Wikipédia:Sajtóközlemények/Megszületett a magyar Wikipédia 400 000. szócikke

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Megszületett a magyar Wikipédia négyszázezredik szócikke

BUDAPEST, 2016. december 19. – A népszerű szabad enciklopédia, a Wikipédia magyar változata elérte a 400 000. szócikket. A küszöböt Csurla szerkesztő Boros Zoltán tájfutóról írt cikke lépte át.

Boros az 1972-es világbajnokságon váltóban három társával közösen bronzérmet nyert, ami a mai napig a legjobb magyar eredmény férfi tájfutásban. Csurla 2008 óta ír életrajzi szócikkeket a magyar Wikipédiába; mostanra mintegy háromezer sportolóról és másfél ezer egyéb ismert személyről írt. A tájfutók iránt egy másik bronzérmessel, Hegedüs Andrással való személyes ismeretsége kapcsán kezdett el érdeklődni.

A Wikipédiáról

A Wikipédia egy szabadon használható internetes enciklopédia, amely angolul 2001-ben, magyarul 2003-ban indult, és mostanra az egyik legnépszerűbb információforrássá vált, amelyet havonta több mint félmilliárdan látogatnak. A több száz különböző nyelven mintegy negyvenmillió szócikket tartalmazó enciklopédiát 70 ezer önkéntes szerkeszti egy nyílt internetes közösségben, amelyhez bárki csatlakozhat. A weboldalt kiszolgáló szervereket egy kaliforniai nonprofit szervezet, a Wikimédia Alapítvány üzemelteti, a finanszírozást az olvasók adományai biztosítják. Magyarországon egy másik nonprofit szervezet, a Wikimédia Magyarország Egyesület segíti a szerkesztők munkáját.

A magyar változat 400 ezer szócikkével nagyság szerint a huszonharmadik a Wikipédiák között és a legnagyobb magyar lexikon; mintegy hárommillióan látogatják rendszeresen és havi harmincmillió szócikket néznek meg. (Viszonyításképpen Révai nagy lexikona 230 ezer, A Pallas nagy lexikona és a Magyar nagylexikon 150 ezer címszót tartalmaz.)

A Wikipédia szócikkeit bárki bővítheti a minden lapon megtalálható "szerkesztés" gombra kattintva. A szócikkeknek semleges nézőpontból kell íródniuk, és megbízható forrásokon alapulniuk. A legaktívabb szerkesztők folyamatosan ellenőrzik a változtatásokat, és a problémásakat általában perceken belül visszavonják.

Képek és ábrák

További információk

Kapcsolat

Megjelent