The X Factor (Egyesült Királyság)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
The X Factor
XFactorTitles.jpg
Műfaj tehetségkutató showműsor

Alkotó Simon Cowell
Műsorvezető Kate Thornton (2004–06)
Dermot O'Leary (2007–14)
Caroline Flack (2015–)
Olly Murs (2015–)
Zsűri Louis Walsh (2004–14)
Simon Cowell (2004–10, 2014–)
Sharon Osbourne (2004–07, 2013)
Brian Friedman (2007)
Dannii Minogue (2007–10)
Cheryl Cole (2008–10, 2014–)
Gary Barlow (2011–13)
Tulisa Contostavlos (2011–12)
Kelly Rowland (2011)
Nicole Scherzinger (2012–13)
Mel B (2014)
Narrátor Peter Dickson

Formátum The X Factor (tv sorozat)
Szlogen It's Time To Face The Music
Ország  Egyesült Királyság
Nyelv angol
Évadok 11
Epizódok 330 (2014. december 14.)
Gyártás
Producer talkbackTHAMES
FremantleMedia
SYCOtv
Forgatási helyszín Fountain Studios, Wembley Arena, Hammersmith Apollo, Manchester Central
Részenkénti játékidő 50-120 perc
Sugárzás
Eredeti adó ITV
Eredeti sugárzás 2004. szeptember 4. óta
További információk
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap

A The X Factor egy brit televíziós tehetségkutató műsor, melyet az Egyesült Királyságban az ITV, míg Írországban a TV3 közvetít. A show lényege, hogy nyilvános meghallgatás során kiválasztanak számtalan tehetséget, akik közül valaki később megnyeri a versenyt. Minden évad során a műsor augusztustól egészen decemberig tart. A show producere a talkbackTHAMES, valamint Simon Cowell produkciós vállalata, a SYCOtv, a szponzor jelenleg a TalkTalk és a Domino's Pizza. Az x faktor jelentése nem más, mint az a bizonyos "plusz", amitől valaki igazi sztárrá válik.

Az X Factor a korábbi Pop Idol tehetségkutatót váltotta, miután utóbbi műsort határozatlan ideig szüneteltették, leginkább amiatt, mert Simon Cowell saját műsor indítását tervezte, amelynek vetítési jogaival is rendelkezhet. A két műsor hasonlósága rengeteg konfliktushoz vezetett. Jelenleg ez Európa legnagyobb televíziós tehetségkutató műsora, amelyben az 5. évad során, több mint 182,000 jelentkező meghallgatására került sor. A fődíj egy 1 millió fontos lemezszerződés a Syco kiadóval. A műsor rendkívüli nézettségre tett szert az évek során; az 5. évad döntőjére 14,5 millió brit tévénéző volt kíváncsi. A show hetedik évadját 16 millió brit tévénéző követte. A nézettség a kilencedik évadra 10 millióra esett vissza.

Az első 5 évad során az előválogatót követően először csak a zsűri előtt kellett énekelni a jelentkezőknek, a hatodik évad során azonban már közönség is részt vett a felvételeken. A tizedik évadtól a meghallgatások két körben zajlanak, először csak a zsűri előtt, majd a közönség előtt is bizonyítani kell a továbbjutáshoz. Azok, akik ebben a körben a legjobbnak bizonyultak, részt vesznek az úgynevezett "táborban". Ezután a versenyzőket különböző kategóriákba sorolják, melyeknek a zsűritagok a mentorai. Ezt követi az élő műsor-sorozat, ahol minden héten búcsút vesznek egy énekestől; a kiesőről a nézők szavazhatnak. Az eddigi 10 évad nyertesei: Steve Brookstein, Shayne Ward, Leona Lewis, Leon Jackosn, Alexandra Burke, Joe Mcelderry, Matt Cardle,Little Mix, James Arthur,Sam Bailey és Ben Haenow. A nyertes első kislemeze általában karácsony körül jelenik meg, annak reményében, hogy az Egyesült Királyság első számú karácsonyi dala lehessen. Az tíz évad során minden nyertes dala felkerült az angol kislemezlista első helyére, ebből négy lett első számú karácsonyi sláger.

