Csarab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Csarab
Virágzó csarab
Virágzó csarab
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asterids
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Hangafélék (Ericaceae)
Alcsalád: Hangaformák (Ericoideae)
Nemzetség-
csoport
:
Ericeae
Nemzetség: Calluna
Salisb.
Faj: C. vulgaris
Tudományos név
Calluna vulgaris
(L.) Hull
Hivatkozások
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csarab témájú médiaállományokat.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csarab témájú kategóriát.

A csarab vagy közönséges csarab (Calluna vulgaris) a hangafélék (Ericaceae) családjába sorolt csarab (Calluna) monotipikus nemzetség faja.[1] Egész Európában elterjedt évelő törpecserje; Magyarország keleti részén is gyakran találkozhatunk vele. Norvégia nemzeti virága. Erika, hanga, télizöld, vadciprus, angyalmetélt – ezek a leghasználatosabb elnevezései. A nemzetség tudományos neve a görög „söpörni” igéből ered, mivel valaha seprűket készítettek belőle.

Leírás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A 20–50 cm magas növény (néha 1 méteresre is megnő) szőnyegszerűen terül el a mészben szegény, nedves talajon. Elágazó szárának kis ágai felfelé nyúlnak, levelei szorosan egymáshoz simulnak. Virágai lilák vagy rózsaszínűek, július-augusztusban nyílnak. 2 mm-es, négyszögletű toktermése tele van maggal.

Felhasználása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csarabot a leggyakrabban a húgyutak heveny és idült gyulladása esetén javasolják. Vízhajtó tulajdonsága miatt a vesekő kezelésének kiváló kiegészítője, mint ahogy reumás eredetű gyulladások és köszvény kiegészítő kezelésére is jó. Eddig semmilyen mérgező vagy káros hatása nem ismert. Még huzamos alkalmazása sem okozott semmilyen mellékhatást.[forrás?]

Gyógyhatása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A csarab vízhajtó és húgyúti fertőtlenítőszer, utóbbi célra azonban a medveszőlő (Arctostaphylos uva-ursi) levele (Uvae ursi folium) hatékonyabb. Reuma, köszvény, vese- és epekő elleni szer az egész növény főzete. Hólyaghurut és vesebaj ellen is használják. Más növényekkel együtt használva kiváló méregtelenítő hatású. Gyenge altatószer, izzasztó, érelmeszesedés ellen is ajánlják. Köszvényes fájdalmakra borogatásként használják. Cukorbetegek teájának egyik alkotórésze. Régen gyermekek nyugtatószereként is elterjedt.


Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Mivel a csarab (Calluna) nemzetség monotipikus (azaz egyetlen fajjal rendelkezik), ezért nem feltétlenül szükséges, hogy minőségjelzővel illessük a csarab (Calluna vulgaris) fajt, mint ahogy' az szokás nem monotipikus nemzetségbe tartozó fajok esetében, hogy azokat egymástól megkülönböztethessük. Viszont érdemes használni minőségjelzőt akkor, amikor mondanivalónkban meg szeretnénk különböztetni a csarab (Calluna) nemzetséget a csarab (Calluna vulgaris) fajtól, s ilyenkor a Calluna vulgaris magyar neveként a „közönséges csarab” elnevezés használatos.

Forrás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]