Aki legyőzte Al Caponét

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aki legyőzte Al Caponét
(The Untouchables)
Rendező Brian De Palma
Producer Art Linson
Alapmű Oscar Fraley; Eliot Ness: The Untouchables
Forgatókönyvíró David Mamet
Főszerepben Kevin Costner
Sean Connery
Robert De Niro
Operatőr Stephen H. Burum
Gyártás
Gyártó Paramount Pictures
Ország  USA
Nyelv angol
Időtartam 119 perc
Költségvetés 20 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó USA Paramount Pictures
Bemutató USA 1987. június 2.
magyar 1989. október 5.
Korhatár USA R
magyar 16 év
Bevétel 76 270 454 dollár [1]
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap

Az Aki legyőzte Al Caponét (The Untouchables) egy 1987-es, Oscar-díjjal jutalmazott, igaz történeten alapuló gengszterdráma, Kevin Costnerrel (Eliot Ness), Sean Conneryval (Jim Malone) és Robert De Niróval (Al Capone) a főbb szerepekben. Sean Connery a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat, s számos további kitüntetésben részesült. A további fontosabb szerepekben Charles Martin Smith és Andy García mint Ness és Malone társai, Patricia Clarkson mint Ness felesége, valamint Richard Bradford, Jack Kehoe és Billy Drago láthatóak. A filmet a mellékszerepen kívül jelölték még látványtervezésre, jelmeztervezésre és a legjobb eredeti filmzene Oscar-díjára.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

"1930. A tíz éve törvénybe iktatott teljes szesztilalom következtében, Amerika szerte elharapózott a bűnözés. Felszámolását a rendőri és vámhatósági kihágások szinte lehetetlenné teszik. Chicagóban a milliárdos üzletet jelentő szeszcsempészet, Al Capone (Robert De Niro) kezében összpontosul." Al Capone kezében van az egész város (még Chicago polgármesterére is hatást gyakorol). Az illegális szeszkereskedelem felszámolására Eliot Ness-t (Kevin Costner) bízzák meg.

Ness az informátorától fülest kap, hogy ma éjjel, nagy rakományú kanadai whisky érkezik. A rajtaütés azonban rosszul sül el, hisz nem alkoholt találnak a a ládákban, hanem esernyőket. Ennek ellenére Eliot nem adja fel és segítséget kér a megvesztegethetetlen ír rendőrtiszttől, Jim Malone-től (Sean Connery), hogy szervezzenek egy csapatot a szeszcsempészet ellen. Malone visszautasítja az ajánlatot, így első segítsége Oscar Wallace (Charles Martin Smith), a washingtoni revizor lesz. Másnap visszajön Jim és elmondja, hogy segít Capone legyőzésében. Malone szerint Al Capone az egész rendőrséget a kezében tartja, így nem bízhatnak senkiben. Ezért közvetlenül a Rendőrtiszti Főiskolára mennek, ahol nagy hatást gyakorol rájuk, az olasz-amerikai George Stone (korábban Giuseppe Petri) (Andy García. Így Eliot, Jim, Oscar és George személyükben összeállt a "csapat", hogy felvegyék a harcot Al Capone ellen.

Első sikeres támadásuk a posta volt, ahol több száz illegális folyadékot tartottak. Capone tudomást szerez róla, amit az emberei között véresen megtorol: vacsoránál, a posta főnökének a fejét szétveri egy baseballütővel. Capone, Eliot-ékat először pénzel akarja lefizetni, azonban ez nem sikerül, így Frank Nitti (Bill Drago) Ness családjának a bántalmazásával fenyegeti őt (ennek ügyében Eliot elküldi feleségét és gyermekét biztonságosabb helyre).

Jim információt kap, hogy a Kanada - Egyesült Államok határán egy bejövő pénz és alkohol szállítás lesz, ezért a csapat odamegy. Az akció sikeresen zárul (leszámítva, hogy George megsérült), hisz lefoglaltak két teherautó alkoholt, valamint sikerült elfogniuk Capone könyvelőjét, George-t (Brad Sullivan). Azonban ő nem mond el nekik semmit, ezért Malone úgy ijeszt rá, hogy megfogja az egyik halott gengsztert és úgy tesz mintha őt is vallatná, utána pedig a holttestet fejbelövi.

