Thaiföld

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Sziám szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Thaiföldi Királyság
ราชอาณาจักรไทย
Thaiföld zászlaja
Thaiföld zászlaja
Thaiföld címere
Thaiföld címere
Nemzeti himnusz: Phleng Csat
LocationThailand.svg

Fővárosa Bangkok
é. sz. 13° 45′, k. h. 100° 29′
Államforma monarchia
Vezetők
Király X. Ráma
A Nemzetgyűlés elnöke Pornpetch Wichitcholchai
Miniszterelnök Prajut Csan-o-csa
Hivatalos nyelv thai

Tagság
Lista
ENSZ, IMF, ASEAN, OIC (megfigyelő státusz)
Népesség
Népszámlálás szerint65 931 550 fő (2016. dec. 31.)[1] +/-
Rangsorban20
Becsült69 100 000 fő (2018)
Rangsorban20
Népsűrűség132 fő/km²
GDP2002
Összes388,7 mrd (21)
Egy főre jutó6 400 (63)
Földrajzi adatok
Terület514 000 km²
Rangsorban 49
Víz0,4%
IdőzónaUTC (UTC+7)
Egyéb adatok
Pénznem Thai bát (THB)
Nemzetközi gépkocsijel T
Hívószám 66
Segélyhívó telefonszám
 • 191
 • 199
 • 1669
Internet TLD.th
Villamos hálózat 220 volt
Elektromos csatlakozó
 • NEMA 1-15
 • NEMA 5-15
 • Europlug
 • Schuko
Közlekedés iránya bal
A Wikimédia Commons tartalmaz Thaiföldi Királyság témájú médiaállományokat.

Thaiföld független alkotmányos monarchia Délkelet-Ázsiában, az Indokínai-félszigeten. Keletről Laosz és Kambodzsa, délről Malajzia és a Thai (Sziámi)-öböl, nyugatról az Andamán-tenger és Mianmar határolja. 1939. június 24-ig az ország hivatalos neve Sziám (thai: สยาม) volt. 1945-ben ugyan visszakapta eredeti nevét, de 1949. május 11-től újra Thaiföld a hivatalos elnevezése. A thai (ไทย) népnevet gyakran rokonítják az azonos kiejtésű ’szabad’ (ไท) szóval, de a tágabb taj népcsoport nevével is összefügghet.

Thaiföld a világ egyik első számú turisztikai célpontja, hírnevét elsősorban gazdag kultúrájának és a mai napig élő évezredes hagyományainak köszönheti.

Földrajz[szerkesztés]

Az ország földrajzi régiói különböznek egymástól természeti képüket, lakosságukat, gazdasági és társadalmi fejlettségüket tekintve.

Thaiföld (Thaiföld)
Thaiföld domborzati térképe

Domborzat[szerkesztés]

Északkeleten a nagy kiterjedésű Khorat-fennsík (wd) található, majd azon túl északon és keleten a Mekong folyó alföldje. A fennsík 300 méter átlagmagasságú, szavannás jellegű, laterites talajai gyenge termőképességűek.

A Központi-hegyvidékhez tartozó Észak-thaiföldi-hegyvidék észak-déli irányban húzódó láncait hosszanti völgyek választják el. E völgyekben tör a síkság felé az ország fő folyója a Csaophraja (Menam, แม่น้ำเจ้าพระยา). Amint a Csaophraja négy forrásfolyója délre tart, a hegységláncok egyre alacsonyodnak, a szűk völgyek pedig kisebb-nagyobb medencékké tágulnak. [2]

Az ország központi területe a Csaophraja folyó és mellékfolyóinak alföldje (ritkábban használt neve: Thaiföldi-medence). Ez az alföld szerkezeti süllyedésben alakult ki, déli fele korábban tengeröböl is volt. Az alföldet a névadó folyó üledékei töltötték fel, területén nagyobb szintkülönbségeket csak a folyóteraszok, valamint az itt-ott elszórtan kiemelkedő, mészkőből felépülő szigethegyek jelentik. Ettől az alföldtől északra és nyugatra hegyvidék terül el, itt találhatók a legmagasabb hegyek. Legmagasabb pontja az ország ÉNy-i részén, Csiangmai (เชียงใหม่) tartományban a Doi Inthanon 2565 m.