Az X Factor számtalan verzióban jelent meg világszerte. Leginkább Dániában és Hollandiában vált sikeressé, ahol immáron a negyedik évadra készülnek, csakúgy mint Olaszországban, Spanyolországban, Kolumbiában, Portugáliában és Indiában. 2010 őszén Magyarországon is bemutatkozott ez a műsor.[1] A műsor 2011-ben mutatkozott be az Egyesült Államokban három évad után a gyenge nézettség miatt a műsort sugárzó csatorna a FOX levette a képernyőről. 2013 novemberében az ITV bejelentette, hogy 2016-ig meghosszabbította a szerződést Simon Cowell-lel, azaz a műsor 2016-ig biztosan képernyőn lesz.[2]

Szponzorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Leona Lewis, a harmadik évad nyertese

A Nokia szponzorálta az első három évadot, a The Carphone Warehouse pedig a negyedik és ötödik évadot. A hatodik évadtól a műsort a TalkTalk szponzorálja, amely a The Carphone Warehouse tagja.

A műsor menete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A show arra törekszik, hogy rendkívüli énekes tehetségekre találjon, de emellett a külső megjelenés, a személyiség, a színpadi jelenlét és a tánctudás is fontos szerepet kap az előadáson. Amit a zsűri leginkább keres: olyan képességű énekes, aki megállja a helyét a mai popvilágban.

Az első három évad során a versenyen három kategória volt: szólóénekesek 16-24 év között, szólóénekesek 25 év fölött, és vokál csapatok (a duókat is beleértve). A negyedik és ötödik évadban az alsó korhatár 14 év lett, így alakult ki a 14-24 évesek csoportja. Ezt szétválasztották külön női és férfi előadókra, így összesen négy csoport volt: 14-24 év közötti ("Fiúk"), 14-24 év közötti ("Lányok"), 25 év felettiek és csapatok. A hatodik évadban újra 16 év az alsó korhatár, de a csoportok változatlanok maradtak.

Az X Factor öt részből áll:

 • 1: meghallgatás a producerek részéről (ekkor dől el, hogy ki énekelhet a zsűri előtt)
 • 2: meghallgatások a zsűri előtt
 • 3: "tábor"
 • 4: látogatás a mentorok házában
 • 5: élő döntők

Meghallgatások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A produceri meghallgatások hónapokkal a műsor kezdete előtt zajlanak, ezekre bárki jelentkezhet az egész Egyesült Királyságból. Általában nem kerülnek felvételre, de egy-két pillanatkép általában bekerül a későbbi műsorokba. Azok akik tehetségesek vagy valamilyen szempontból érdekesnek bizonyulnak, arany jegyet kapnak, amellyel részt vehetnek a második produceri meghallgatáson. Ekkor már csak azok jutnak tovább, akik sikerrel veszik ezt az akadályt.

A zsűri meghallgatásai közül csak néhány - a legjobb, a legrosszabb és a leginkább bizarr előadás - kerül adásba a műsor első pár hetében. Az első öt évad során a jelentkezők egy szobában a zsűri tagjai előtt "a capella" adták elő választott dalukat, a hatodik évadtól azonban élő közönség előtt kell megmutatniuk tudásukat, háttérzenével együtt. Ha a zsűri többsége (az 1-3. évad alatt kettő, míg a 4-10. évad alatt három) igennel szavaz, a versenyző továbbjut, ellenkező esetben pedig kiesik.

Több, mint 50.000 ember ment el a válogatásra az első évadban, 75.000 a másodikban és körülbelül 100.000 a harmadik évad során. A negyedik széria során majdnem 150.000, míg az ötödik évad során több, mint 182.000 jelentkező akadt.

2013-tól az aréna válogatásokra való bejutás feltétele a szobákban történő válogatásokon történő megfelelő szereplés, ami 3 vagy legjobb esetben 4 igent jelent a zsűri tagjaitól.

2015-től ismét csak az aréna válogatáson kell a versenyzőknek megmutatni magukat.

