A nyolcadik utas: a Halál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Alien - Nyolcadik utas: a Halál
(Alien)
Rendező Ridley Scott
Producer Gordon Carroll
David Giler
Walter Hill
Műfaj Horrorfilm
sci-fi film
kalandfilm
Forgatókönyvíró Dan O'Bannon
Ronald Shusett
Főszerepben Sigourney Weaver
John Hurt
Ian Holm
Zene Jerry Goldsmith
Operatőr Derek Vanlint
Vágó Terry Rawlings
Peter Weatherley
Jelmeztervező John Mollo
Gyártás
Gyártó 20th Century Fox
Ország  Egyesült Királyság
 USA
Nyelv angol
spanyol nyelv
Időtartam 117 perc
Költségvetés 11 000 000 USD[1]
Képarány 2,20:1
Forgalmazás
Forgalmazó Amerikai Egyesült Államok 20th Century Fox
InterCom (VHS, 1994)
Bemutató Amerikai Egyesült Államok 1979. május 25.
Magyar feliratos
Magyarország 1981. január 15.
1. magyar változat
1994. (VHS)
2. magyar változat
1995. október 27. (TV-1)
Magyar adó 1. szinkronnal
TV3, RTL Klub
2. szinkronnal
MTV1
Korhatár USA R
Magyarország Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel USA 80 931 801 USD
Earth flag PD.jpg 24 000 000 USD[2]
Kronológia
Következő A bolygó neve: Halál
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Nyolcadik utas: a Halál (eredeti cím: Alien) egy 1979-ben bemutatott angol-amerikai koprodukcióban készült horrorfilm Ridley Scott rendezésében.

A sci-fi és horror elemeket ötvöző mű egyedülálló népszerűsége folytatások elkészítésére inspirálta az alkotókat. Ez volt az egyik első olyan alkotás a filmtörténetben, amelyben nő játszotta az akcióhős szerepét. A film a kritikusok és a nézők tetszését is elnyerte; az eredeti művet három hivatalos folytatás követte, valamint számtalan regény és több számítógépes játék is készült a történetből.

A film Oscar-díjas látványtervét H. R. Giger készítette.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Nostromo nevű teherszállító űrhajó hosszas kiküldetés után éppen a Föld felé tart valamikor a XXII. században. Legénysége hét fő és egy Jones nevű vörös kandúr, valamint az űrhajót irányító Anya nevű számítógép. A film kezdetén Anya rejtélyes rádiójeleket fog egy közeli, feltérképezetlen bolygóról. Felébreszti a legénységet a hibernációból, a szabályzat szerint ugyanis ha idegen bolygót találnak, ahol élet lehet, kötelesek azt megvizsgálni.

A teljes legénység egy kisméretű komppal landol az LV-426-on, ahol rendkívül mostohák a körülmények. Dallas, Kane és Lambert rövid kutatás után egy ismeretlen eredetű, évezredekkel azelőtt becsapódott űrhajóra bukkannak. Bemennek a belsejébe, ahol rövid kutatás után egy értelmes idegen lény megkövült maradványaira bukkannak. Időközben rájönnek a Nostromón, hogy a rádióadás (amit az idegen lény kezdett el sugározni) nem segélykérés, hanem figyelmeztetés, de késő már értesíteni a többieket. Kane leereszkedik az űrhajó rakterébe, ahol ezernyi bőrhéjú tojást talál. Az egyikből váratlanul egy rákszerű lény ugrik ki, majd karjaival rátapad az arcára. A többiek kétségbeesetten visszaviszik a hajóra (bár ez ellentmond a szabályzatnak), a lényt – amely mesterséges kómában tartja a férfit – azonban sehogy sem tudják leszedni az arcáról.

A lény végül elpusztul és leválik Kane-ről. Nem sokkal ezután a teljesen egészségesnek tűnő Kane felébred és a legénység többi tagjával együtt étkezik. Azonban hirtelen fuldokolni kezd, és egy idegen lény tör ki hasfalán keresztül a gyomrából. Ash nem engedi megölni a kisméretű lényt, amely így el tud menekülni. A legénység tagjai végül a kis szörny után erednek, de nem sejtik, hogy az elképesztő sebességgel fejlődik és időközben hatalmassá vált.

