Witzland emiatt összetűzésbe kerül Haller századossal (Dieter Okras), aki az egész szakaszt végül büntetőszázadba száműzeti, és aknákat kell hatástalanítaniuk. Néhány nappal később fordul a harci helyzet: a szovjet csapatok körülzárták a 6. Német Hadsereget. Musk százados lehetőséget ad szakaszának a büntetőszázadból való kijutásra: útját kell állni egy közelgő szovjet páncélos hadtestnek, hogy a németek kitörhessenek a kutyaszorítóból. Ezt a csatát is újabb nagy vérveszteségekkel ugyan, de sikerült megnyerniük.

Haller százados ezt követően a szakasznak "jutalomból" kivégzés végrehajtását írja elő, amit ők erős ellenérzéssel ugyan, de megtesznek. Ugyanakkor Reiser, Müller és Witzland – megelégelve a vérengzést és az esélytelen sztálingrádi csatát – dezertálni készül. Elindulnak a pitomniki reptér felé, útközbe szembesülve a civil lakosság nyomorával. Hogy betegnek tüntessék fel magukat és helyet kapjanak a hazatérő repülőgépre ezért elhunyt katonákról igazoló cédulát szereznek be. A tervük azonban kudarcot vall: a repteret megtámadják a szovjetek. Nem tudják elérni az utolsó repülőt, ami elhagyta a térséget így ott ragadtak.

Visszatérnek egy menedékhelyre, ahol ismét találkoznak többi bajtársukkal. Musk százados már súlyos lábelrothadásban szenved. Egy német repülőgép ellátmányának megszerzése közben rajtuk üt Haller százados, aki pisztolyát rájuk irányítja. A gátlástalan századossal szemben persze erőfölényben vannak, ugyanakkor egy óvatlan pillanatban Müllert lelövi. Ezt követően az életéért könyörög s elárulja a többieknek, hogy van egy raktára, ahol felhalmozott mindent és ott meghúzhatják magukat. Végül azonban végeznek vele.

A raktárban a sok felhalmozott élelem, ellátmány mellett egy ágyhoz kötözve megtalálják Irinát is, akit Haller ejtett foglyul. Witzland szabadon engedi a lányt akiről kiderül, hogy kollaboráns, illetve félig német származású. Musk százados biztat mindenkit, hogy folytassák a harcot és vigyék ki őt az épületből, de ennek csupán Rollo tesz eleget. Az utcán azonban csupán azt tudják megállapítani, hogy német sereg megadta magát a szovjeteknek.

Irina Witzlandnak és Reisernek felajánlja a szökést a fagyos pusztán keresztül, így elindulnak a semmibe. Útközben Irinát lelövik a szovjetek és meghal. Witzland is megsérül a konfliktusban és hamarosan elfogy az ereje, majd összerogy. Reiser összekuporodik melléje majd felidézi észak-afrikai kalandjait tartva benne a lelket, de végül halálra fagy ő is a jeges orosz télben.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szereplő Magyar hang
Dominique Horwitz Fritz Reiser tizedes Kassai Károly
Thomas Kretschmann Hans von Witzland hadnagy Csankó Zoltán
Jochen Nickel Manfred " Rollo" Rohleder szakaszvezető Rajhona Ádám
Sebastian Rudolph Közveszélyes "KM" Müller közlegény Bolba Tamás
Dana Vávrová Irina Hámori Eszter
Martin Benrath Hentz tábornok Elekes Pál
Sylvester Groth Otto Rosta Sándor
Karel Heřmánek Hermann Musk százados Konrád Antal
Heinz Emigholz Edgar Emigholz közlegény Czvetkó Sándor
Ferdinand Schuster Double Edgar Áron László
Oliver Broumis HGM Háda János
Dieter Okras Haller százados Uri István
Zdeněk Vencl Wölk Kocsis György
Mark Kuhn Pflüger őrmester Juhász György
További magyar hangok
Bata János, Bor Zoltán, Holl Nándor, Kardos Gábor, Rudas István, Varga Tamás

Díjak, jelölések[szerkesztés]

Bavarian Film Awards (1993)[szerkesztés]

  • díj: legjobb operatőr (Joseph Vilsmaier)
  • díj: legjobb vágás (Hannes Nikel)
  • díj: legjobb produkció (Bob Arnold, Günter Rohrbach, Joseph Vilsmaier, Hanno Huth)

Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál (1993)[szerkesztés]

  • jelölés: Arany Szent György (Joseph Vilsmaier)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Stalingrad (angol nyelven). Box office/business. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2010. március 24.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]