Modern család

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Modern család
(Modern Family)
Modern Family Title.svg
Műfaj Szituációs komédia

Alkotó(k) Christopher Lloyd
Steven Levitan
Főszereplő(k) Ed O'Neill
Sofia Vergara
Julie Bowen
Ty Burrell
Jesse Tyler Ferguson
Eric Stonestreet
Sarah Hyland
Ariel Winter
Nolan Gould
Rico Rodriguez
Aubrey Anderson-Emmond

Ország  USA
Nyelv angol
Évadok 5
Epizódok 106 (epizódlista)
Gyártás
Vezető producer(ek) Steven Levitan
Christopher Lloyd
Forgatási helyszín(ek) Los Angeles
Részenkénti játékidő 22 perc (epizódonként)
Gyártó Lloyd-Levitan Productions
20th Century Fox Television
Forgalmazó USA ABC
Sugárzás
Eredeti adó ABC
Eredeti sugárzás USA 2009. szeptember 23. óta
Magyar adó HBO Comedy, RTL2
Magyar sugárzás Magyarország 2010. április 27. HBO Comedy - 2012. augusztus 1.
Magyarország 2012. október 1. RTL2 óta
Státusz fut
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Modern család (eredeti címén Modern Family, az RTL2 megrendelésére készített szinkronban Egy rém modern család) egy amerikai szituációs komédia, amit Steven Levitan és Christopher Lloyd találtak ki. A sorozat az amerikai ABC csatornán debütált 2009. szeptember 23-án.

A sorozat pozitív visszajelzéseket kapott első évadjára, és többszörös Emmy-díjjal és egy Arany Glóbusszal tüntették ki. Nézettsége az Egyesült Államokban egyre javuló tendenciát mutatott a harmadik évadig, mikor átlagosan 14 milliós nézettséggel a csúcson volt. Jelenleg ez a szám a 10 millió körül jár átlagosan, és ötödik évadja fut a tengerentúlon.

Az ötödik évad megrendelésére 2013. május 10.-én került sor, majd az 2013. szeptember 25.-én adásba került.

Magyarországon a sorozat az HBO Comedy-n debütált, 2010 augusztusában. Egy rém modern család címen készült egy második szinkron is az RTL2 rendelésére, amely indulásakor kezdte el sugározni azt.

A sorozatról[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Koncepció[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Christopher Lloyd és Steven Levitan egy beszélgetés alkalmával, amikor saját családjukról szóló történeketek meséltek egymásnak, az az elképzelésük támadt, hogy ezek a történetek alapul szolgálhatnának egy sorozatnak. Elkezdték kidolgozni az ötletét egy családmegfigyelő mockumentary sorozatnak. Egy későbbi ötlet abból állt, hogy sorozat szóljon három családról és az élményeikről. A sorozatterv címe My American Family lett. A tervet elküldték a négy legnagyobb amerikai országos csatornának abban a reményben, hogy az egyikük berendeli az első részt a tervből. A Fox nem kért a sorozatból, mivel egy korábbi Lloyd-Levitan sorozat kapcsán (Back to You), ami csak egy évadot élt meg a Fox-nál, megromlott a készítők és a csatorna között a kapcsolt. A CBS csatorna nem merte bevállalni az egykamerás sorozaformátumot, mivel korábban két egykamerás szituációs komádia is megbukott a csatornánál (Welcome to The Captain, Worst Week). Az NBC-nek jelenleg is van két mockumentary stílusú szituációs komédiája (The Office, Parks and Recreation). Az ABC azonban megegyezett a készítőkkel és az első részek után a sorozat teljes évadát berendelte.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang (Modern család - HBO) Magyar hang (Egy rém modern család - RTL Klub/RTL+/RTL2)
Jay Pritchett Ed O'Neill Barbinek Péter Csuja Imre
Gloria Pritchett Sofia Vergara Pikali Gerda Náray Erika
Claire Dunphy Julie Bowen Kiss Virág Zakariás Éva
Phil Dunphy Ty Burrell Széles Tamás Galbenisz Tomasz
Mitchell Pritchett Jesse Tyler Ferguson Schnell Ádám Fekete Zoltán
Cameron Tucker Eric Stonestreet Kerekes József Kerekes József (Kedveli a sorozatot, ezért vállalta el az újra szinkronizálást!)
Haley Dunphy Sarah Hyland Laudon Andrea Talmács Márta (1-2. évad)