Az ország nyugati hegységei egy irányban vonulnak, de nem egy sorban. E nyugati hegyláncok Mianmarra néző oldala a délnyugati monszun szélfogója.[2] Délen a keskeny Kra-földszoros a Maláj-félszigetre vezet.

Vízrajz[szerkesztés]

Az ország jelentős része a Csaophraja (Menam) vízgyűjtő területéhez tartozik, mely folyó Bangkokon át a Thai-öbölbe ömlik. Északkeleten a Mekong-folyó vízgyűjtő területére terjed ki az állam. A Kra-félsziget nyugati partját az Andamán-tenger mossa. Az itteni sekély, tiszta vizű tengerben lévő szigetek az ország turizmusának egyik fő célpontjai.

Éghajlat[szerkesztés]

Az ország trópusi monszun éghajlatát általában 1000-2000 mm nyári (máj.-okt.) csapadék és az év folyamán alig változó középhőmérséklet jellemzi. A legforróbb hónap a nyári monszun kezdetét megelőző április. A hegységek nyugati lejtői jóval több csapadékot kapnak. A Maláj-félszigeten, melynek keleti oldalára a téli monszun is esőt hoz, az évi átlagos csapadék az 5000 mm-t is eléri. Az esős évszakot az állandó nagy légnedvesség fülledtté teszi.[3]

Az átlagos bangkoki középhőmérséklet januárban 25,8 °C, júliusban 28,4 °C. Az átlagos éves csapadékmennyiség itt 1350-1500 mm, melynek zöme május-október között hull le.

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

Varánuszok időnként láthatóak a folyók, csatornák és a sziklás tengerpartok környékén

Az ország egy részén még trópusi dzsungel található, melyben az 50–70 m magas fákat liánok és indák szövevénye hálózza körül. A természetes növénytakarót esőerdők és monszunerdők alkotják. Az óriásfák, például a gurjunbalzsamfa, sárkányalma és lanzafa, illetve a fahéjfa, kámforfa, harasztok, bambusz, banán- és pálmafélék jellemezte esőerdők egykor az ország területének 40%-át borították, főként a Maláj-félszigeten és a Khorat-fennsíkon. Napjainkra természetes állományuk csak néhány meredek hegyoldalon maradt meg. A fakitermelések nyomán fajszegény, másodlagos erdők, szavannák alakultak ki.

A tengerparti területeken a különböző pálmafajták elsősorban a szigeteken a legelterjedtebb növények. Az ország belsejében levő monszunerdők jellegzetes típusai a bambuszosok és a tíkfa alkotta djati erdők. Észak-Thaiföld hegyvidékein fenyvesek, a tengerparton sok helyen mangrovemocsarak vannak. A Csaophraja síkságán rizsföldeket alakítottak ki.[3]

Thaiföld állatvilága igen változatos. Az ország legismertebb emlőse az elefánt, melyet manapság már csak ritkán használnak munkaállatnak. Ezen kívül még előforduló – de inkább csak a védett nemzeti parkokban – vadon élő állatok: tapír, tigris, törpevidra, gaur, vaddisznó, szarvasfélék. A majom (makákó) sokfelé látható.

Tengeri élővilág[szerkesztés]

Az ország tengeri területének két nagy része: a Thai-öböl és az Andamán-tenger. A víz alatti világ egyik legegzotikusabb fajai a csalánozók. Ide tartoznak a medúzák, a tengeri rózsák, a színes korallok, a kehelyállatok is. A leggyakoribb közülük a szaru- és legyezőkorallok.

A halfajok nyilvántartása még nem teljes, de az bizonyos, hogy több száz halfaj él Thaiföldön, a világ legkisebb halfajától (mindössze 20 mm hosszú) gébtől a hatalmas cetcápáig, a világ legnagyobb halfajáig. A színes korallok között fellelhetők a bohóchalak, papagájhalfélék, ajakoshalak, angyalcápák, íjhalak, kardinálishal-félék, pillangóhalak stb. A nagyobb fajok mélyebben élnek: ilyen a tengeri csuka, a fűrészes sügér, barrakuda, kardhal, cápa, tonhal, vahu. Thaiföld meleg vizeit a bálnák és a delfinek is kedvelik: 25 fajuk honos itt. A dugongot (tengeri tehenet) az ország déli részének pak-thai lakossága szentként tiszteli és törvények védik. A világ hat tengeri teknősfaja közül négy honos itt. Mindegyikük veszélyeztetett.[4]

Nemzeti parkjai[szerkesztés]

Thaiföldön nemzeti parkok kiterjedt hálózatát alakították ki.[5] Közülük legnagyobb a Keng Kracsan Nemzeti Park. A legtöbb nemzeti park könnyen megközelíthető. A parkok egy része tengeri park, amely a partvidék, a szigetek és a tenger élővilágát óvja.

