Star Trek VI: A nem ismert tartomány

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Star Trek VI: A nem ismert tartomány
(Star Trek VI: The Undiscovered Country)
1991-es amerikai film

Spock információt szerez Valeristől a hídon
Spock információt szerez Valeristől a hídon
RendezőNicholas Meyer
ProducerRalph Winter
Steven-Charles Jaffe
Leonard Nimoy
Vezető producerLeonard Nimoy
AlapműGene Roddenberry
Műfaj
ForgatókönyvíróNicholas Meyer
Denny Martin Flinn
Főszerepbenlásd a táblázatot
ZeneCliff Eidelman
OperatőrHiro Narita
VágóWilliam Hoy
JelmeztervezőDodie Shepard
Gyártás
GyártóParamount Pictures
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszín
  • San Francisco
  • Paramount Stage 8
  • Paramount Stage 5
  • Paramount Stage 9
  • Paramount Stage 12
  • Paramount Stage 13
  • Brandeis-Bardin Institute
Játékidő113 perc
Költségvetés27 000 000$
Képarány2,39:1
Forgalmazás
ForgalmazóParamount Pictures
BemutatóUSA 1991. december 3.
magyar 1992. május 1.
Kronológia
ElőzőStar Trek V: A végső határ
KövetkezőStar Trek: Nemzedékek
További információk
SablonWikidataSegítség

A Star Trek – A nem ismert tartomány[1] (Star Trek: The Undiscovered Country) a Paramount Pictures 1991-ben bemutatott filmje, a Star Trek sci-fi-tévésorozat alapján készült hatodik mozifilm.

A Klingon Birodalom béketárgyalásokat kezd a Föderációval, mivel az egyik holdjuk felrobbanása a gazdasági és ökológiai katasztrófa szélére sodorta őket. Az Enterprise kapja a feladatot, hogy kísérje el Gorkon kancellár hajóját a földi tárgyalásokra. A kíséret közben azonban ismeretlenek Csillagflotta-űrruhában végeznek a kancellárral, és a merényletet az Enterprise kapitányára, Kirkre kenik.

A film története – miszerint dőljön le a fal az űrben is, akár a berlini falLeonard Nimoytól származik. Köztudott, hogy a klingonokat a Szovjetunióról mintázták, és a föderációs-klingon viszony is emlékeztet az amerikai-szovjet hidegháborúra. Ez a film az eredeti legénység búcsúja. Gene Roddenberry, az eredeti sorozat alkotója nem sokkal halála előtt látta a filmet. Magyarországon ezt a részt mutatták be legelőször moziban.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Nyugtalanság keríti hatalmába a klingon anyabolygó, Qo'nos (a Kronosz) lakosait, miután a Praxis nevű holdjuk felrobban. A hold kulcsfontosságú volt az energia előállítása szempontjából, ráadásul a robbanás beszennyezte a Kronoszt is. Az előrejelzések szerint ez 50 évre tönkretette a légkört. Mivel a planéta már nem képes elegendő oxigénnel ellátni a lakosságot, a Klingon Birodalom úgy dönt, hogy békét köt a Föderációval. A Csillagflotta a USS Enterprise-t küldi, hogy vegyék fel a kapcsolatot Gorkon kancellárral, és kísérjék a Földre. Ez az ötlet nem tetszik James T. Kirk kapitánynak, hiszen fiát egy klingon ölte meg.

Kirkék találkoznak Gorkon csatahajójával, a Kronos 1-gyel a klingon határ közelében. A kapitány meghívja a vendégeket vacsorára az Enterprise fedélzetére. Az összejövetel nem zajlik le zökkenőmentesen, ugyanis vannak, akik nem értenek egyet a békekötéssel, továbbá sokan annak kimenetelén vitatkoznak. A klingonok attól is tartanak, hogy a Föderációnak köszönhetően kultúrájuk idővel szertefoszlik.

Nem sokkal a vacsora után úgy tűnik, hogy az Enterprise tüzet nyit a Kronosz-1-re egy pár torpedóval. A lövések stratégiai pontokat találnak el, és több más rendszerrel együtt a mesterséges gravitáció is megszűnik a klingon hajó fedélzetén. Eközben Csillagflotta űrruhába bújt emberek transzportálnak át a sérült hajóra, és a kancellár szobája felé haladva mindenkit megölnek. Gorkon kancellárt is lelövik, de Chang tábornok sértetlen marad. Kirk és Dr. Leonard McCoy áttranszportál a Kronosz-1-re, hogy segítsenek megmenteni a kancellár életét. Azonban nem járnak sikerrel, a klingonok fogságába kerülnek, akik visszaindulnak velük a Kronoszra. Ott már várja őket Gorkon lánya Azetbur, aki az új kancellár lesz. Ő mindenképpen békét akar, ezért úgy dönt, hogy folytatja a tárgyalást, de azt már egy másik helyszínen kell lebonyolítani. Egy olyan helyen, ami a legtöbb Föderációs és klingon biztonsági tiszt előtt titok marad.

