Orvosi körömvirág

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Orvosi körömvirág
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Csoport: Core eudicots
Csoport: Superrosidae
Csoport: Asteridae
Csoport: Euasterids II
Rend: Fészkesvirágzatúak (Asterales)
Család: Őszirózsafélék (Asteraceae)
Nemzetség-
csoport
:
Calenduleae
Nemzetség: Körömvirág (Calendula)
Faj: C. officinalis
Tudományos név
Calendula officinalis
L.
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Orvosi körömvirág témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Orvosi körömvirág témájú médiaállományokat és Orvosi körömvirág témájú kategóriát.

Az orvosi körömvirág (Calendula officinalis) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó növényfaj. Egyike a legtöbbféleképpen használt fűszer-, és gyógynövényeknek. Egyéb nevei: gyűrűvirág, kenyérbélvirág.[1]

Dél- és Kelet-Európából származó[1] egyéves növény. A szárazságot jól tűri, a kisebb fagyokat elviseli. A vidéki kertek kedves, sokrétű gyógyhatásáról ismert, de ételek színezésére és kozmetikai szerek alapanyagaként is használt növénye.

Felhasználása[szerkesztés]

A magas triénsav-tartalmú zsíros, körömvirágmag-olaj gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas.[1]

A legértékesebb részei a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Gyűjtése júniustól júliusig történik.[1]

Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére használhatjuk. Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.

Gyógyhatása[szerkesztés]

Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják. Virágzata a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Kivonatait gyomor- és nyombélfekély kezelésére, külsőleg visszérgyulladásra,[1] rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák. A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.

Pollenje allergiát okozhat.

Hatóanyagai[szerkesztés]

A körömvirág különféle illóolajakat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat, flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt), poliszacharidokat tartalmaz.[1]

A faj az irodalomban[szerkesztés]

  • Részben a körömvirágról szól Móra Ferenc Mi tetszett a legjobban? című írása (megjelent a Túl a Palánkon című kötetben).

Képek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d e f Gyógynövénytár: Körömvirág. [2012. január 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. január 22.)

Források[szerkesztés]