A 2000-es évek elején 96 nemzeti park, 100 vadászatmentes övezet és vadrezervátum, valamint 65 védett erdőterület létezik.[4]

Természeti világörökségei[szerkesztés]

Az UNESCO két tájat ismert el természeti világörökségnek (és három másik helyszínt kulturálisként):

Történelem[szerkesztés]

Vat Csai Vattanaram maradványai Ajutthaja történelmi emlékparkjában

Thaiföld történelmét a hagyomány szerint a rövid életű (1238–1368) Szukhothai királyságig vezetik vissza, amelyet a 14. század közepétől az Ajutthaja királyság követett. A következő négy évszázad alatt az Ajutthaja-királyság terjeszkedése révén megalakult Sziám, melynek határai az északi Lannathai királyság kivételével nagyjából megegyeztek a mai Thaiföldével. Habár Ajutthajának voltak kapcsolatai európai hatalmakkal, történelmét alapvetően kínai és indiai befolyások határozták meg. Az 1750-es évektől kezdve a burmai hadsereg számos támadást indított Ajutthaja ellen, végül 1767-ben sikerült elfoglalnia a várost és elűznie a királyi családot. A következő évtizedben Takszin tábornok, aki 1769-ben királlyá koronáztatta magát, újraegyesítette a feldarabolt országot, és kiűzte a burmaiakat. Az őt követő I. Ráma (1782–1809), a mai napig uralkodó Csakri-dinasztia első királya megalapította az új fővárost, Bangkokot (thai nevén Krung Thep) a Csaophraja folyó partján. A fokozódó európai nyomás ellenére az uralkodók jó diplomáciai érzékének és a francia-brit ellentétnek köszönhetően Thaiföld az egyetlen délkelet-ázsiai ország, amely formálisan nem vált egyik nyugat-európai nagyhatalom gyarmatává sem, de gyakorlatilag félgyarmati státusba került. Az 1932-es vértelen forradalom után Thaiföld alkotmányos monarchiává vált, a következő hatvan éven keresztül azonban a rövid életű demokratikus kormányokat katonai puccsok döntötték meg, és javarészt katonai diktátorok uralták az országot. 1992-ben országos tüntetések következtében a katonai diktátor lemondott hatalmáról. 1992 és 2006 között demokratikusan választott kormányok váltották egymást, 2006. szeptember 19-én azonban Szonthi Bunjaratkalin tábornok vezetésével katonai puccs döntötte meg Thakszin Csinavat miniszterelnök hatalmát.[6] A 2007. decemberi választások eredményeként hatalomra jutott Népi Erő Pártja (PPP) 2008. január 21-én ülésezett először a parlamentben. A párt vezetőjét, Szamak Szuntharavetet január 28-án a parlament megválasztotta miniszterelnöknek (310 szavazatot kapott a demokrata párt jelöltjére adott 163 vokssal szemben), s egy nappal később a király be is iktatta.[7] Kormányfőként szeptember 9-éig állt az ország élén – akkor ugyanis a bíróság elítélte, amiért miniszterként is pénzt fogadott el egy főzőműsorban való részvételért. A tüntetések nyomán az Alkotmánybíróság 2008. december 2-án feloszlatta a Népi Erő Pártját, és Csavarat Csanvirakun (az előbbi pártból kivált Nevin Barátai Csoport frakció tagja) rövid ügyvivői működése után december 17-én a demokrata Aphiszit Vetcsacsiva foglalta el a kormányfői széket, akit 2011. július 4-én, a választást követően Jinglak Csinavat váltott.

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

A parlament épülete (az országgyűlés két kamarájának közös üléshelye) Bangkokban
Képviselők az országgyűlés üléstermében

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Thaiföld alkotmányos monarchia. Az Alkotmány értelmében az uralkodónak kevés közvetlen hatalma van, legfontosabb szerepe a nemzeti identitás és egység megtestesítése valamint a thai buddhizmus védelmezése. Az uralkodó kritizálása vagy kigúnyolása bűncselekménynek számít, melyet szigorúan be is tartatnak.

