Vetiver

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vetiver gyökerek feldolgozásra készen

A Vetiver (Vetiveria zizanoides) perjefélék családjába (Poaceae) tartozó indiai fűféle, vagy khus-khus Indiában, Burmában és Sri Lankán (Ceylon) őshonos. A növény szárított rizómáiból (gyöktörzseiből) és gyökereiből (Vetiveriae radix) vízgőz-desztillációval illóolajat nyernek ki, mintegy 1,5-3%-os hozammal. Helyenként a friss földalatti részekből is desztillálnak illóolajat, a hozam ilyenkor 1% körüli. A sűrűn folyó olaj színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig változhat. Illata füstös, fás, a dohos föld és az esőáztatta erdő illatára hasonlít. Hígítatlanul kellemetlen illatú, erősen felhígítva viszont kellemessé válik.

Összetevői[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az illóolaj (Ætheroleum vetiveriæ), legfontosabb összetevői a vetiverolok és a vetivonok, mely vegyületek az illóolaj mintegy 70-75%-át teszik ki.

Gyógyhatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Félelem érzés, izomfájdalmak, álmatlanság, depresszió, idegesség, reuma, ízületi gyulladás, köszvény kezelésére ajánlják. Az illóolaj kiváló bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezik, nyugtató, antimikrobiális és keringésfokozó hatásokkal bír, ezért elsősorban sebek és bőrbántalmak, izom- és ízületi fájdalmak kezelésére használják, de ellazulást és a stressz oldását elősegítő masszázsolajok és gyógyfürdők, illetve rovarriasztó (repellens) szerek alkotórészeként is alkalmazzák.

Alkalmazása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nyugtató hatású, izom- és ízületi fájdalmak, sportsérülések kezelése, kiváló bőrápoló tulajdonságai miatt, bőr vérkeringésének fokozására, bőrproblémák kozmetikai kezeléssére. Gyakori illatszer komponens.

Ellenjavallat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kemoterápia esetén nem alkalmazható.

Alkalmazási formái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Borogatás, bedörzsölés (masszázs), kozmetikai készítmények, szappanok, és más kozmetikai szereknek – ,,keleti parfümöknek” is fontos alapanyaga. A gyökerekből gyékényszőnyeget is fonnak, amit megnedvesítve a szoba levegőjének illatosítására használnak.

Lásd még[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]