Vidrafű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Vidrafű
Fieberklee2.jpg
Természetvédelmi státusz
Magyarországon védett
Eszmei érték: 10 000 Ft[1][2]
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Vidrafűfélék (Menyanthaceae)
Nemzetség: Menyanthes
L. 1753
Faj: M. trifoliata
Tudományos név
Menyanthes trifoliata
L.
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vidrafű témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vidrafű témájú kategóriát.

A vidrafű vagy hármaslevelű vidrafű (Menyanthes trifoliata) a fészkesvirágzatúak közé tartozó vidrafűfélék családján belül a Menyanthes nemzetség egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az északi félteke zsombékosaiban, láprétjeiben található meg. Európa nagy részén előfordul, Ázsiában és Észak-Amerikában a kipusztulás szélén áll.

Jellemzése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A vidrafű virága

Lágy szárú, 10-30 centiméter magas, évelő vízinövény. Pionír faj. Vízszintesen kúszó gyökértörzséből fejlődnek hármasan összetett levelei, később a virágzat. A levél alapja 5–10 cm hosszú, hártyás szélű hüvely, a levelek elliptikusak, élük hullámos, erezetük élrefutó szárnyas. A növény április-május környékén virágzik. Fehér, piros vagy lila virágai rojtos cimpájúak, és tömött fürtbe tömörülnek. Termése tok. Magyarországon védett növény.

Gyógyhatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Hatóanyagai keserű szekoiridoid-glikozidok (foliamentin és mentiafolin), keserű monoterpén alkaloidok (gencianin). A vidrafüvet hagyományosan étvágygerjesztőnek és hízókúránál használják, gyomorkeserű-likőrök alkotóeleme. A növény fokozza a gyomornedv-elválasztást és a nyáltermelést, továbbá gátolja prosztaglandinok és a leukotrién B4 bioszintézisét és emiatt különleges gyulladásgátló hatása van. A népi gyógyászatban lázcsillapításra használják (ezt azonban a hatóanyagok nem magyarázzák). A homeopátia lázrohamok, fej- és izomfájdalom esetén alkalmazza. Többféle gyógykészítmény alkotóeleme.

A vidrafűnek előírás szerint alkalmazva nincs ismert káros mellékhatása. Keserű íze megakadályozza túlzott fogyasztását, ami hányást okozhat. Napi adagja maximum 1 g.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]