Kirköt és McCoyt a Kronoszon elítélik, és egy gulágszerű börtönbolygóra, a fagyos Rura Pentére szállítják őket, aminek nagy részét mágneses árnyékolás védi. Itt megismerkednek egy alakváltóval, akit Martiának hívnak. Ő elárulja nekik, hogy létezik egy mód a szökésre, és ő segít nekik. Miután átvergődnek a fagyos, jéggel borított felszínen, ahol már az Enterprise érzékeli őket, Martia árulást követ el. Őt viszont megölik a nemrég érkezett klingon őrök. Szerencsére, az Enterprise-nak sikerül épp időben felsugározni őket, majd gyorsan távoznak is klingon területről.

Kirk kapcsolatba lép Hikaru Suluval, a USS Excelsior kapitányával. Mindkét hajó a békekonferencia új helyszíne, a Kithomer felé veszi az irányt. A bolygó felé tartó úton belebotlanak Chang legújabb klingon harci járművébe, amely álcázva is képes tüzelni, anélkül, hogy felfedné hollétét. Ekkor jönnek rá, hogy az Enterprise adatait meghamisították, és valójában Chang hajója tüzelt a kancelláréra. Spock és Dr. McCoy módosítanak egy torpedót, hogy az a klingon hajtóművek plazmaemisszióját érzékelje. Az átalakítás sikeres. Miután a torpedó becsapódik az ellenséges hajóba (felfedve annak helyzetét) az Enterprise és az Excelsior is tüzet nyit rá, és megsemmisíti.

Mindkét hajó legénységének tagjaiból lesugároznak a bolygóra, és megakadályozzák a föderáció elnöke elleni merényletet. A bérgyilkost megölik, az összeesküvőket letartóztatják.

Az Enterprise-nak vissza kellene térnie a Földre, ahol leszerelnék a legénységével együtt. Kirkék azonban még utoljára elhajóznak a mindenségbe.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész[2] Magyar hangja
(1. szinkron)[3]
James T. Kirk kapitány William Shatner Szersén Gyula
Mr. Spock Leonard Nimoy Perlaki István
Dr. Leonard McCoy orvosi tiszt DeForest Kelley Dobránszky Zoltán
Montgomery Scott James Doohan Csurka László
Hikaru Sulu kapitány George Takei Varga T. József
Pavel Chekov parancsnok Walter Koenig Felföldi László
Uhura parancsnok Nichelle Nichols Andresz Kati
Janice Rand Grace Lee Whitney Fodor Zsóka
Sarek nagykövet Mark Lenard Juhász Tóth Frigyes
Valeris Kim Cattrall Málnai Zsuzsa
Gorkon klingon kancellár David Warner Simon György
Azetbur kancellár, Gorkon lánya Rosanna DeSoto Prókai Annamária
Chang klingon tábornok Christopher Plummer Gruber Hugó
Föderációs Elnök Kurtwood Smith Juhász Jácint
William „Bill” Smillie, a Csillagflotta parancsnoka Leon Russom Kiss Gábor
Cartwright admirális Brock Peters Kárpáti Tibor
Klingon nagykövet John Schuck Kardos Gábor
Kerla parancsnok Paul Rossilli Barbinek Péter
Martia Iman Simon Mari
Worf
(Az új nemzedék-ben szereplő Worf nagyapja)
Michael Dorn Uri István
Excelsior kommunikációs tiszt Christian Slater Balázsi Gyula
West ezredes René Auberjonois Palóczy Frigyes

Érdekességek[szerkesztés]

  • A filmben számos ponton az aktuális világpolitikai állapotok köszönnek vissza: a Praxis felrobbanása a csernobili atomerőmű katasztrófájára, az utána következő béketárgyalások az oroszokat megtestesítő klingonokkal pedig az enyhülő hidegháborús viszonyra utal.
  • Ez az utolsó alkalom, amikor az eredeti Star Trek szereplők mind együtt szerepelnek, habár Sulu időközben már az Excelsior kapitánya lett, így a kormányosi posztot Valeris tölti be az Enterprise-on.
  • A nagyobb hitelességért a Chang tábornok szemfedőjét rögzítő csavarok fejére a klingon címert gravírozták.
  • Ebben a filmben derül ki, hogy Kirk második neve Tiberius, illetve hogy Sulu keresztneve Hikaru.
  • Nichelle Nichols (Uhura) kifogásolta azt a humorosabb jelenetet, ahol klingon szótárakkal igyekeznek válaszolni rádión a klingon tisztnek, mivel kommunikációs tisztként nyilván tudnia kellene klingonul.
  • A West ezredest játszó René Auberjonois később a Star Trek: Deep Space Nine sorozattal lett ismert tagja a Star Trek szereplőknek, ahol Odo biztonsági főnököt alakította.
  • A Kirköt és McCoyt a klingon bíróságon védő klingont Michael Dorn játszotta el, aki a Star Trek: Az új nemzedék sorozat Worf hadnagyát is alakítja. A történet szerint itt Worf nagyapja, akit ugyancsak Worfnak hívnak – bár a filmben erre semmi nem utal.
  • A film elkészülte után nem sokkal halt meg Gene Roddenberry, ezért a filmet az ő emlékének ajánlották.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A film címe, A nem ismert tartomány utalás William Shakespeare: Hamlet című művére, amiből a klingonok is többször idéznek a történet során. A történetben az értelmezése: „a jövő”.
  2. Szereposztás az IMDb.com szerint
  3. Star Trek 6., 1991) 1. szinkron., megrendelő HBO az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információk[szerkesztés]