„Apáthy-szikla” változatai közötti eltérés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[ellenőrzött változat][ellenőrzött változat]
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
a ISBN link(ek) sablonba burkolása MediaWiki RfC alapján
Magyartal szószerkezet javítása
33. sor: 33. sor:
}}
}}


Az '''Apáthy-szikla''' egy [[budapest]]i, a [[Budapest II. kerülete|II. kerületben]] található védett természeti érték.
Az '''Apáthy-szikla''' [[Budapest]] [[Budapest II. kerülete|II. kerületben]] található védett természeti érték.


== Leírása ==
== Leírása ==

A lap 2018. február 26., 20:44-kori változata

Apáthy-szikla

Magasság242 m
HelyBudapest, II. kerület
Elhelyezkedése
Apáthy-szikla (Budapest)
Apáthy-szikla
Apáthy-szikla
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 31′ 49″, k. h. 18° 59′ 31″Koordináták: é. sz. 47° 31′ 49″, k. h. 18° 59′ 31″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Apáthy-szikla témájú médiaállományokat.

Az Apáthy-szikla Budapest II. kerületben található védett természeti érték.

Leírása

Budapest II. kerületében található. A szikla egy dolomitrög, amely az Ördög-árok lipótmezei szakasza fölé emelkedik, falszerű, meredek lejtővel. A Kőkaputól délnyugatra található, 242[1] méter magas. Nevét a terület egykori tulajdonosától kapta, alatta volt egykor a lipótmezei vendéglő és major.[2] Az Apáthy-major a Vadaskert erdejének délkeleti szélén volt, a Kondor utca 5-7. szám alatt. Az Apáthy-szikla felszíne 1977 óta védett természeti érték (20/14/TT/77). Határai a Nagybányai út-Madár utca-Páfrányliget utca-Görgényi út. A védett terület nagysága 5,745 hektár. Tetejéről szép lelátás tárul elénk.

Flórája

A szikla területén tölgyes, sajmeggyes és cserszömörcés karsztbokorerdő él, és sziklagyepek, de látható sziklahasadék-társulás, nyílt dolomitgyep, sziklafüves lejtősztyep, nyúlfarkfüves gyep is. Az egyik különleges növény a budai nyúlfarkfű (Sesleria sadleriana), ami jégkorszaki maradványnak tekinthető. Ezen kívül 26 védett növényfaj él itt, köztük a hegyi árvalányhaj (Stipa joannis), a törpe nőszirom (Iris pumila), a magyar repcsény (Erysimum odoratum), és az István király-szekfű (Dianthus plumarius ssp. regis-stephani).

Faunája

A sziklán védett állatok is élnek, köztük hét futrinkafaj, mint pl. a dunántúli kékfutrinka (Carabus germarii), a nagy hőscincér (Cerambyx cerdo), az imádkozó sáska (Mantis religiosa). A rovarok közül még él itt kardoslepke (Iphicides podalirius), atalanta-lepke (Vanessa atalanta) és halálfejes lepke (Acherontia atropos). A hüllők közül a fali gyík (Podarcis muralis), a zöld gyík (Lacerta viridis) és a lábatlan gyík (Anguis fragilis) élőhelye. A szikla körül megfigyelhtőek a környező erdők madarai is, például holló (Corvus corax) és héja (Accipiter gentilis). Érdekesek a sziklákon megtalálható fúrókagyló nyomok, amelyek azt jelzik, hogy a terület egykor tenger alatt volt.

Jegyzetek

  1. Cartographia Turistatérkép, 2011
  2. Pápai, 1955, 11. oldal

Irodalom