Will Smith

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Will Smith
2019-ben
2019-ben
SzületettWillard Carroll Smith II
1968. szeptember 25. (55 éves)[1][2][3][4][5]
Philadelphia[6]
Állampolgárságaamerikai
Házastársa
Gyermekeihárom gyermek:
SzüleiWillard Carroll Smith Sr.
Foglalkozása
Iskolái
  • Archbishop John Carroll High School
  • Julia R. Masterman School
  • Overbrook High School
KitüntetéseiDíjak és jelölések

Magassága188 cm
ÜgynökségJames Lassiter
Műfajokhiphop
Díjai
Oscar-díjak
Golden Globe-díjak
BAFTA-díjak
Zenei pályafutása
Műfajokhiphop
Hangszerénekhang
IPI-névazonosító00128161982

Will Smith aláírása
Will Smith aláírása

A Wikimédia Commons tartalmaz Will Smith témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Willard Carroll „Will” Smith, Jr. (Philadelphia, Pennsylvania, 1968. szeptember 25. –) Oscar- és Golden Globe-díjas amerikai színész, többszörös Grammy-díjnyertes hiphopelőadó. Azon kevés ember egyike, akik az Egyesült Államok szórakoztatóiparának három jelentős ágában is sikert élveznek. A Newsweek a bolygó legbefolyásosabb színészének nevezte.[7]

Filmjeivel rendre hatalmas sikert arat, a legismertebbek között találjuk A függetlenség napját, a Men in Black – Sötét zsarukat, a Legenda vagyokot. Kritikai elismerést Oscar- és Golden Globe-jelölés formájában az Ali és A boldogság nyomában hozott számára, melyekben valós személyt alakított.

Élete[szerkesztés]

Fiatalkora és tanulmányai[szerkesztés]

Smith Nyugat-Philadelphiában született és nevelkedett, Caroline (Bright), a Philadelphiai Iskolai Bizottság ügyintézője és idősebb Willard Carroll Smith, hűtési mérnök fiaként.[8][9] Baptistaként nevelték.[10] Tizenhárom éves volt, mikor szülei elváltak.[11] Smith intelligens, megnyerő és diplomatikus viselkedésével nyerte el a „Prince”, vagyis „Herceg” becenevet az iskolában, amiből később a „Fresh Prince” lett. Középiskolai tanulmányait az Overbrook High Schoolban végezte. Még tizenéves korában kezdett el rappelni, majd Jeff Townesszal (más néven D.J. Jazzy Jeffel), akivel egy bulin találkozott, formálta meg a D.J. Jazzy Jeff & The Fresh Prince nevű formációt, amiben ő szolgáltatta a szöveget, Townes pedig a mixelést és a scratchinget – az 1980-as években és az 1990-es évek elején szép sikereket ért el a popot és hiphopot vegyítő duó.

Noha gyakran említik, hogy Smith visszautasított egy ösztöndíjat a Massachusetts Institute of Technologyra, a színész-zenész tagadta ezt egy Reader's Digest-interjúban, mondván, „Édesanyámnak, aki a Philadephiai Iskolai Bizottságban dolgozott, volt egy barátja, aki a MIT felvételi intézője volt. Elég magas volt a felvételi pontom, nekik pedig fekete diákokra volt szükségük, úgyhogy lehet, hogy bekerültem volna. De nem akartam főiskolára menni.”[12] Ezt erősítette meg a Wired magazin interjúja is, amiben Smith azt állítja, sosem jelentkezett az MIT-re.[13]

Karrierje[szerkesztés]

Színészként[szerkesztés]