Nitti, chicagói rendőrnek adja ki magát és megöli George-t, valamint Wallace-t. Ness dühös lesz, hogy meghalt a legjobb barátja és a koronatanúja, ezért személyesen szembesíti Capone-t, hogy bármi áron is, de rács mögé dugja. Azonban a kerületi ügyész, tanú nélkül nem emel vádat, ezért Ness kezdi feladni, de Malone meggyőzi, hogy beszélje rá az ügyészt, majd ő megkeresi a rendőrfőnökén keresztül a másik könyvelőt, Walter Payne-t. Megkéri a társait, hogy jöjjenek este át hozzá, majd ott minden elmond. Ness érkezése előtt, egy késsel hadonászó betörő jön Malone otthonába, akik Jim kikényszerít a bejárati ajtón, azonban ott áldozatául esik Nitti géppisztoly sorozatának. Ness és George megtalálja a haldokló Malone-t, aki még megmondja nekik, hogy Walter melyik vonattal érkezik. Utána Jim meghal.

Eliot-ék a vonatállomáson próbálják megtalálni a gengszterekkel őrzött könyvelőt. Heves lövöldözés után, sikeresen élik túl a tűzpárbajt, ráadásul Payne-t is élve fogják el.

Walter tanúskodik a bíróságon az egész Capone szervezet ellen. Ness viszont úgy érzi, hogy Al a börtönbüntetés ellenére, meglehetősen nyugodt, valamint Nitti kabátja belsejében meglát egy pisztolyt. Eliot a teremőrrel együtt kikíséri Frank-et, ahol elveszi a fegyverét, valamint kiüríti a zsebeit. Nitti-nél megtalálnak egy papír, miszerint a polgármester engedélyével, Frank Nitti-t különleges bánásmódban kell részesíteni (így vissza kellett adnia a fegyverét). De Ness megtalálja, azt a gyufásdobozt, amin Malone lakcíme állt, így rögtön tudta, hogy ő ölte meg Jimet.

A pánikba esett Nitti lelövi a teremőr és elkezd menekülni. Eliot elkezdi üldözni egészen a ház tetejéig, ahol lövöldözni kezdenek, egészen addig amíg Frank a ház oldalán lévő kötélen le nem akar mászni. Ness utoléri, ahol először lelőné, de rájön, hogy sokkal nagyobb büntetés lesz, ha elfogja. Eliot fel is húzza, de amikor elmondja Frank, hogy nem kár Maloné-ért, Ness inkább ledobja a ház oldaláról.

George, Nitti kabátjában, megtalál egy papírt, amin az áll, hogy az összes esküdt le van fizetve (ezért volt nyugodt Capone). A bíró egy kis győzködés után, leváltatja az esküdteket. Még újra lehetne indítani a tárgyalást, azonban Capone ügyvédje, kijelenti az új álláspontját: a "nem bűnös"ből, "bűnöst" mond. Caponé-t 11 éves börtönbüntetésre ítélték.

A film végén Ness pakolászni kezd chicagói irodájában, ahol megtalálja Malone medálját, Szent Ritát. Amikor menne haza megállítja, egy riporter, aki elmondja, hogy cikket írna róla, valamint azt, hogy eltörlik a szesztilalmat. A riporter ezután megkérdezi mit fog tenni. Ness úgy válaszol: "Iszom egyet".

