A majmok bolygója: Lázadás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A majmok bolygója: Lázadás
(Rise of the Planet of the Apes)
2011-es amerikai film reboot
RendezőRupert Wyatt
ProducerPeter Chernin
Dylan Clark
Rick Jaffa
Amanda Silver
Vezető producerThomas M. Hammel
AlapműA majmok bolygója
Műfaj
ForgatókönyvíróRick Jaffa és Amanda Silver
FőszerepbenJames Franco
Freida Pinto
Andy Serkis
John Lithgow
Brian Cox
Tom Felton
ZenePatrick Doyle
OperatőrAndrew Lesnie
Vágó
  • Conrad Buff IV
  • Mark Goldblatt
JelmeztervezőRenée April
Gyártás
GyártóChernin Entertainment
Ország USA
Nyelvangol
Forgatási helyszínVancouver
Játékidő105 perc
Költségvetés93 millió dollár[1]
Képarány2,35:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA 20th Century Fox
Magyarország InterCom
BemutatóUSA 2011. augusztus 5.
Korhatár12 II. kategória (F/11409/J)
Bevétel256 464 000 dollár[2]
Kronológia
KövetkezőA majmok bolygója – Forradalom
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A majmok bolygója: Lázadás témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A majmok bolygója: Lázadás (eredeti cím: Rise of the Planet of the Apes) 2011-ben bemutatott amerikai sci-fi James Franco és Freida Pinto főszereplésével. A forgatókönyv Pierre Boulle A majmok bolygója (1963) című nagy sikerű regénye alapján készült, melynek alapján már 1968-ban elkészült a nagy sikerű A majmok bolygója című kalandfilm. Ezt az 1970-es években további négy rész követte, majd 2001-ben az alapmű modern feldolgozása Tim Burton rendezésében, de ez nem aratott osztatlan sikert. A történetet 2011-ben ezzel a filmmel indították el újra a kezdetektől, a majmokkal kapcsolatos eseményekre összpontosítva.

Cselekmény[szerkesztés]

Will Rodman (James Franco) San Franciscó-i tudós az Alzheimer-kór kezelésére való szérum kifejlesztésén dolgozik a Gen Sys nevű kutatóintézetben. Munkáját ösztönzi, hogy apja, Charles (John Lithgow), az egykor elismert zeneszerző is a betegségben szenved. A gyógyszer már az állatkísérletek fázisán is túl van, és az eredmények igen biztatóak. A szer új kapcsolatokat épít az agysejtek között, így megnöveli az alany intelligenciáját. A majmok közül, amiken tesztelték az anyagot, egy kimagaslóan jól teljesíti a feladatokat. Egyetlen mellékhatás az állat íriszén jelentkezett zöld foltok, becenevét – Csillagszemű – is innen kapta. A tudóscsapat az embereken való kipróbálást szeretné elérni, ezért a szert és Csillagszeműt is be akarják mutatni az igazgatótanácsnak. Amikor azonban a majmot át szeretnék vinni a tárgyalóba, az hirtelen rendkívül agresszívvá válik, tör-zúz a laborban, így a tanács megtagadja a további támogatást és elrendelik a tesztállatok elaltatását.

Az állatok gondozója ekkor fedezi fel, hogy Csillagszeműt valószínűleg vemhesen foghatták be a dzsungelben és a ketrecében megellette kicsinyét. A gondozó nem hajlandó a kis állatot is elaltatni és megkéri Willt, hogy vigye magával, amíg nem találnak neki megfelelő helyet. Will hazaviszi az kis majmot. Hamar rájön, hogy Cézár örökölte anyja intelligenciáját.

Évek telnek el, a majom felnő, miközben Will a saját, alzheimeres édesapján is kipróbálja a szert. A férfi szellemi állapotában gyors javulás áll be.

Cézár ötéves és értelmi szintje túlhaladja a vele egyidős gyerekekét.. A csimpánz boldogan él Will-lel és apjával, de hiányzik neki a társaság. Irigykedve figyeli a szomszéd kertben játszadozó gyerekeket. Egy napon kiszökik hozzájuk, de azok apja csúnyán elkergeti őt. Eközben egy kisebb sérülést is szerez, ami miatt Will elviszi Cézárt az állatkerti orvosnőhöz (Freida Pinto), aki később Will barátnője lesz.

A pár gyakran jár ki Cézárral a közeli erdőbe, ahol igazán otthon érezheti magát. Az egyik kirándulásból hazafelé Will megmutatja Cézár-nak, hol született és elmondja, mi történt az anyjával. Barátnője is ekkor tudja meg, hogyan került az állat a férfihoz. Hazaérve Will megmutatja a lánynak Cézár teszteredményeit.

Will édesapja időközben elkezd rohamosan leépülni, mivel az emberi szervezet immunrendszere antitesteket termel a szérumban található vírus ellen. Egy reggel Charles beül a szomszéd autójába, mert azt hiszi, az övé, és összetöri azt. A szomszéd roppant dühösen rángatja ki az idős férfit az autóból, amit Cézár meglát az ablakból. Charles segítségére siet és leharapja a szomszéd egyik ujját. Emiatt az állatot a bíróság elveszi Willtől és egy menhelyre szállítják, ahol különféle majmokat tartanak.

A laborban Will beszámol felettesének a szer apjára gyakorolt hatásáról. Állítja, hogy a vírus átalakításával meg tudja akadályozni a betegek visszaesését. Felettese zöld utat ad az új szérumnak, amit rövid időn belül egy kiválasztott majmon ki is próbálnak. A kísérlet alatt az állatgondozó véletlenül belélegzi az aeroszol formájú szert, és hamarosan megbetegszik.