"Tábor" és Mentorok háza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Azok a versenyzők akik továbbjutottak a válogatáson, részt vesznek egy úgynevezett "táborban", ahol ismét megmutatják énektudásukat (ezek általában hotelben, vagy egy közeli sportlétesítményben zajlanak). A korai szériákban a "tábor" előtt dőlt el, hogy melyik zsűritag lesz az egyes kategóriák mentora, de a negyedik évad óta a zsűri együtt dolgozik a tábor ideje alatt. Összesen 24 vagy 32 versenyző jut tovább (6-8 minden kategóriából) és csak ezután derül ki a mentor személye.

A tizedik évadtól egy új formátumú tábor került bevezetésre, amelynek keretében a zsűri tagjai a tábor első napján megtudják, hogy melyik kategória mentorai lettek. Ezután a versenyzőket három fős csoportokba osztják és közösen kapnak egy dalt, amelyet közösen adnak elő a zsűrinek. A csoportok előadását minden zsűritag végighallgatta, majd tanácskozás után a kategória mentora dönti el, hogy ki jut tovább a következő fordulóra. Az utolsó fordulón a közönség is részt vehet, az arénában a színpad szélén hat széket helyeznek el. A versenyző előadása után a mentora eldönti, hogy tovább viszi-e versenyzőt a mentor házába, ha igen a válasz, akkor a versenyző helyet foglalhat a hat szék egyikén. Azonban, aki a széken ül az sincs teljes biztonságban, hiszen ameddig az adott kategória összes versenyzője színpadra nem lépett, addig a mentor mindig változtathatott azon, hogy kiket ültet a székekre. Végül a hat megmaradt előadó minden kategóriából tovább jutott a Mentorok házába.

Ezután kerül sor a látogatásra a mentorok házában, ahonnan már csak kevesen (9-en az első évadban, 12-en a második évadtól és 16-an a nyolcadik évadban) kerülnek a döntőkbe. Louis Walsh zsűritag elmondása szerint azok a házak, amelyekben a meghallgatások zajlanak nem a tagok saját tulajdona, rendszerint csak kibérlik erre az alkalomra.

Élő döntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A döntők két részből állnak: az első rész a versenyzők fellépése míg a második az eredményhirdetés, melynek során (a nézők szavazatai alapján) egy vagy két versenyző búcsúzik. Meghívott világsztárok is rendszeres fellépői a shownak. Az élő műsor a Fountain Studio-ban kerül felvételre Londonban. Az 1-5 évad során a döntő mindkét része szombaton került adásba, míg a hatodik évadtól az első rész szombaton, az eredményhirdetés pedig vasárnap este látható.

Fellépések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

James Arthur a kilencedik széria nyertese 2013-ban

Az első döntőkben minden versenyző egy dalt ad elő a zsűri és a közönség előtt. Ezek többnyire háttérzenére történnek, de alkalmanként zenekar és vokalisták segítik a versenyzőt. Általában táncosok is megjelennek, emellett néhány produkcióban az énekesek hangszeren játszanak (vagy imitálják azt).

A műsor első két évada során a versenyzők egy-egy pop dalt, vagy világslágert adtak elő. A harmadik évadtól azonban (hasonlóan a Pop Idol-hoz) hétről hétre valamilyen témához kötődik a dalválasztás. A meghívott világsztár is ehhez a témához kapcsolódik. A bejátszásokon látható, hogy a sztárvendég segíti a versenyzőket a próbákon, emellett az eredményhirdetés előtt fellép az élő műsorban.

Az egyes produkciókat a zsűri értékeli, nagy hangsúlyt fektetve a vokális képességre, a megjelenésre és a színpadi jelenlétre. A heves viták a zsűritagok között és a nyers kritikák is a műsor részévé váltak. Az utolsó versenyző dala után megnyílnak a telefonos vonalak és a nézők szavaznak arról, hogy kit szeretnének versenyben tartani.

