Eredet (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eredet
(Inception)
Rendező Christopher Nolan
Producer Christopher Nolan
Emma Thomas
Forgatókönyvíró Christopher Nolan
Főszerepben Leonardo DiCaprio
Ken Watanabe
Joseph Gordon-Levitt
Marion Cotillard
Ellen Page
Tom Hardy
Cillian Murphy
Tom Berenger
és Michael Caine
Zene Hans Zimmer
Operatőr Wally Pfister
Gyártás
Gyártó Warner Bros. Pictures
Legendary Pictures
Syncopy Films
Ország  USA
 Egyesült Királyság
Nyelv angol
+ angol (mozis szinkron)
Időtartam 148 perc
Költségvetés 160 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó USA Warner Bros.
Magyarország InterCom
Bemutató USA 2010. július 16.
magyar 2010. július 22. [2]
Korhatár USA PG-13
magyar16
Bevétel Globális 823,452,488 USD[3]Line-stroke.pngLine-stroke.png
USA 160,5 millió USD[3]
Magyarország 88,5 millió HUF[4]
Külső hivatkozások
Hivatalos oldal
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Eredet (Inception) amerikaibrit koprodukcióban készült sci-fiakciófilm, melynek írója, rendezője és producere Christopher Nolan. A főszerepben Leonardo DiCaprio látható, aki tolvajként értékes titkokat lop el a tudatalatti mélyéről az álom állapotában. A további szerepeket Cillian Murphy, Vatanabe Ken, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillard, Ellen Page, Tom Hardy, Tom Berenger és Dileep Rao játsszák. Kameo-szerepben Michael Caine is feltűnik. A filmet Észak-Amerikában 2010. július 16-án mutatták be, a hagyományos mellett IMAX filmszínházakban is, míg a magyar bemutatóra 2010. július 22-én került sor.

Mottó: A tudatod lesz a tetthely. (Your mind is the scene of the crime.), Az álom valóság. (The dream is real.)

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dom Cobb szerepében Leonardo DiCaprio

A profi tolvaj bármit el tud lopni. Minél nagyobb mester a szakmájában, annál kevésbé lehet előtte akadály. Dom Cobb a legjobbak között is az első: ő mások álmait szerzi meg. Amikor áldozata éjszaka az álomfázisba jut, ő belopózik, és a legnagyobb értékekkel távozik. E tudás tette Cobbot az ipari kémkedés legkeresettebb bűnözőjévé és örökké menekülő, magányos férfivá, és most kap egy esélyt, hogy helyrehozza az összes régi hibáját, és visszaszerezze az elveszett életét. Saito, egy nagyon gazdag és befolyásos mágnás, egy különleges feladattal bízza meg. Ezúttal nem lopnia, hanem profi csapata segítségével egy gondolatot kell elültetnie valakinek a fejében. A kiszemelt célpont Robert Fisher, egy hatalmas üzleti birodalom örököse, aki saját maga is profi és olyan veszélyes, amilyenről Cobb még csak nem is álmodott. Saito célja, hogy a sajátjára nézve veszélytelenné tegye a rivális cégbirodalmat. Cobb csapatával vállalkozik a feladatra, de szükségük van egy új építészre, ezért segítséget kér apósától, mentorától Miles professzortól, aki egyik fiatal és tehetséges hallgatóját ajánlja neki: Ariadnét. Hamarosan kezdetét veszi a macska-egér játék, ami során a csapatnak 10 óra áll rendelkezésre, hogy bejussanak a célpont elméjébe, elültessék a gondolatot, és kijussanak élve.

Eközben Cobb-nak saját felesége halálának emlékeivel is meg kell küzdenie.

Szereplők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film születése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jelenet a filmből

A film ötlete Christopher Nolan fejéből pattant ki azon elképzelés alapján, hogy mi történne, ha lenne egy hely, ahol az emberek beléphetnének egymás álmaiba; egy amolyan álom-megosztó tér. Ez lehetőséget adna rá, hogy hozzáférjünk mások tudatalattijához. És mi lenne, ha valaki ezt kihasználná és visszaélne vele? Továbbá, ha az információt ki lehetne hozni mások elméjéből, egyértelművé válna, hogy az lopott, mivel előtte nem létezett.

Nolan a Los Angeles Times újságnak nyilatkozott arról, hogyan került a képbe az egész projekt: „Már nagyon régóta szerettem volna ezt megcsinálni: voltaképpen 16 éves korom óta ezt tervezem” – magyarázta. „Az első vázlatot a forgatókönyvhöz 7-8 évvel ezelőtt készítettem, de az ötlet, az álombéli élet a valóság egy másik állapota, már sokkal régebb óta a fejemben van. Alapjában véve a film a valóság szintjeivel foglalkozik, a valósággal és annak felfogásával, ami engem nagyon érdekel. A film igazából egy akciófilm, ami napjainkban játszódik, némi sci-fi beütéssel. Cobb (Leonardo DiCaprio karaktere), aki a történet középpontjában áll, a szakértője egy adott technológiának, amiről a film is szól és ez a dolog hozta össze azt a csapatot, akiket majd látunk a filmen. Nagyon összetett film lesz egy kevés »betöréses film« hangulattal. Egy globális akció-kaland.” Az első szereplő, akit a rendező beválogatott, Leonardo DiCaprio volt. Ketten hónapokat töltöttek a forgatókönyv átbeszélésével, finomításával. Sokáig dolgoztak rajta, hogy a főszereplő érzelmi fejlődése legyen az igazi hajtóereje a filmnek.