A menhelyen az őr, Dodge (Tom Felton) nagyon durván bánik Cézárral és társaival. Mikor Will erre rájön, haza akarja vinni az állatot, de nem engedik neki.

Cézár próbálja megtalálni menekülése módját. Egy éjszaka haza is szökik. Mikor megpillantja a barátnőjével alvó Willt, úgy dönt, visszamegy a menhelyre, de magával viszi a hűtőszekrényben talált szérumot is, amit kienged a menhelyen. Másnap reggelre a telep összes majma értelmesebbé válik. Ettől kezdve a majmok összefognak, és Cézár vezetésével kitörnek a menhelyről, majd kiszabadítják a laboratóriumi és az állatkerti majmokat is. Céljuk eljutni a nemzeti parkba, amit Cézár otthonaként szeret. Az út a Golden Gate hídon keresztül vezet. A rendőrség megpróbálja feltartani a hordát, fegyvereseik néhány példányt leszednek. A majmok ekkor felmásznak a híd szerkezetén és eltűnnek a ködben, illetve leereszkednek az úttest szintje alá, így néhány áldozat kivételével átjutnak a hídon és birtokba veszik az erdőt.

A vírus az emberekre azonban máshogy hat. Az állatok korábbi gondozója, aki belélegezte a szer légnemű változatát, belehalt, és valószínűleg a Will szomszédságában lakó pilóta is megfertőződött.

A stáblista lefutása alatt az emberekre halálos vírus gyors terjedését illusztrálják.


Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang
James Franco Will Rodman. A Gen Sys nevű kutatóintézet tudósa. Lux Ádám
Freida Pinto Caroline Aranha, állatorvosnő Kéri Kitty
Andy Serkis Cézár Láng Balázs
John Lithgow Charles Rodman, Will apja Tordy Géza
Brian Cox John Landon, az állatmenhely vezetője Csurka László
Tom Felton Dodge Landon, állatápoló a menhelyen Borbíró András
David Oyelowo Steven Jacobs, a kutatóintézet egyik vezetője Fekete Ernő
Tyler Labine Robert Franklin Fesztbaum Béla
David Hewlett Hunsiker Seszták Szabolcs
Jamie Harris Rodney Stukovszky Tamás

Hivatkozások a korábbi filmekre[szerkesztés]

  • Az egyik jelenetben Caesar a Szabadság-szobor modelljével játszik, ez az első film végére utal.
  • A televízióban feltűnik egy Mars-küldetésről szóló hír, majd az újságokban megjelenik egy cikk, miszerint az űrhajó eltűnt. Az első mozifilmben négy asztronautát indítottak egy kilenc évesre tervezett küldetésre, de az űrhajójuk rejtélyes módon eltűnt. Az oka az a fizikai tétel, miszerint a fénysebességgel közlekedő jármű utasai számára lelassul az idő. Míg ők az eltelt időt két évnek észlelik, addig a Földön 2000 év telt el. A négy űrhajós akkor lezuhan egy ismeretlennek vélt bolygón.
  • Tom Felton karakterének neve, Dodge Landon az első film két balsorsú űrhajósának névösszetétele.
  • Az eredeti film űrhajósát Taylort nevezi Dr. Zira Csillagszeműnek.
  • Maurice az orángután neve utalás Maurice Evans színészre, aki az eredeti film orángután orvosát Dr. Zaiust játszotta.

A film készítése[szerkesztés]

A forgatás 2010 júliusában kezdődött a Brit Columbia-i Vancouverben. További helyszínek: a kaliforniai San Francisco, valamint Hawaii.[3]

Vizuális effektek[szerkesztés]

A korábbi filmekben a szereplők maszkot viseltek. A 2011-es moziban a majmokat már a korszerű digitális technikák segítségével teremtették meg.[4][5]

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet a szakértők pozitívan értékelték, és a nézők is jó kritikákkal illették. Caesar karaktere rendkívül kidolgozott. Az őt alakító Andy Serkins kiváló teljesítményének elemzésekor több kritikus kitért arra, hogy sokszor nem lehet pontosan megállapítani, hol ér véget az ember és hol kezdődik a technika.[6][7][8][9]

Bevételek[szerkesztés]

A film költségvetése 93 millió dollár volt. A mozi több mint 19 millió dollárt hozott a nyitó napon az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában. A nyitó hétvégét pedig majdnem 55 millió dollárral zárták. Az eddigi bevétel világszerte meghaladja a 250 millió dollárt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kaufman, Amy: Movie Projector: 'Apes' will rise above 'Change-Up' at box office. Los Angeles Times, 2011. augusztus 4. (Hozzáférés: 2011. augusztus 7.)
  2. Rise of the Planet of the Apes (2011). Box Office Mojo. Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2011. augusztus 11.)
  3. Tom Felton Begins Shooting "Rise of the Apes", Stars in Ashley Greene Film. OnTheRedCarpet.com, 2010. július 27. (Hozzáférés: 2010. augusztus 2.)
  4. "Andy Serkis: 'Rise of the Planet of the Apes was a challenge'" Archiválva 2011. szeptember 29-i dátummal a Wayback Machine-ben "Blockbuster.co.uk", July 6, 2011, accessed august 18, 2011
  5. Hart, Hugh, "Hail Caesar: Motion-Capturing Rise of the Planet of the Apes’ Lead Simian" "Wired.com", July 19, 2011, accessed august 18, 2011
  6. Rise of the Planet of the Apes. Rotten Tomatoes. accessed August 6, 2011.
  7. Rise of the Planet of the Apes. Metacritic. accessed August 6, 2011.
  8. Weekend Report: Hail the Conquering 'Apes'
  9. Weekend Report: 'Apes' Cling to Top Spot, 'Help' Cleans Up

További információk[szerkesztés]