Eredmények[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az eredményhirdetés során kiderül, hogy melyik az a két produkció, amelyek a legkevesebb szavazatot kapták. Ezután ismét énekelniük kell, a zsűri pedig eldönti, hogy melyik jut tovább. A korai szériáknál a korábban előadott dalt kellett megismételni, de az ötödik évad óta lehetőség van új dal éneklésére is. A negyedik évad óta 4 zsűritag szavaz, emiatt döntetlen is kialakulhat. Ebben az esetben újra a nézői szavazatok döntenek: a korábban már leadott szavazatok alapján a legkevesebb szavazattal rendelkező énekes esik ki a versenyből. Sem a szavazatok száma, sem pedig a sorrend nem nyilvános, ugyanis a műsor készítői nem szeretnék befolyásolni a szavazókat. A harmadik évadban az egyik döntő újdonsággal szolgált: a legkevesebb szavazattal rendelkező énekes automatikusan kiesett, míg a az utolsó kettő közül a zsűri szavazatai alapján szintén búcsúzott egy versenyző.

A hatodik évadtól a versenyben maradt énekesek közösen is előadnak egy produkciót, ez viszont csak a show része: sem a zsűri, sem a nézők nem szavaznak.

Utolsó döntők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az utolsó döntők során változik a műsor szerkezete, a 4 vagy 5 énekes ilyenkor már 2 dalt ad elő és az első dalok után már szavazhatnak a nézők is. A zsűri ilyenkor már nem dönt, csak a nézők szavazata számít: aki a legkevesebb szavazatot kapja, automatikusan kiesik a versenyből.

Ez folytatódik egészen addig amíg mindössze 2 vagy 3 énekes marad versenyben. Ezután a fináléban a nézők döntik el, hogy ki nyeri az X Factort.

Az X Factor után[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A verseny győztese 1 millió fontot érő lemezszerződést kap a kiadótól, amely a Sony Music Entertainment-tel áll kapcsolatban. A műsor folyamán többször előfordult, hogy a korábban kiesett versenyzők is lemezszerződést kaptak más cégtől, de ez általában nem garantált.

Az első három évad alatt eredetileg a nyertest a saját mentora menedzselte volna; Cowell, Osbourne és Walsh is rendelkezett volna a képesítéssel. A negyedik évadban Dannii Minogue zsűritag megjelenésével a rendszer felborult volna. Ebben az évadban Minogue kategóriájából Leon Jackson nyerte az X Factort és egy külső menedzsert hívtak meg.

Az első két széria során a győztes debütáló albuma pár hónappal a műsor után jelent meg. Ezek a lemezek többnyire feldolgozásokat tartalmaztak. A harmadik évadban Leona Lewis albumának kiadásánál változott ez a módszer. Lewis első lemeze a Spirit rendkívüli sikereket ért el, ekkor döntöttek arról, hogy a későbbiekben a verseny győztesének debütáló albumán több új dal és kevesebb feldolgozás szerepeljen.

Évadok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

     Versenyző (mentor) "Fiúk" kategória
     Versenyző (mentor) "Lányok" kategória
     Versenyző (mentor) "16–24 évesek" kategória
     Versenyző (mentor) "25 év felettiek" vagy "28 év felettiek" ketgória
     Versenyző (mentor) "Csapatok" kategória

Évad Kezdet Finálé Győztes Második Harmadik Győztes mentor Műsorvezető Zsűri
Első 2004. szeptember 4. 2004. december 11. Steve Brookstein G4 Tabby Callaghan Simon Cowell Kate Thornton Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
Második 2005. augusztus 20. 2005. december 17. Shayne Ward Andy Abraham Journey South Louis Walsh
Harmadik 2006. augusztus 19. 2006. december 16. Leona Lewis Ray Quinn Ben Mills Simon Cowell
Negyedik 2007. augusztus 18. 2007. december 15. Leon Jackson Rhydian Roberts Same Difference Dannii Minogue Dermot O'Leary Simon Cowell
Sharon Osbourne
Louis Walsh
Dannii Minogue
Ötödik 2008. augusztus 16. 2008. december 13. Alexandra Burke JLS Eoghan Quigg Cheryl Cole Simon Cowell
Louis Walsh
Dannii Minogue
Cheryl Cole
Hatodik 2009. augusztus 22. 2009. december 13. Joe McElderry Olly Murs Stacey Solomon Cheryl Cole
Hetedik 2010. augusztus 21. 2010. december 12. Matt Cardle Rebecca Ferguson One Direction Dannii Minogue
Nyolcadik 2011. augusztus 20. 2011. december 11. Little Mix Marcus Collins Amelia Lily Tulisa Contostavlos Louis Walsh
Gary Barlow
Kelly Rowland
Tulisa Contostavlos
Kilencedik 2012. augusztus 18. 2012. december 9. James Arthur Jahméne Douglas Christopher Maloney Nicole Scherzinger Louis Walsh
Gary Barlow
Tulisa Contostavlos
Nicole Scherzinger
Tizedik 2013. augusztus 31. 2013. december 15. Sam Bailey Nicholas McDonald Luke Friend Sharon Osbourne Louis Walsh
Sharon Osbourne
Gary Barlow
Nicole Scherzinger
Tizenegyedik 2014. augusztus 30. 2014. december 14. Ben Haenow Fleur East Andrea Faustini Simon Cowell Louis Walsh
Simon Cowell
Cheryl Fernandez-Versini
Mel B
Tizenkettedik 2015 2015 Caroline Flack
Olly Murs
Simon Cowell
Cheryl Fernandez-Versini