Molnár Ilona (3. évadtól)

Alex Dunphy Ariel Winter Károlyi Lili Pekár Adrienn
Luke Dunphy Nolan Gould Penke Soma (1-4. évad)

Boldog Gábor (5. évadtól)

Császár András
Manny Delgado Rico Rodriguez Czető Roland Czető Ádám
Lily Tucker-Pritchett Jaden and Ella Hiller (1-2. évad)

Aubrey Anderson-Emmons (3. évadtól)

Jelinek Éva Koller Virág

A sorozat a három család; Jay Pritchett és gyermekei Claire Dunphy és Mitchell Pritchett családja köré összpontosul. Jay Pritchett az apaközpontú családtípus híve, ő az, aki a legtöbb helyzetben tudja a helyes megoldást, felesége a nála sokkal fiatalabb Gloria Pritchett egy szenvedély latin-amerikai (kolumbiai) anya, aki Jay segítségével neveli gyermekét, Manny-t. Claire Dunphy háztartásbeli családanya, aki összeházasodott Phil Dunphy ingatlankereskedővel és saját bevallása szerint cool apával. Három gyermekük van; Haley, a tipikus tinédzser, Alex az okos középső gyermek, és Luke a bohém és egyedüli fiú. Mitchell, az ügyvéd és az élettársa Cameron adoptáltak egy vietnámi kisgyereket, Lily-t

A sorozatban persze visszatérő mellékszereplők is szerepelnek, és csak egy-egy rész erejéig feltűnő színészek is. Ilyen a Haley barátját alakító Dylan (Reid Ewing). Vendégszereplő volt Fred Willard, aki Phil édesapját (Frank Dunphy-t) alakította. Ezért az alakításért Emmy-díjra is jelölték. Shelley Long alakítja Claire és Mitchell biológiai édesanyját, Jay ex-feleségét, DeDe Pritchett-et. Nathan Lane kétszer jelenik meg a második évadban, mint vendégszereplő. Ő alakította Cameron és Mitchell színpompás barátját Pepper Saltzman-t (Borsikát).

Epizódok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat premiere 2009. szeptember 23-án, szerdán volt amerikai keleti idő szerint este kilenc órakor. Ugyanebben az évben, október 8-án a csatorna berendelte a teljes évadot a sorozatból, azaz az első évad 24 részét. 2010. január 12-én bejelentették, hogy érkezik a második évad, amelynek a premierje 2010. szeptember 22-én volt ugyanabban az időpontban, amikor az első évad első epizódja. A második szezon közepénél a csatorna bejelentette, hogy berendelik a harmadik évadot is. A harmadik évad premierje 2011. szeptember 21-én volt. 2012. május 10-én jelentették be, hogy berendelik a negyedik évadot is. Ugyanígy, egy évvel később jelentették be az ötödik évad érkezését.

Hazai sugárzás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Itthon 2010-ben kezdte el sugározni az HBO Comedy szinkronosan Modern család címmel a sorozatot. Jelenleg az ötödik évad feléig készült el ez a szinkronváltozat. Itt láthatóak a premier részek. A sorozat második szinkronját az RTL2 rendelte meg, és része volt a csatorna indulásakor kínálatának. Ehhez a változathoz a második évadig készült el szinkron, innentől a csatorna hiátusba tette azt. Azóta feltűnt az RTL+ 2014 májusi indulásakor és 1 hónapra rá, június 1-től az RTL Klub is műsorra tűzte a saját szinkronjával.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]