A film forgatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2009. február 11-én bejelentették, hogy a Warner Bros. megvásárolta az Eredet forgatókönyvét. A forgatás Tokióban kezdődött 2009. június 19-én. Az egyéb helyszínek között megtalálható Los Angeles, London, Párizs, Tanger és Calgary. A filmet 35 mm-es nyersanyagra forgatták, kivéve a kulcsjeleneteket, amikhez 65 mm-est használtak. Bizonyos jeleneteket VistaVisionnel vettek fel, de Nolan ezúttal nem használt különleges IMAX kamerákat, mint A sötét lovag forgatásán. A rendező így nyilatkozik erről: „Úgy éreztem, hogy nem leszünk képesek IMAX kamerákkal forgatni, mert ezek a kamerák méretesek és mivel ez a film egy potenciálisan szürreális területtel foglalkozik – álmok és így tovább – azt akartam, hogy élethű legyen. Így nem köt az IMAX kamerák mérete, bár szeretem a formátumot.” Nolan ezenkívül úgy döntött, hogy nem készít manapság divatos 3D-s filmet, a digitális video nem nyújt elég magas minőségű képet. A speciális effektusok felelőse, Chris Corbould és csapata óriási, forgó folyosókat és hatalmas billenő szórakozóhelyet épített az álom-jelenetek számára, ahol a fizika törvényei megváltoznak. Az egyik szereplő, Joseph Gordon-Levitt heteket töltött tanulással, hogy megfelelően tudjon harcolni a forgó folyosón, ami bevallása szerint úgy forgatta, mint egy „óriás hörcsögkerék.” Nolan elmondása szerint „Olyan volt, mint valami hihetetlen kínzóeszköz, hetekig szenvedtünk Joseph-fel, de mikor megnéztük a felvételeket, láttuk, hogy semmi máshoz nem hasonlítható, amit eddig bármelyikünk látott volna. A ritmusa egyedi, és ha nézed – akkor is, ha tudod, hogy hogyan készült –, összezavarja az érzékszerveidet. Csodálatosan felkavar.”

Robert Fischer (Cillian Murphy)

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film zenéjét Hans Zimmer szerezte, 2010. július 13-án jelent meg.[5]

# Cím Hossz
1. Half Remembered Dream 1:12
2. We Built Our Own World 1:55
3. Dream Is Collapsing 2:28
4. Radical Notion 3:43
5. Old Souls 7:44
6. 528491 2:23
7. Mombasa 4:54
8. One Simple Idea 2:28
9. Dream Within a Dream 5:04
10. Waiting for a Train 9:30
11. Paradox 3:25
12. Time 4:35

Bemutató[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Eredet bemutatójára a hagyományos és az IMAX mozikban egyaránt 2010. július 16-án került sor Észak-Amerikában, Magyarországon pedig július 22-én debütált. Legelső előzetesét a Becstelen brigantyk, a másodikat a Sherlock Holmes, a legutolsót pedig (normál és IMAX verzióban) a Vasember 2. előtt vetítették. Az Eredet világpremierje Londonban volt 2010. július 8-án a Leicester Square-en.[6]

Fogadtatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film a Rotten Tomatoes-on 250 vélemény alapján, 87%-ban pozitív kritika mellett 8/10 ponton áll.[7] Az Empire magazin maximális 5 csillagra értékelte a filmet.[8] Az Internet Movie Database Top 250-es listáján a film 380 ezer szavazat alapján 8,8/10-es pontszámmal a 9. helyen áll.[9]

Díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Christopher Nolan's 'Inception' -- Hollywood's first existential heist film LA Times, April 11, 2010
  2. www.filmtrailer.hu
  3. ^ a b 'Eredet' (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2010. július 30.)
  4. Toplista, július 22-25. (magyar nyelven). Filmhu. (Hozzáférés: 2010. július 30.)
  5. Amazon.com: Hans Zimmer - Inception Soundtrack(Hozzáférés: 2010. július 8.)
  6. "Inception World Premiere Report". Empire(Hozzáférés: 2010. július 15.)
  7. Inception Movie Rewiews, Pictures - Rotten Toamtoes(Hozzáférés: 2010. július 15.)
  8. Rewiew of Inception - Empire(Hozzáférés: 2010. július 8.)
  9. IMDb Top 250

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]