A zsűri és a műsorvezetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A zsűri tagjai[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az 1-3. évad alatt a zsűri tagjai: Simon Cowell zenei és tévés producer, Sharon Osbourne zenei menedzser és tévés személyiség, és Louis Walsh zenei menedzser.

A harmadik évad után Walsh-t kiírták a műsorból, helyét Brian Friedman amerikai koreográfus és Dannii Minogue ausztrál énekesnő vette át. Egy hét után azonban Friedman kreatív rendezője lett a műsornak; Simon szerint ugyanis nem működött együtt a zsűri. Walsh újra helyett kapott és 2007 júniusában véglegessé vált a döntőbizottság, Simon Cowell, Sahron Osbourne, Louis Walsh és Dannii Minogue részvételével.

2008. június 6-án (6 nappal az ötödik évad kezdete előtt) az ITV bejelentette, hogy Sharon Osbourne távozik a műsorból, helyét pedig Cheryl Cole a Girls Aloud énekesnője veszi át. Osbourne a távozása okaként megjegyezte, hogy nem szeret együtt dolgozni Dannii Minogue-val.

A zsűri a 8. szériára szinte teljesen megváltozott. Simon helyére Gary Barlow érkezett. Dannii Minogue helyét Kelly Rowland veszi át. Cheryl helyére Tulisa érkezett.

Az ITV bejelentette hogy Kelly nem tér vissza a 9. évadban,a többi mentor változatlan marad. 2012. június 15-én az ITV bejelentette hogy kiválasztották a vendégmentorok közül az állandó mentort Nicole Scherzinger-t.

A 10. évadra Simon Cowell változásokat ígért a zsűriben. A változások keretében Tulisa Contostavlos-t nem hívták vissza az új évadra. A tizedik évadra az előző évad zsűritagjai közül Louis Walsh, Nicole Scherzinger és Gary Barlow is visszatért. Tulisa helyét az 1-4. évad mentora Sharon Osbourne vette át. Sharon Osbourne augusztusban bejelentette, hogy ez az utolsó éve a showban.[3][4]

2014. február 8-án a hónapok óta tartó találgatások igaznak bizonyultak, hiszen az ITV bejelentette, hogy Simon Cowell visszatér a zsűribe 2014-ben.[5][6] Ugyanezen napon a sajtóban megjelentek a hírek, miszerint Louis Walsh is visszatér a zsűribe. A hírek szerint Cowell-hez és Walsh-hoz a visszatérő Cheryl Cole és egy új zsűritag Rita Ora csatlakozik, ám ezeket a híreket nem erősítette meg a csatorna.[7] 2014. február 14-én Simon Cowell a Twitteren megköszönte Nicole Scherzinger kétéves munkáját, ezzel nyilvánossá vált távozása a műsorból.[8] Cheryl Cole 2014 márciusában jelentette be a visszatérését a műsorba.[9] 2014. május 30-án több hónapnyi találgatás után Louis Walsh is bejelentette visszatérését.[10][11] Június 11-én bejelentették, hogy Nicole Scherzinger helyét a korábban vendégmentorként már kipróbált Melanie Brown, művésznéven Mel B veszi át.[12]

