„Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala” változatai közötti eltérés

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Csuja 4 évvel ezelőtt a(z) Francia troll témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
→‎Francia troll: Done Albain.
118. sor: 118. sor:
{{megoldva|Blokkolva, a létrehozásai törölve. [[User:Hungarikusz Firkász|Hungarikusz Firkász]]<sup> [[User vita:Hungarikusz Firkász|Ide írkássz!]]</sup> 2019. szeptember 8., 15:54 (CEST)}}
{{megoldva|Blokkolva, a létrehozásai törölve. [[User:Hungarikusz Firkász|Hungarikusz Firkász]]<sup> [[User vita:Hungarikusz Firkász|Ide írkássz!]]</sup> 2019. szeptember 8., 15:54 (CEST)}}
{{anon|89.91.144.191}} Sorozatban hozza létre a hülyeségeit, meggondolandó a blokkolása. <span style="font-family: georgia, garamond, times; "><span>[[Szerkesztővita:Csuja|''Csuja'']]</span></span> 2019. szeptember 8., 15:50 (CEST)
{{anon|89.91.144.191}} Sorozatban hozza létre a hülyeségeit, meggondolandó a blokkolása. <span style="font-family: georgia, garamond, times; "><span>[[Szerkesztővita:Csuja|''Csuja'']]</span></span> 2019. szeptember 8., 15:50 (CEST)

Köszi, ez gyors volt! <span style="font-family: georgia, garamond, times; "><span>[[Szerkesztővita:Csuja|''Csuja'']]</span></span> 2019. szeptember 8., 15:55 (CEST)

A lap 2019. szeptember 8., 15:55-kori változata

Ezen az üzenőfalon hagyhatsz üzenetet az adminisztrátoroknak. A felvetett problémák megoldását az adminisztrátorok a {{megoldva|~~~~}} sablonnal jelzik a szakasz elején. 

Azokat a szakaszokat, amelyekhez hét napig nem szól hozzá senki, az archiválóbot automatikusan áthelyezi az archívumba. Ha egy felvetésre makacsul nem akar válasz jönni, vagy a megoldás nem kielégítő, a {{függőben|~~~~}} sablon alkalmazásával a szakasz elején elejét veheted annak, hogy az automatikus archiválás eltüntesse a még aktuális szakaszt.

Hasznos tippek
  • Ha mondanivalódat nem csupán az adminisztrátorok tudomására akarod hozni, hanem a teljes szerkesztőségre tartozik, akkor a legjobb helye a nagy látogatottságú Kocsmafal (egyéb) oldalon van.
  • Mások üzeneteivel ne itt vitatkozz, legfeljebb jelezd egy a vitalapra mutató hivatkozással, hogy vita támadt az ügyben. Ezen a lapon ne változtass, ne törölj innen üzeneteket, az üzenőfal kezelése az adminisztrátorok feladata!
  • Ha egy cikkel kapcsolatban szeretnél intézkedést kérni, akkor használd a {{cikk}}(?)másolható minta: {{cikk|szócikk címe}} sablont, amennyiben egy szerkesztő tevékenységére hívnád fel a figyelmet, akkor a {{user}}másolható minta: {{user|azonosító}} vagy {{anon}}(?)másolható minta: {{anon|IP-cím}} használatával segítheted az adminisztrátorok munkáját.

Az adminisztrátorok adminjogot igénylő tevékenységének legfontosabb lépései utólag is nyomon követhetők a következő rendszernaplókban (illetve a MediaWiki-névtér lapjainak laptörténetében): Blokkolási napló | Lapvédelmi napló | Törlési napló.