A végrehajtó hatalmat gyakorló kormányt a miniszterelnök vezeti, akit az uralkodó jelöl ki a Nemzetgyűlés alsó házának többséggel rendelkező pártjából vagy pártkoalíciójából.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

A törvényhozó hatalmat a kétkamarás Nemzetgyűlés (รัฐสภา, Rathaszapha) gyakorolja, mely az 500 fős Alsóházból (สภาผู้แทนราษฎร, szapha phuthen ratszadon) és a 200 fős Szenátusból (วุฒิสภา, vuthiszapha) áll. Mindkét ház képviselőit a nép közvetlenül választja, a Szenátus tagjait 6, az Alsóház tagjait pedig 4 évre. A Szenátus tagjai nem viselhetnek kormányzati tisztséget és nem lehetnek párttagok.

A bírói hatalom többszintű. Az alkotmánybíróság csak egy jól körülhatárolt alkotmányossági kérdéskörben dönt. Tagjait a Szenátus javaslata alapján az uralkodó jelöli.

Politikai pártok[szerkesztés]

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

A mai közigazgatás tartományokból, kerületekből, városokból és falvakból áll. A 76 tartomány 5 régióban található.

Észak (zöld)

 1. Csiangmai (เชียงใหม่)
 2. Csiangraj (เชียงราย)
 3. Kamphengphet (กำแพงเพชร)
 4. Lampang (ลำปาง)
 5. Lamphun (ลำพูน)
 6. Mehongszon (แม่ฮ่องสอน)
 7. Nakhonszavan (นครสวรรค์)
 8. Nan (น่าน)
 9. Phajau (พะเยา)
 10. Phetcsabun (เพชรบูรณ์)
 11. Phicsit (พิจิตร)
 12. Phitszanulok (พิษณุโลก)
 13. Phre (แพร่)
 14. Szukhothai (สุโขทัย)
 15. Tak (ตาก)
 16. Uthaithani (อุทัยธานี)
 17. Uttaradit (อุตรดิตถ์)

Északkelet / Iszán (rózsaszín)

 1. Amnatcsaröen (อำนาจเจริญ)
 2. Buriram (บุรีรัมย์)
 3. Csajjaphum (ชัยภูมิ)
 4. Kalaszin (กาฬสินธุ์)
 5. Khonken (ขอนแก่น)
 6. Löj (เลย)
 7. Mahaszarakham (มหาสารคาม)
 8. Mukdahan (มุกดาหาร)
 9. Nakhonphanom (นครพนม)
 10. Nakhonratcsaszíma (นครราชสีมา)
 11. Nongbualamphu (หนองบัวลำภู)
 12. Nongkháj (หนองคาย)
 13. Rojet (ร้อยเอ็ด)
 14. Szakonnakhon (สกลนคร)
 15. Sziszakét (ศรีสะเกษ)
 16. Szurin (สุรินทร์)
 17. Ubonratcsathani (อุบลราชธานี)
 18. Udonthani (อุดรธานี)
 19. Jaszothon (ยโสธร)

Közép (sárga)

 1. Angthong (อ่างทอง)
 2. Ajutthaja (พระนครศรีอยุธยา)
 3. Bangkok (กรุงเทพฯ)
 4. Csainat (ชัยนาท)
 5. Kancsanaburi (กาญจนบุรี)
 6. Lopburi (ลพบุรี)
 7. Nakhonnajok (นครนายก)
 8. Nakhonpathom (นครปฐม)
 9. Nonthaburi (นนทบุรี)
 10. Pathumthani (ปทุมธานี)
 11. Phetcsaburi (เพชรบุรี)
 12. Pracsuapkhirikhan (ประจวบคีรีขันธ์)
 13. Ratcsaburi (ราชบุรี)
 14. Szamutprakan (สมุทรปราการ)
 15. Szamutszakhon (สมุทรสาคร)
 16. Szamutszongkhram (สมุทรสงคราม)
 17. Szaraburi (สระบุรี)
 18. Szingburi (สิงห์บุรี)
 19. Szuphanburi (สุพรรณบุรี)

Délkelet (kék)

 1. Csacsongszau (ฉะเชิงเทรา)
 2. Csanthaburi (จันทบุรี)
 3. Csonburi (ชลบุรี)
 4. Pracsinburi (ปราจีนบุรี)
 5. Rajong (ระยอง)
 6. Szakeo (สระแก้ว)
 7. Trat (ตราด)