1990-ben Smith leszerződött az NBC televíziós hálózattal egy, a személyére épülő sitcomra, a Kaliforniába jöttemre. A sorozat nagy sikerre talált, amivel megalapozta sztárja színészi karrierjét. Már a műsor futása alatt feltűnt néhány filmben, de az igazi áttörést az 1995-ös Bad Boys – Mire jók a rosszfiúk? hozta meg számára, amiben Martin Lawrence-szel nagydumás miami rendőrpárost alakítottak. Miután a Kaliforniába jöttem véget ért 1996-ban, Smith szóló zenei karrierbe kezdett, miközben a filmezést is folytatta. Következő munkái rendkívüli sikernek bizonyultak: A függetlenség napja, melyben a katonaság családja és hivatása felé is elkötelezett, szarkasztikus pilótáját alakította, az 1996-os év legtöbb pénzt hozó mozijává vált világszerte, míg az egy évvel későbbi Men in Black – Sötét zsaruk szintén az esztendő egyik kasszasikere lett, emellett Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb film (musical/vígjáték) kategóriában. Az egy képregény alapján készült sci-fi vígjátékban Smith Tommy Lee Jones partnerének szerepében volt látható; két, titkos ügynökségnek dolgozó, fekete ruhás férfit játszottak, akik a Földre érkező űrlényeket ellenőrzik. E két nyári produkció megalapozta Smith nevét mint anyagi szempontból biztos befektetést, aki nagy arányban képes megmozgatni a nézőket életkortól, rassztól és nemtől függetlenül.

Smith visszautasította Neo szerepét a Mátrixban, hogy elkészíthesse a Wild Wild West – Vadiúj vadnyugatot. Az előbbi film világsikert ért el, hatalmas rajongótáborra tett szert, míg az utóbbi leszerepelt a jegypénztáraknál és Arany Málna díjhoz juttatta főszereplőjét. Smith úgy nyilatkozott, utólag nagy ballépésnek tartja döntését, azonban Keanu Reevest nézve a Mátrixban úgy érzi, akkoriban nem ő lett volna a megfelelő színész a szerepre. A 2000-es évek első felében azonban már olyan sikeres címek követik egymást filmográfiájában, mint a Men in Black – Sötét zsaruk 2. és a Bad Boys 2. – Már megint a rosszfiúk, korábbi sikereinek folytatásai, illetve az Isaac Asimov művei nyomán készült Én, a robot és 2005 Valentin napján bemutatott romantikus vígjáték, A randiguru. 2007-ben újfent az akció és sci-fi keverékét kínálta a nézőknek a Richard Matheson tudományos-fantasztikus regénye alapján forgatott Legenda vagyokban. A decemberben mozikba került produkció új csúcsokat állított fel az afro-amerikai sztár karrierjében. 2008-ban Smith két produkcióval jelentkezett: a Hancock a nyári szezon egyik legsikeresebb filmje lett, míg az év végén bemutatott, drámai hangvételű Hét élet egy hosszú szériát szakított meg azzal, hogy nem érte el Észak-Amerikában a 100 millió dolláros bevételi határt, s a kritikusok körében is elutasításra talált.

Smith-t kétszer jelölték Oscar-díjra, mindkét esetben egy valós személy megformálásáért: a 2001-es Aliban a bokszoló Cassius Clayt, vagyis Muhammad Alit játszotta, öt évvel később pedig a nincstelenből sikeres brókerré váló Chris Gardnert A boldogság nyomában című filmdrámában. Utóbbi alkotás anyagilag is kimagasló eredményeket ért el.

A színész feleségével, Jada Pinkett Smith-szel együtt alkotója az All of Us című vígjátéksorozatnak, amit saját életük ihletett. A széria 2003-ban debütált a UPN-en, s három évadon át volt látható ott, majd átkerült a The CW-re 2006 októberében, mígnem a csatorna 2007 májusában törölte.

2022-ben a Richard király című filmben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi főszereplőnek járó Golden Globe-díját.