Az adminisztrátorokra tartozik
  • anonvandalizmus nagyobb mennyiségben (ha a szép szó nem használt). Használd az anon sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl. {{anon|1.2.3.4}}(?).
  • egy szerkesztő által elkövetett ismétlődő vandalizmus vagy a közösségi szabályok súlyos megsértése. (Ami nem ismétlődő és nem súlyos, először próbáld a kérdéses szerkesztővel megbeszélni. A megbeszélési kísérletet lehetőleg hivatkozással együtt mellékeld.) Használd a {{szerkesztő}} sablont az eset leírásában (de ne a szakaszcímben), pl.: {{szerkesztő|ProblémásSzerk}}.
  • rendetlenkedő botok átmeneti, védekezésjellegű blokkolása
  • védett lap módosítása, lapok levédése, létrehozás elleni védelme vagy a védelem feloldása. Használd a {{cikk}}(?) sablont (de ne a szakaszcímben), pl. {{cikk|Zabhegyezés}}(?).
  • spammel kapcsolatos problémák, weboldalak felvétele a fehér- vagy a feketelistára vagy a nemzetközi feketelistára, illetve eltávolításuk onnan
  • a felhasználói felület szövegeinek módosítása (a MediaWiki-névtér lapjai ugyanis általában védettek)
  • minden olyan ügy, amit nem tudsz elbírálni egyedül, hogy kire tartozik, és nem szerepel az alábbi, ide nem tartozó ügyek listájában (ugyanakkor ezeket is érdemes a kocsmafalon szóvá tenni előbb, ahol tapasztalt szerkesztők meg tudják válaszolni a kérdést, mert könnyen lehet, hogy nem igényel adminisztrátort).

Több Wikimedia-projektre kiterjedő („crosswiki”) vandalizmus gyanúja esetén érdemes megnézni a Metán a Vandalism reports lapot, illetve ott is jelezni a problémát a Current cross-wiki vandalism szakaszban a {{luxotool|usernév}} sablon használatával.

Nem az adminisztrátorokra tartozik
Mi a teendő, ha nem felelnek az adminok?

Ha valami oknál fogva épp egyetlen admin sincs talpon a vidéken, érdemes benézni a Wikipédia-IRC-re, ahol egyrészt adminok is elő szoktak fordulni, másrészt tapasztalt szerkesztőkkel lehet értekezni élőben, és kiderülhet, hogy adminra nincs is épp szükség… (belépés). Ha épp senki se reagál, az !admin parancs begépelésével riasztani lehet az aktuálisan IRC-n lógó adminokat.

Mi a teendő a kifogásolt adminisztrátori intézkedésekkel?

Az ilyesmi kitárgyalására külön allap működik: Wikipédia:Adminisztrátorok üzenőfala/Intézkedések megvitatása. Amennyiben hosszabb megbeszélést igénylő észrevételek/problémák/javaslatok merülnek fel, ott érdemes megbeszélést kezdeményezni, illetve innen, az üzenőről oda átvinni az ilyesmivel kapcsolatos elnyúló vitákat, hogy a tematikus allapon könnyebben követhető, archiválható és utólag visszakereshető legyen. A tematikus allap megfelelő használata esetén önmagában is megmutatja, milyen típusú problémák merülnek fel az adminisztrátorok működésével kapcsolatban.

Az adminüzenő archívumai időrendben

Technikai okból közzétesszük az üzenőfal vitalapjának linkjét, amivel hozzáférhető annak archívuma: link, de kérjük, hogy a lapra már ne írj semmit, az ott található linkeket ne módosítsd.

Rhizophora

Átneveztem a „Vörös mangrove (növénynemzetség)” lapot, mert a vörös mangrove gyűjtőnév 4 nemzetség több mint 20 faját jelzi. Az új név Rhizophora; a régiből átirányítás lett. Légyszí, szedjétek le az interwikiket a réiről, és tegyétek az újhoz!

Kösz:

P/c vita 2019. szeptember 1., 15:04 (CEST)Válasz

@Pásztörperc: Az átnevezés során automatikusan megtörténik a Wikidatán, ha egyéb szerkeszteni való van az interwiki kapcsolatokkal összefüggésben, azt is meg tudod a szócikk WD lapján Te magad is tenni, semmi extra jogosultság nem szükséges hozzá. Itt láthatod az átnevezésed eredményét a Wikidatán, illetve a teljes laptörténetet. --Pallertithe cave of Caerbannog 2019. szeptember 2., 06:22 (CEST)Válasz

Nagy kösz. Soha nem vettem a fáradságot, hogy megértsem ezeket a dolgokat, ezzel aztán munkát adok más embereknek.