Dél (lila)

 1. Csumphon (ชุมพร)
 2. Krabi (กระบี่)
 3. Nakhonszíthammarát (นครศรีธรรมราช)
 4. Narathivát (นราธิวาส)
 5. Pattani (ปัตตานี)
 6. Phangnga (พังงา)
 7. Phattalung (พัทลุง)
 8. Phuket (ภูเก็ต)
 9. Ranong (ระนอง)
 10. Szatun (สตูล)
 11. Szongkhla (สงขลา)
 12. Szuratthani (สุราษฎร์ธานี)
 13. Trang (ตรัง)
 14. Jala (ยะลา)

Thailand provinces.png

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Thaiföld etnikai térképe (angol)
Diaképek
Buddhista szerzetes
Motorosok Bangkokban
"Hosszú nyakú" Karen-törzsi asszony az ország északi részén
Iskoláslányok
Kisiskolások egyenruhában
Buddhista templomok Sukhothaiban
Théraváda buddhista templom, Petchaburi
A Darunaman-mecset Chiang Rai-ban
A főváros, Bangkok egy részlete
Bangkok
A déli nagyváros, Hat Yai belvárosa
Utcakép Pattajában
Falusi utca cölöpházzal Közép-Thaiföldön
A király, IX. Ráma portréja mindenfelé látható az országban. A képen az út felett

Általános adatok[szerkesztés]

2017. júliusi becsült lakossága 68,3 millió fő, ezzel a világ 20. legnépesebb országa.[8] Népességnövekedése az elmúlt évtizedekben jelentős mértékben lassult.

Thaiföld népességének növekedése 1960 és 2017 között :

Thaiföld népességének növekedése[9][10]
Év Népesség (millióban) Népsűrűség (fő/km²)
1960 27 M 54
1970 37 M 72
1980 47 M 93
1990 56 M 111
2000 63 M 123
2010 67 M 131
2017 68 M 134

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Etnikai és nyelvi megoszlás[szerkesztés]

Thaiföld lakosságának legnagyobb részét különféle tai nyelveket beszélő népek alkotják. Ezek között a legnagyobb számban a közép-thai, az északkelet-thai, a lao, az észak-thai és a dél-thai fordulnak elő. A közép-thaiok régóta domináns szerepet játszanak az ország politikai, gazdasági és kulturális életében, annak ellenére, hogy a lakosságnak csak egyharmadát teszik ki, és számban az észak-thaiok felülmúlják őket. Az oktatási rendszernek és a nemzeti öntudat kialakulásának következményeként már sokan saját dialektusuk mellett közép-thaiul is tudnak.

Az ország nem tai nyelvet beszélő kisebbségei közül a legnagyobb a kínai, akik a lakosság mintegy 15%-át teszik ki, és az ország minden területén megtalálhatók. A 19. század második felétől az út- és vasútépítések munkásaiként vándoroltak be, és utódaik kulcsszerepet játszanak a gazdasági élet számos területén. Teljesen beilleszkedtek a thai társadalomba.

További kisebbségek: maláj, mon-khmer és különböző hegyi törzsek (kacsin, meo, karen). A vietnámi háború után sok menekült települt le az országban, elsősorban az északkeleti régiókban, a thaiokkal rokon laók.

Vallási megoszlás[szerkesztés]

A legutóbbi népszámlálás (2000) szerint a lakosság 94,6%-a théraváda buddhista.

A második legelterjedtebb vallás az iszlám 4,6%-kal. Néhány provinciában és településen délen muszlim többség él. A muszlim közösségek általában elkülönülnek a nem muszlimoktól. A harmadik legelterjedtebb vallás a kereszténység, de ez a lakosság 0,7%-át jelenti csak.

Szociális rendszer[szerkesztés]

Gazdaság[szerkesztés]

Képek
Bangkok, Nonthaburi
Gyári dolgozók, Chachoengsao
Rizsföld palmira-pálmákkal Phetchaburi közelében. Thaiföld a világ legnagyobb rizsexportőre.[11]
Elárasztott rizsparcellák
Útszéli piac
Az egy főre jutó bruttó hazai termék (USD/fő) 2011-ben. 1.500 USD alatt 1.500 - 3.000 3.000 - 5.300 5.300 - 10.000 10.000 - 15.000 15.000 - 20.000 20,000 USD-nál több