2015. április 11-én Louis Walsh bejelentette, hogy nem biztos a visszatérése idén a zsűribe, azonban ő az egyetlen mentor, aki 2014-ig minden évadban zsűrizett.[13] A 2014-es zsűriből Simon Cowell és Cheryl Fernandez-Versini is visszatért a 2015-ös évadra.[14][15]

Műsorvezetők és a felkészítők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A műsorvezetők (2015-)

Kate Thornton volt az első három évad műsorvezetője. Őt a negyedik évadtól Dermot O'Leary váltotta fel, aki a 11. évadig volt a show házigazdája.[16] A 12. évadtól a műsor házigazdái Olly Murs és Caroline Flack. Így ők lettek a show történetének első műsorvezető párosa.[17]

Brian Friedman maradt a műsor produkcióinak koreográfusa, pedig az énektanár a második évad óta. Énektanár volt még a 7. évadban Savan Kotecha.

A narrátor szerepét Peter Dickson tölti be.

A zsűri kategóriái és azok nyertese[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Minden évad során a zsűritagok válnak az egyes kategóriák mentoraivá, ahol a verseny során kategóriánként kiválasztanak (évadtól függően) 3 vagy 4 énekest, aki továbbjut az élő döntőkbe. Az alábbi táblázat bemutatja, hogy a szériák során a zsűritagok mely kategóriát kapták meg.

Jelzések:

     Győztes zsűri/kategória. A nyertesek neve félkövér, a többi versenyző neve kicsi.
Évad Simon Cowell Sharon Osbourne Louis Walsh N/A
Első 24 év felettiek
Steve Brookstein
Rowetta Satchell
Verity Keays
16-24
Tabby Callaghan
Cassie Compton
Roberta Howett
Csapatok
G4
Voices with Soul
2 to Go
Második Csapatok
Journey South
The Conway Sisters
4Tune
Addictiv Ladies
25 év felettiek
Andy Abraham
Brenda Edwards
Chico Slimani
Maria Lawson
16-24
Shayne Ward
Nicholas Dorsett
Chenai Zinyuku
Phillip Magee
Harmadik 16-24
Leona Lewis
Ray Quinn
Nikitta Angus
Ashley McKenzie
25 felettiek
Ben Mills
Robert Allen
Kerry McGregor
Dionne Mitchell
Csapatok
The MacDonald Brothers
Eton Road
4Sure
The Unconventionals
Negyedik Simon Cowell Sharon Osbourne Louis Walsh Dannii Minogue
Csapatok
Same Difference
Hope
Futureproof
Lányok
Alisha Bennett
Emily Nakanda
Kimberley Southwick
25 év felettiek
Niki Evans
Beverley Trotman
Daniel DeBourg
Fiúk
Leon Jackson
Rhydian
Andy Williams
Ötödik Simon Cowell Cheryl Cole Louis Walsh Dannii Minogue
Fiúk
Eoghan Quigg
Austin Drage
Scott Bruton
Lányok
Alexandra Burke
Diana Vickers
Laura White
Csapatok
JLS
Girlband
Bad Lashes
25 év felettiek
Ruth Lorenzo
Rachel Hylton
Daniel Evans
Hatodik 25 év felettiek
Olly Murs
Danyl Johnson
Jamie Archer
Fiúk
Joe McElderry
Lloyd Daniels
Rikki Loney
Csapatok
John & Edward
Miss Frank
Kandy Rain
Lányok
Stacey Solomon
Lucie Jones
Rachel Adedeji
Hetedik Csapatok
One Direction
Belle Amie
Diva Fever
F.Y.D.
Lányok
Rebecca Ferguson
Cher Lloyd
Katie Waissel
Treyc Cohen
28 év felettiek
Mary Byrne
Wagner
John Adeleye
Storm Lee
Fiúk
Matt Cardle
Paije Richardson
Aiden Grimshaw
Nicolo Festa
Nyolcadik Gary Barlow Tulisa Contostavlos Louis Walsh Kelly Rowland
Fiúk
Marcus Collins
Craig Colton
Frankie Cocozza
James Michael
Csapatok
Little Mix
The Risk
Nu Vibe
2 Shoes
25 év felettiek
Kitty Brucknell
Johnny Robinson
Sami Brookes
Jonjo Kerr
Lányok
Amelia Lily
Misha B
Janet Devlin
Sophie Habibis
Kilencedik Gary Barlow Tulisa Contostavlos Louis Walsh Nicole Scherzinger
28 év felettiek
Christopher Maloney
Kye Sones
Melanie Masson
Carolynne Poole
Lányok
Ella Henderson
Lucy Spraggan
Jade Ellis
Csapatok
Union J
District3
MK1
Fiúk
James Arthur
Jahmene Douglas
Rylan Clark
Tizedik Gary Barlow Sharon Osbourne Louis Walsh Nicole Scherzinger
Csapatok
Rough Copy
Kingsland Road
Miss Dynamix
25 év felettik
Sam Bailey
Shelley Smith
Lorna Simpson
Fiúk
Nicholas McDonald
Luke Friend
Sam Callahan
Lányok
Tamera Foster
Hannah Barrett
Abi Alton
Tizenegyedik Simon Cowell Cheryl Fernandez-Versini Louis Walsh Mel B
25 év felettiek
Ben Haenow
Fleur East
Stevi Ritchie
Jay James
Lányok
Lauren Platt
Lola Saunders
Chloe-Jasmine Whichello
Stephanie Nala
Csapatok
Stereo Kicks
Only the Young
Overload Generation
Blonde Electra
Fiúk
Andrea Faustini
Paul Akister
Jack Walton
Jake Quickenden
Tizenkettedik Simon Cowell Cheryl Fernandez-Versini