Elnézést:

P/c vita 2019. szeptember 3., 11:58 (CEST)Válasz

Érzékeny adataim törlése

Üdv az adminoknak! Kérem az érzékeny személyes adataim anonok, illetve nem megerősített szerkesztőktől való törlését. A megerősített szerkesztők nyugottan láthatják. – Napkirály postaláda 2019. szeptember 2., 14:04 (CEST)Válasz

Próbáld meg kicsit pontosabban megfogalmazni, hogy mit szeretnél és honnan (melyik lapról) törölni. A szerkesztői lapodat, ahol szerepelt a lakóhelyed (város) és a születési dátumod, tegnap töröltem. Van még valami? Samat üzenetrögzítő 2019. szeptember 2., 14:46 (CEST)Válasz

Szerintem nem kellene hitegetni Napkirályt, hanem becsületesen meg kellene mondani neki,hogy a kérése ebben a formában teljesíthetetlen. Az adminoknak megvan az a lehetőségük, hogy Napkirály érzékeny adatait elrejtsék az összes nem admin szerkesztő elől, de arra még ők se képesek, hogy az anon illetve nem megerősített szerkesztők elől elrejtsenek valamit úgy, hogy azt a többiek láthassák.

Megtehetnék persze azt az adminok, hogy Napkirály érzékeny adatait mindenki elől elrejtik, de ezzel csorbítanák az én jogomat (mint megerősített szerkesztőét) arra, hogy Napkirály érzékeny adatait nézegessem, de szembe mennének Napkirály kívánságával is, hiszen ő úgy nyilatkozott, hogy a megerősített szerkesztők az ő érzékeny adatait nyugottan láthatják. Ezt persze csak elméleti lehetőségként említem; ilyen mérvű adminönkény a valóságban elképzelhetetlen. Malatinszky vita 2019. szeptember 2., 15:54 (CEST)Válasz

Kérem elrejteni a nem megerősített szerkesztők és az anonok elől ezt és ezt a szakaszt. Köszönöm! – Napkirály postaláda 2019. szeptember 8., 15:43 (CEST)Válasz

Próbáld meg elolvasni és értelmezni, amit Malatinszky leírt itt ebben a szakaszban! Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. szeptember 8., 15:48 (CEST)Válasz

Átnevezési kérelmek

Javaslom a következő átnevezéseket, hogy értelmes és egységes nevük legyen a sajtóközlemények cikkeinek (csak adminok tudják mozgatni a lapokat):

– Sasuke88  vita 2019. szeptember 2., 21:15 (CEST)Válasz

Nem tudom: nekem tetszenek a rövid, számos nevek. (Viszont átnevezés esetén átirányításokat mindenképpen hagyni kell, mert rengeteg külső forrás hivatkozik a mostani oldalakra.) Samat üzenetrögzítő 2019. szeptember 2., 21:26 (CEST)Válasz

@Samat: A jelenlegi, rövid nevek semmitmondóak, nem derül ki belőlük a cikk tartalma, ráadásul nem is analógok az újabb sajtóközlemények címeivel, lásd. pl. Wikipédia:Sajtóközlemények/Megszületett a magyar Wikipédia 200 000. szócikke és Wikipédia:Sajtóközlemények/Megszületett a magyar Wikipédia 400 000. szócikke. Átirányításnak természetesen megmaradhatnak. – Sasuke88  vita 2019. szeptember 2., 22:49 (CEST)Válasz