Thaiföld a DK-ázsiai gyorsan iparosodó országok második vonalába tartozik, gazdasága a 20. század utolsó évtizedeiben közepes fejlettségi szintet ért el. A viszonylagos politikai stabilitás, az olcsó munkaerő, az állami oktatási rendszer és a – főként a fővárosban – megfelelő infrastruktúra vonzotta a külföldi tőkét. Számos transznacionális cég létesített az országban telephelyeket, s ez segítette a gyors iparosodást, a korszerű, exportorientált ágazatok fejlődését.[3]

Általános adatok[szerkesztés]

 • A GDP összetétele szektoronként, 2014-ben:[12] mezőgazdaság: 11,6%, ipar: 32,6%, szolgáltatások: 55,8%
 • 2014-ben a lakosság 32,2%-a a mezőgazdaságban, 16,7%-a az iparban, 51,1%-a a szolgáltatásokban dolgozott.[12]
 • 2012-ben népessége 12,6%-a élt a szegénységi küszöb alatt.

Thaiföld legfontosabb természetes erőforrásai az ón, gumi, földgáz, volfrám, faanyag, ólom, hal, gipsz, lignit, fluor és a művelhető földterület.

Gazdasági ágazatok[szerkesztés]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

Fő termények: rizs, manióka (tápióka), gumi (kaucsuk), kukorica, cukornád, kókuszdió, pálmaolaj, ananász[12]

Thaiföld a világ első számú rizsexportőre, évi 6,5 millió tonnával. A rizs a legfontosabb mezőgazdasági termék az országban. Thaiföldön a művelésre alkalmas földterületek aránya 27,25%, ami a legmagasabb a régióban. A művelhető földterületek 55%-át rizstermesztésre használják. Gyümölcsexportja is jelentős (kókuszdió, ananász).

Az ország egyik legfontosabb élelmiszernövényét, a maniókát azokon a területeken termesztik, ahol az árasztásos rizstermesztés feltételei hiányoznak, így a Thai-öböl mentén és a Maláj-félszigeten. A cukornád fő termőterületei a Chao Praya síksága és a Mekong mellékfolyóinak vidéke. A nyersgumit (kaucsuk) az ország Maláj-félszigetre benyúló területein termesztik. A kivitelre kerülő legfontosabb gyümölcsök közül az ananász, a banán és a kókuszdió elsősorban a Thai-öböl partvidékéről származnak. [13]

Ipar[szerkesztés]

A fontosabb iparágak közé tartozik az elektronikus eszközök, számítógép-alkatrészek, építőanyagok és gépjárművek gyártása. Thaiföld a délkelet-ázsiai autógyártás egyik központja. A legjelentősebb a Toyota és a Ford termelése.

Külkereskedelem[szerkesztés]

Thaiföld exportja 2012-ben meghaladta az évi 226 milliárd dollár értéket.[14]

 • Fő exporttermékek a rizs, a textil és a lábbelik, halászati termékek, gumi, ékszerek, gépjárművek, számítógépek és elektronikus eszközök.
 • Importtermékek: nyersanyagok, fogyasztási cikkek, üzemanyag stb.

Legfőbb kereskedelmi partnerek 2016-ban:[15]

Az országra jellemző egyéb ágazatok[szerkesztés]

A turizmus 2016-ban Thaiföld GDP-jének a 18 százalékát adta.[16]

Thaiföld közútjai szélesek és jó minőségűek

Közlekedés[szerkesztés]

Közút[szerkesztés]

Az ország belső személy- és áruforgalmának nagy része a több mint 50 000 km-es aszfaltozott közúthálózaton bonyolódik (2006).[3] A közlekedés bal oldali. Az egész országban nagyon elterjedt a motoros közlekedés, mind a nagyvárosokban, mind vidéken ez a közlekedési forma a legnépszerűbb.[17]

Vasút[szerkesztés]

Vízi közlekedés[szerkesztés]

Legfontosabb kikötők: Laemcsabang (Laem Chabang) és Bangkok. További fő kikötők: Laem Ngop, Pattani, Phuket (Patong), Sattahip, Songkhla, Ranong, Satun.

Légi közlekedés[szerkesztés]

A 2010-es évek elején 103 repülőtér található az országban, ebből 63 burkolt pályájú és 11 nemzetközi forgalmú.

A légiforgalom fő központjai: Bangkok (BKK és DMK), Csiangmaj (CNX), Hat Yai (HDY) és Phuket (HKT).

