Cloverfield

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cloverfield
Cloverfield at Mann's Chinese.jpg
Rendező Matt Reeves
Producer J. J. Abrams
Bryan Burk
Műfaj Horrorfilm
sci-fi film
Forgatókönyvíró Drew Goddard
Főszerepben Michael Stahl-David
T. J. Miller
Jessica Lucas
Odette Yustman
Lizzy Caplan
Mike Vogel
Vágó Kevin Stitt
Gyártás
Gyártó Paramount Pictures
Bad Robot
Nyelv angol
Időtartam 81 perc
Költségvetés 25 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
Magyarország UIP-Duna Film
Bemutató USA 2008. január 18.
Magyarország 2008. február 14.
Korhatár USA PG-13
Magyarország 16
Bevétel USA $80 048 433[1]
Earth flag PD.jpg $170 764 033[1]
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

A Cloverfield egy amerikai sci-fi film, melynek producere J. J. Abrams, rendezője Matt Reeves, a forgatókönyvét pedig Drew Goddard írta. A film első előzetesét a Transformers vetítései előtt mutatták be, míg maga a produkció 2008. január 18. került az amerikai mozikba. A Paramount Pictures vírusmarketing eszközökkel is népszerűsítette a filmet.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A helyszín New York. Rod kinevezést és új munkát kapott Japánban. Az elutazása előtti napot egy kedves lányismerősével, Beth-szel tölti és a kinevezést megünneplendő a barátai búcsúpartyt adnak a tiszteletére. Ezt is és a lánnyal töltött időt is camcorderrel rögzíti. Az este viszonylagos nyugalmát azonban váratlan, drámai esemény zavarja meg: hirtelen egy óriási szörnyszerű lény szabadul a nagyvárosba, aki hatalmas pusztítást és rombolást hajt végre végiggarázdálkodva a városon. Rod a közeli barátaival együtt menekülne, ám eszébe jut Beth, aki odahaza van, ezért úgy dönt megkeresi, hogy kimenekíthesse, mert titokban szerelmes belé. Barátai némi hezitálás után vele tartanak. Útjukat a szörny pusztítása, a belőle származó óriáskullancsok és a hadsereg válaszcsapásai nehezítik. Mindeközben a kamera folyamatosan forog, így a film minden történését a kézi kamera perspektívájából látjuk.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Szereplő Színész
Rob Hawkins Michael Stahl-David
Hudson "Hud" Platt T. J. Miller
Lily Ford Jessica Lucas
Beth McIntyre Odette Yustman
Marlena Diamond Lizzy Caplan
Jason Hawkins Mike Vogel

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film 3411 moziban indult 2008. január 18-án és az első napon 17 millió dollár bevételt hozott az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában.[2] A nyitó hétvégéjén összesen 40 058 229 dollár bevételre tett szert, így a Cloverfield lett a mindenkori legsikeresebb film januárban ilyen szempontból.[3] 2008-ban elsőként lépte át világszerte a 100 millió dolláros határt, s összbevétele végül meghaladta a 170 milliót is.[1] A kritikusok többsége dicsérően nyilatkozott a filmről.[4] Vélemények azonban arról is szóltak, hogy a film története kevéssé van kidolgozva, az átlagos, kissé halovány főszereplőkkel nehéz azonosulni és ezt a kézi kamerás nézőpont, mint filmes fogás sem tudja feledtetni. Az is kissé hiteltelenné tette a filmet, hogy egy ilyenfajta krízishelyzetben tényleg a kamerázás e a legfontosabb dolga a menekülőknek.

Hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. ^ a b c d Cloverfield Box Office Mojo
  2. Napi box office Box Office Mojo
  3. Nyitóhétvégék - január Box Office Mojo
  4. Cloverfield Rotten Tomatoes

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]