Szlovákiai címerek azonnali törlésen

Néhány napja több tucat szlovákiai címert sablonoztam fel, mert akkor egy megbeszélés alapján eleinte úgy tűnt, ezek a fájlok jogsértők. Aztán árnyalódott a kép, ezért a Commonsban is indítottam egy megbeszélést, és jelenleg úgy néz ki, hogy most már nem jogsértő ezeknek a címereknek a feltöltése. Mindezzel csak azt szeretném mondani, hogy holnap ezek a fájlok átkerülnek az azonnal törlendő kategóriába, de kérem, hogy ne töröljétek őket. Valószínűleg megmaradnak, de most egyszerűbb ideírni ezt a kérést, mint levenni egyenként róluk a sablont. Majd áttöltöm őket a Commonsba, ha tisztázódik a helyzetük. Köszönöm a megértést. – Regasterios vita 2019. szeptember 3., 10:29 (CEST)Válasz

Blokkot kér

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaHiányzik az aláírás!

81.183.223.108 (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth) Vandálkodik. – Kisváros vita 2019. szeptember 4., 11:32 (CEST)Válasz

Mire ezt ide írtad, már pihenőre küldtem. Csigabiitt a házam 2019. szeptember 4., 11:34 (CEST)Válasz

Blokk javaslat

2001:738:804:BAFB:8598:1E8C:45EF:5BCE (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) és 2001:738:804:BAFB:5574:FF71:E53C:3E9 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) vandálkodnak, párhuzamosan (egy vagy két személy). Akela vita 2019. szeptember 4., 14:25 (CEST)Válasz

Már véget ért a szünet. Samat üzenetrögzítő 2019. szeptember 4., 14:47 (CEST)Válasz

Roxymatic

Nem értem, mit csinál Roxymatic (vita | közrem. | törölt szerk. | log | blokk log | jogok | blokk | statisztika | CentralAuth). Más biztosan érti... OsvátA Palackposta 2019. szeptember 5., 06:48 (CEST)Válasz

? építget,próbálkozik :) OsvátA Roxymatic üzenőlapja  2019. szeptember 5., 06:55 (CEST) (A hozzászóló azonosítóját és a megjegyzés időbélyegét egy másik szerkesztő pótolta. Lásd: Wikipédia:Aláírás)Válasz

Egy cikkszerű cikket jobb lenne csinálni, mint több kifestőkönyvet. Lásd még: Wikipédia:Az első lépések. OsvátA Palackposta 2019. szeptember 5., 07:04 (CEST)Válasz

Lapmozgatáshoz segítségkérés

A MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) szócikket szeretném átmozgatni Szegedi Biológiai Kutatóközpont (vitalap | történet | hivatk | log | dellog | szerkesztés | figyel | lapinfo | töröl | levéd) alá, de utóbbi laptörténete miatt nem tudom. Valaki segítene? Köszönöm. Pasztilla 2019. szeptember 6., 08:43 (CEST)Válasz

Kész. – Winston vita 2019. szeptember 6., 09:20 (CEST)Válasz

Köszönöm. Pasztilla 2019. szeptember 6., 10:16 (CEST)Válasz

81.183.160.153

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBálint utolsó figyelmeztetése ellenére is vandálkodott, kapott egy kis pihenőt. – Crimeavita 2019. szeptember 7., 20:36 (CEST)Válasz

81.183.160.153 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) Blokkolása javasolt. – Jávori István Itt a vita 2019. szeptember 7., 20:04 (CEST)Válasz

Francia troll

Megoldva, kész, ok, stb. MegoldvaBlokkolva, a létrehozásai törölve. Hungarikusz Firkász Ide írkássz! 2019. szeptember 8., 15:54 (CEST)Válasz

89.91.144.191 (vitalap | szerkesztései | törölt szerk | crosswiki szerk | blokk log | IP-infó | WHOIS | RBL | Geolocate | blokkolás) Sorozatban hozza létre a hülyeségeit, meggondolandó a blokkolása. Csuja 2019. szeptember 8., 15:50 (CEST)Válasz

Köszi, ez gyors volt! Csuja 2019. szeptember 8., 15:55 (CEST)Válasz