Ugrás a tartalomhoz

Wikipédia:Sajtóközlemények/A Wikipédia összes nyelve együttvéve elérte a tízmillió szócikket

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

2008. március 27-én 1:07-kor a Wikipédia összes nyelve együttvéve elérte a tízmillió szócikket, a magyar Wikipédia Nicholas Hilliard cikkével. A 2001-ben indult Wikipédia mára a világ legnagyobb enciklopédiája, amely több mint 250 nyelven íródik; a legnagyobb, angol nyelvű változata több mint 2 300 000 szócikket tartalmaz.

Nicholas Hilliard angol aranyműves és festő, a tízmilliomodik cikk tárgya

A magyar változat 91 000 szócikkével a 22. legnagyobb Wikipédia. Az angol Wikipédia a világ tíz leglátogatottabb weboldalának egyike; a magyar a Szonda-Ipsos szerint a 19. legismertebb magyar oldal.

Az angol Wikipédia a Nature tanulmánya szerint 2005-ben megbízhatóságban nem maradt el jelentősen a legnevesebb hagyományos lexikontól, az Encyclopedia Britannicától; a német Wikipédiát a Stern 2007-es vizsgálata mind terjedelemben, mind aktualitásban, mind pontosságban jobbnak találta a Brockhausnál, a legnagyobb német lexikonnál.

A Wikipédia önkéntesek által írt internetes enciklopédia, amelynek szerkesztésében bárki részt vehet, és amelynek szövegét a GFDL licenc szerint bárki felhasználhatja. A Wikipédiát üzemeltető Wikimédia Alapítvány nonprofit közhasznú szervezet, melynek célja szabadon felhasználható, soknyelvű oktatási és ismeretterjesztő anyagok létrehozásának, fejlesztésének és terjesztésének támogatása, és az ezekhez való könnyű és ingyenes hozzáférés biztosítása.

Kapcsolat

Gervai Péter
press@wikipedia.hu

További információk