Források, jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. X-faktor - jövő ősszel az RTL Klub műsorán!. (Hozzáférés: 2009. december 19.)
 2. BBC (15 November 2013). "The X Factor and Britain's Got Talent renewed to 2016". Press release. Elérés: 15 November 2013.
 3. http://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/x-factor-sharon-osbourne-hits-2104794?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter
 4. http://www.unrealitytv.co.uk/x-factor/louis-walsh-confirms-hes-quitting-x-factor-he-wants-his-life-back/
 5. http://www.reveal.co.uk/showbiz-celeb-gossip/news/a549820/simon-cowell-confirms-hes-returning-to-the-x-factor-for-2014.html
 6. http://www.digitalspy.co.uk/tv/s103/the-x-factor/news/a549821/simon-cowell-is-coming-home-to-uk-x-factor-judge-return-confirmed.html?utm_source=twt&utm_medium=snets&utm_campaign=twitter
 7. http://metro.co.uk/2014/02/07/nicole-scherzinger-got-the-boot-then-simon-cowell-cheryl-cole-louis-walsh-and-rita-ora-for-x-factor-2014-4294424/
 8. https://twitter.com/SimonCowell/status/434149438870011904
 9. http://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/cheryl-cole-x-factor-simon-3228138
 10. Rowley, Alison: Louis Walsh confirms X Factor return: 'I'm going to be the sunny judge'. Digital Spy. Hearst Corporation, 2014. május 30. (Hozzáférés: 2014. május 30.)
 11. http://tellymix.co.uk/reality-tv/the-x-factor/182515-x-factor-2014-judges-louis-walsh-confirms-hell-be-back.html
 12. http://www.itv.com/xfactor/news/feisty-mel-b-joins-the-x-factor-panel
 13. http://www.digitalspy.co.uk/showbiz/s103/the-x-factor/news/a641189/louis-walsh-threatens-to-quit-the-x-factor-im-done-with-it.html#~p9yIStsSFY9jnY
 14. http://www.digitalspy.co.uk/tv/s103/the-x-factor/news/a637134/x-factor-producer-hints-at-format-change-there-will-be-some-surprises.html#~p7LAAsli92rrdu
 15. http://www.mirror.co.uk/3am/celebrity-news/cheryl-fernandez-versini-part-x-factor-5451003
 16. http://www.itv.com/xfactor/news/dermot-oleary-leaves-the-x-factor
 17. http://www.itv.com/xfactor/news/the-x-factor-reveals-new-hosts

Ez a szócikk részben vagy egészben a The X Factor (UK) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]