Stáblista[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csapat (balról): Oscar Wallace, Eliot Ness, Jim Malone, és George Stone
Színész Szerepe 1. szinkron [2] 2. szinkron [3]
Kevin Costner Eliot Ness Újréti László Szakácsi Sándor
Sean Connery Jim Malone Tolnai Miklós Kristóf Tibor
Andy García George Stone (Giuseppe Petri) Horváth Lajos Selmeczi Roland
Charles Martin Smith Oscar Wallace Kassai Károly Kocsó Gábor
Robert De Niro Al Capone Tahi-Tóth László Reviczky Gábor
Patricia Clarkson Catherine Ness Pápai Erzsi F. Nagy Erika
Billy Drago Frank Nitti Kovács István
Richard Bradford Mike Dorsett rendőrfőnök Buss Gyula Papp János
Jack Kehoe Walter Payne Versényi László Galkó Balázs
Brad Sullivan George Vogt Károly

A film fogadtatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A filmet 4 Oscar-díjra is jelölték 1988-ban, melyből egyet nyert el: Sean Connery mint a legjobb férfi mellékszereplő vehette át a díjat. Ezen kívül Connery alakítását több más díjjal is honorálták. Nyert a Kansas City, a Londoni Filmkritikusok Szövetségén, valamint begyűjtötte a Nemzeti Filmszemle Tanács díját és a Golden Globe-díj is az ő nevéhez fűződik abban az évben. Színész téren egyedül őt honorálták, azonban a zeneszerző Ennio Morricone is részesült a dicsőségből: szintén jelölték az Oscar gálán, valamint megnyerte a Grammy-díjat és más elismeréseket is kapott.[4]

A film a Rotten Tomatoeson 42 vélemény alapján, 81%-ban pozitív kritika mellett 7.2/10 ponton áll.[5]

Többek között a The New York Times és a Washington Post kritikusai is elismerően írtak a filmről.[6]

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Díj Kategória Jelöltek Nyert-e?
Oscar-díj legjobb eredeti filmzene Ennio Morricone X mark.svg
legjobb férfi mellékszereplő Sean Connery
Pictogram voting keep-green.svg
legjobb jelmeztervezés Marilyn Vance X mark.svg
legjobb látványtervezés/díszlet Hal Gausman, Patrizia von Brandenstein, William A. Elliott X mark.svg
BAFTA-díj legjobb díszlet William A. Elliott X mark.svg
legjobb férfi mellékszereplő Sean Connery X mark.svg
legjobb filmzene Ennio Morricone
Pictogram voting keep-green.svg
legjobb jelmeztervezés Marilyn Vance X mark.svg
César-díj legjobb külföldi film Brian De Palma X mark.svg
Golden Globe-díj Legjobb férfi mellékszereplő Sean Connery
Pictogram voting keep-green.svg
Legjobb eredeti filmzene Ennio Morricone X mark.svg
Grammy-díj Legjobb eredeti zenei album Ennio Morricone
Pictogram voting keep-green.svg

forrás:[7]

Filmzene[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • MOOD INDIGO" - Bob Wilber
 • "Westi la giubba" - Mario Del Monaco

forrás:[8]

Érdekességek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 • Bob Hoskins jelentkezett Al Capone szerepére, azonban Brian De Palma első kiszemeltje Robert De Niro volt. Ha ő nemet mondott volna Hoskins-é lett volna a szerep.
 • Eliot Ness szerepét Michael Douglasnak, Don Johnsonnak, Mel Gibsonnak és Harrison Fordnak is fel volt ajánlva, de mind visszautasította.
 • Robert De Niro felvásárolta Al Capone öltönyeit, amiket nem akart a filmben mutatni, de végül meggyőzték és beadta a derekát.
 • De Niro-nak már nem volt ideje, hogy felszedjen annyi kilót, hogy hasonlítson Al Caponéra, ezért párnákkal tömték ki.
 • Annak ellenére, hogy Eliot és Capone egymással szemben találták magukat a tárgyalóteremben, ez soha nem történt meg igazából [9].

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Bevétel (angol nyelven). wikipedia.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
 2. Szinkron 1. (magyar nyelven). ISZDb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
 3. Szinkron 2. (magyar nyelven). ISZDb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
 4. díjai (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
 5. Rotten Tomatoes (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
 6. Kritika (angol nyelven). New York Times. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
 7. Díjai (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
 8. Zene (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)
 9. Érdekességek (angol nyelven). IMDb.com. (Hozzáférés: 2010. augusztus 19.)

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]