Zenei előadóként[szerkesztés]

Smith 1985-ben, a DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince MC-jeként kezdte zenei pályáját gyermekkori barátjával, Jeffrey „DJ Jazzy Jeff” Townesszal, akikhez később csatlakozott Ready Rock C, polgári nevén Clarence Holmes is. Hármasuk humoros, rádióbarát számokat adott elő, köztük a „Parents Just Don't Understand” és a „Summertime” címűeket. Kritikai elismerésképpen, 1988-ban ők voltak az első győztesek a Grammy-díj rap kategóriájában. A formáció öt nagylemezt követően, 1994-ben fejezte be működését. Az 1990-es évek második felében Smith zsinórban jelentetett meg sikeres kislemezeket, gyakran a legújabb filmjének bemutatójához időzítve. Ezek közül kiemelkedik a „Men in Black”, a „Gettin' Jiggy wit It” és a „Just the Two of Us” cover-verziója, amely a kisfiának címzett szeretetteljes üzenet. Első két szólókiadványa többszörös platinalemez lett, míg a Columbia Records által gondozott harmadik kereskedelmileg csalódást okozott az előzőekhez mérten, s egy gyors, szinte hírverés nélkül piacra dobott Greatest Hits-korongot követően a kiadó felbontotta vele a szerződést. Ezt követően az Interscope Recordsszal állapodott meg, s 2005-ben elkészült az újfent szép sikereket elért Lost & Found. Az album eladását a „Switch” című sláger jóformán egymaga segítette, amely szám az általánosnál szélesebb közönséget ért el, a korábbi Summertime mintájára. A kislemez hónapokig szerepelt a listákon, s visszaemelte Smith-t a hiphop élvonalába.

Slapgate[szerkesztés]

A 2022-es Oscar-gálán Will Smith felpofozta Chris Rock komikust, miután az elsütött egy viccet Smith feleségéről. Az esemény nagy botrányt kavart, a cancel culture eredményeként Smith karrierje pedig megsínylette a dolgot: több filmjét, sorozatát és tévéműsorát törölték vagy elhalasztották.[14]

Magánélete és médiaszereplése[szerkesztés]

Will Smith családjával

Smith első felesége Sheree Zampino volt, 1992 és 1995 között. Egy fiuk született, Willard Carroll Smith III, akit Treynek is hívnak, és aki feltűnt apja egyik videóklipjében, a Just the Two of Usban. Smith 1997-ben vette el Jada Pinkett színésznőt, aki attól fogva férje nevét is viseli hivatásában. Két közös gyermekük van: Jaden Christopher Syre Smith 1998-ban született, Willow Camille Reign Smith pedig 2000-ben. Smith Jadennel A Föld után és A boldogság nyomábanban szerepelt együtt, míg lányával a Legenda vagyokban.

Smith és családja lakhellyel rendelkezik a miami Star Islanden, Los Angelesben, Stockholmban és Philadelphiában. Politikai nézete szerint liberális; 4600 dollárt adományozott a demokrata Barack Obama elnöki kampányához.[15] Szabadidejében kedvét leli a sakkban,[16] a bingóban és a rummoli nevű táblás kártyajátékban, emellett a videójátékokat is szereti.[17] Fivérével, Harryvel tulajdonolja a Treyball Development Inc.-et, egy Beverly Hills-központú céget, amit a színész első fia után neveztek el.[18]

Smith rendszerint szerepel a Fortune Magazine „Richest 40” („40 leggazdagabb”) listáján, ami a negyven leggazdagabb 40 év alatti amerikairól vet számot. 2005-ben Smith bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, amiért A randiguru három premierjén is részt vett 24 órán belül, Londonban, Manchesterben és Birminghamben.[19] Július 2-án a Live 8 koncert philadelphiai színpadán a házigazda szerepét öltötte magára, majd fel is lépett DJ Jazzy Jeffel. Számos rendezvényen, műsorban lépett fel még az év folyamán, ahol a Switch-t adta elő, így az NBA döntőjében és több díjátadón. 2007. december 10-én a Grauman's Chinese Theater elismerését is megkapta. Smith számos rajongója és színésztársa, egyben barátja, Tom Cruise jelenlétében hagyta ott kézlenyomatát a Hollywood sugárúton.[20]