Brett éppen Jonest, a macskát keresgéli a hajó egyik hátsó zugában, amikor az idegen lecsap rá, és elhurcolja; a többiek viszont nem találnak se vért, se holttestet (a rendezői változatból kiderül, hogy az idegen lény egy szerves masszába ágyazza áldozatait és Brett is ide került). Nem sokkal ezután az idegen a szellőzőjáratokba települ át. Dallas lángszóróval próbálja meg elkapni, de nem sikerül neki; őt is elragadja a lény. Dallas halála után Ripley veszi át a parancsnokságot. Megkérdezi Anyát, hogy mennyi az esély a lény elpusztítására és kiderül, hogy ez lehetetlen; az események hátterében a Weyland-Yutani társaság áll, nekik kell az idegen lény. Nem sokkal ezután Ash megtudja, hogy Ripley ismeri a különleges utasításban leírtakat, ezért megtámadja a nőt, de a többiek segítenek Ash megfékezésében. Kiderül, hogy Ash egy android, melyet a Társaság küldött az akció zökkenőmentes lebonyolítása érdekében.

A három, még életben maradt utas elhatározza, hogy megsemmisíti a Nostromót, és a Narcissus nevű komppal menekülnek el. Azonban az idegen támadása miatt egyedül Ripley és Jones tud eljutni a detonátorig, majd a komp fedélzetére. Az idegen lény azonban már a kompban tartózkodik, végül Ripley úgy végez vele, hogy kinyitja a légzsilipet, ezután a hajtóművel elhamvasztja a lényt. A film végén Ripley és Jones is hiperálomba merül.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész Magyar hang
1. szereposztás (1994) 2. szereposztás (1995)
Ellen L. Ripley, harmadparancsnok Sigourney Weaver Menszátor Magdolna Farkas Zsuzsa
A. J. Dallas, kapitány Tom Skerritt Harmath Imre Vass Gábor
J. M. Lambert, navigátor Veronica Cartwright Jani Ildikó Vándor Éva
S. E. Brett, gépésztechnikus Harry Dean Stanton Beregi Péter Uri István
G. W. Kane elsőtiszt John Hurt Laklóth Aladár Mihályi Győző
Ash, tudományos tiszt Ian Holm Fodor Tamás Berzsenyi Zoltán
J. T. Parker, főgépész Yaphet Kotto Varga Tamás Melis Gábor
Mama Helen Horton Debrenti Piroska Zsurzs Kati

Rendezői változat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2003-ban Ridley Scott elkészítette a film rendezői változatát, mely egy perccel rövidebb, mint az eredeti. Bizonyos jeleneteket kivágtak, másokat lerövidítettek, de vannak benne új részek is.

 • A Nostromo hídján a legénység meghallgatja az idegen adást, majd Lambert beméri annak forrását, és Dallas kérésére ismerteti a bolygó főbb adatait.
 • Az idegen tojás vizsgálata közben Kane előveszi lézerpisztolyát.
 • Mialatt Dallas és Ash a Kane-re tapadt arctámadót vizsgálják, a folyosón Lambert összeverekszik Ripleyvel, amiért az nem akarta őket beengedni a hajóra.
 • Miközben Brett a macskát keresi a C szinten, megpillanthatjuk fölötte az immár kifejlett idegent, amint a lelógó láncok között himbálózik.
 • Közvetlenül miután az idegen elragadja Brettet, Parker és Ripley berontanak a helyiségbe, majd rájuk csöpög a technikus vére.
 • Ripley végső menekülése során rábukkan az idegen fészkére, ahol megtalálja Brett és Dallas begubózott testét. A kapitány még él és a megváltó halálért könyörög, így a lány mindent feléget lángszórójával.
 • Miután az idegen érdeklődve nézegeti a dobozba zárt Jonest, vadul félrelöki a macska ládáját.
 • Kivágtak két teljes jelenetet: amikor Ripley megkérdezi Asht, hogy megpróbálkozhat-e az idegen adás megfejtésével, illetve amikor Dallas az alien elpusztításának lehetőségeiről és saját esélyeiről kérdezi Anyát.
 • Jelentősen megkurtították azt a jelenetet, melyben Ripley maga kezdi el az idegen adás megfejtését. Ripley eredetileg Ash-nél érdeklődött, hogy milyen módon próbálkozott eddig az adás megfejtésével.
 • Néhány helyen megváltoztatták a hangeffektusokat, illetve két űrjelenetben csillagos háttérre cserélték a korábbi teljes feketeséget.

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Alien. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2009. december 8.)
 2. Alien (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2009. december 8.)

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Matos Lajos: Scott, R.: A nyolcadik utas: a Halál (1978), Filmvilág, 1981. (24. évf.) 1. sz. 26-27. old.
 • A rettegés gyönyöre - Ridley Scott: A nyolcadik utas: a Halál, Filmvilág, 1980. (23. évf.) 2. sz. 46. old.
 • Neale, Stephen: A különbözőség fajtái. A nyolcadik utas: a halál és a Szárnyas fejvadász, Replika : szociológiai viták és kritikák : társadalomtudományi folyóirat, 1997. 28. sz. 153-160. old.

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]