Mivel bevallottan tanulmányozta a szcientológiát, számos alkalommal dicsérő szavakkal nyilatkozott róla, s ő és felesége közeli barátja az ismert szcientológus színész-házaspárnak, Tom Cruise-nak és Katie Holmes-nak, Smith-t magát is összefüggésbe hozták az irányzattal. A színész sosem erősítette meg vagy tagadta, hogy belépett volna a Szcientológia Egyházba, de úgy nyilatkozott, „Egyszerűen úgy gondolom, sok dolog briliáns és forradalmi és valláson kívül álló a szcientológiában”,[21][22] illetve „Kilencvennyolc százalékban a szcientológiai alapelvek megegyeznek a Bibliáéval…Nem hiszem, hogy csak azért, mert valaki a 'thetan' szót használja a lélekre, a definíciója is más volna.”[23] Miután 2004-ben Jada együtt szerepelt Cruise-zal a Collateralban, a pár 20 000 dollárt adományozott a scientológia HELP (Hollywood Education and Literacy Program) elnevezésű irodalmi kampányának, ami a szcientológia otthontanulási rendszerének alapja.[24]

Diszkográfia[szerkesztés]

DJ Jazzy Jeff & The Fresh Prince[szerkesztés]

Szólóalbumok[szerkesztés]

Filmográfia[szerkesztés]

Film[szerkesztés]

Színész
Filmproducer

Televízió[szerkesztés]

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Oscar-díj[szerkesztés]

Golden Globe-díj[szerkesztés]

BAFTA-díj[szerkesztés]

Arany Málna díj[szerkesztés]

Önéletrajzi műve magyarul[szerkesztés]

  • Mark Manson–Will Smith: Will; ford. Illés Róbert; Libri, Budapest, 2022

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Internet Broadway Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. filmportal.de. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Munzinger Personen (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 10.)
  7. A négymilliárdos ember Newsweek
  8. Will Smith-életrajz Filmreference
  9. Ahol megvan az akarat, minden megvalósul Taipei Times
  10. Will Smith a hatalomról, kutyákról és Cruise-ról chron.com
  11. Will Smith legendája Archiválva 2007. december 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Time
  12. Will Smith-interjú: Will gyökerei Archiválva 2007. december 26-i dátummal a Wayback Machine-ben Reader's Digest
  13. Én, a robotzsaru Wired
  14. Will Smith's film career is over? (angol nyelven). www.thenews.com.pk. (Hozzáférés: 2022. augusztus 21.)
  15. Sztárok politikai adományai Archiválva 2008. január 21-i dátummal a Wayback Machine-ben Newsmeat
  16. A sakk mestere, Marvin Dandridge leckét ad Will Smith színésznek The Chess Drum
  17. Will Smith Angol nyelvű wikipédia
  18. Hivatalos oldal Treyball Development
  19. Will Smith a Guinness Rekordok Könyvében Archiválva 2010. május 1-i dátummal a Wayback Machine-ben Digital Spy
  20. Will Smith halhatatlan lett a Grauman’s Chinese Theaternél Archiválva 2010. január 17-i dátummal a Wayback Machine-ben hhworlds.com
  21. Smith visszautasítja Cruise szcientológiai ajánlatát Hollywood.com
  22. Kedves szupersztár: Will Smith Archiválva 2009. február 22-i dátummal a Wayback Machine-ben Blender
  23. Will Smith bevallja szcientológia-ismeretszerzését US Magazine
  24. Will Smith jótékonykodásai között szerepel a szcientológia Archiválva 2007. december 29-i dátummal a Wayback Machine-ben FOXNews
  25. a b Will Smith – adatlap – ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. november 7.)
  26. forgatókönyvíró (alapsztori)

További információk[szerkesztés]