A főváros nemzetközi repülőterei a Suvarnabhumi (BKK) és a Don Müang (DMK). Utóbbi többnyire belföldi járatokat és regionális fapados járatokat szolgál ki.[18]

További nemzetközi forgalmú repterek: Mae Fah Luang (CEI), Krabi (KBV), Samui (USM), Surat Thani (URT), Udon Thani (UTH), U-Tapao (UTP).

Főbb thai légitársaságok 2017-ben: Bangkok Airways, Nok Air, NokScoot, Orient Thai Airlines, Siam Air, Thai AirAsia, Thai Lion Air, Thai Airways International, Thai Smile, Thai Vietjet Air.

Kultúra[szerkesztés]

A kéz összetevése (wai) kifejezhet üdvözletet, köszönetet, tiszteletadást, imát. A thai emberek alázatát és udvariasságát mutatja
A szellemházakat (az előtérben) a rossz szellemek távol tartására használják. Szinte minden buddhista háznál alkalmazzák

Oktatási rendszer[szerkesztés]

A thaiföldi iskolarendszer első hat éve elemi szinten folyik (prátom) hatéves kortól, majd ezt követi hat évnyi másodfokú (matajom), majd harmadfokú iskola (udom). Legtöbbször viszont kilenc évnél kevesebb az iskolában eltöltött átlagidő.

Thaiföld egyetemei közül kettő, a Thammasat és a Chulalongkorn, Ázsia legjobb egyetemei közé tartozik.

Kulturális intézmények[szerkesztés]

Kulturális világörökség[szerkesztés]

Az UNESCO a kulturális világörökség listájára az alábbi thaiföldi helyszíneket vette fel:

 • Szukhothaj történelmi városa és a csatlakozó történelmi települések;
 • Ajutthaja történelmi városa és a csatlakozó történelmi települések;
 • Bancsiang régészeti lelőhelye.

Tudomány[szerkesztés]

Művészetek[szerkesztés]

Az 1. és a 7. század között a thai buddhista művészetre az indiai kereskedők valamint a mon királyság terjeszkedése voltak nagy hatással. Így jött létre a Gupta Birodalom hagyományaiból származó hindu és buddhista ötvözet. Ebben a virtuóz stílusban készültek hatalmas méretű műtárgyak a régióban.[19]

A 9. század után a thai művészetre jelentős hatást gyakorolt északon a kambodzsai khmer művészet és délen a Srívidzsaja – mindkettő a mahájána buddhizmushoz tartozott. Ebben az időszakban a buddhista művészetet a tiszta kifejezés jellemzi, tárgya a mahájána bodhiszattvák panteonja. A 13. századtól Srí Lanka felől érkezett a théraváda buddhizmus. Ez egybeesik azzal az időszakkal, amikor a Szukhóthaj királyság megalakult. Az új buddhista irányzatban erősen stilizált műalkotások keletkeztek, amelyekben az alakok néha már absztrakt módon geometrikusak (háromszorosan ívelt, felhúzott szemöldök, hullámvonalú száj).[20]

Az Ajutthaja királyság korában (14–18. század) Buddhát sokkal stílusosabban ábrázolták, pompásan, pazar ékszerekkel és díszekkel. Sok thai szobrot és templomot egészítettek ki berakásokkal, és a felületeket arannyal vonták be.[21]

Építészet[szerkesztés]

Buddhista templomkörzet, Phra Prang at Wat Pichay Yat, Thonburi, Bangkok

A lakóépületek a templomi építészet hagyományait őrzik, bár természetesen nem olyan grandiózusak, mint a vallási építmények. Az ország különböző részein eltérő stílusok alakultak ki.

A hagyományos thai stílus a 20. század elején hanyatlásnak indult, amint a nyugati formák kezdték kiszorítani a helyi stílusokat vagy egyes esetekben keveredtek velük. Az utóbbi években hagyományos stílusban építettek fel több szállodát és lenyűgöző hatást értek el velük. Ilyen példa erre a bangkoki Sukhothai Hotel, melynek különlegessége a terjedelmes, sekély medence és egy sor kis nyerstégla csedi (chedi) az előcsarnokban.[22]

Szobrászat[szerkesztés]

A szobrászat legjellemzőbb alkotásai természetesen a különféle anyagokból és stílusokban megformázott Buddha-szobrok. A nyolc leggyakoribb ábrázolás ülő, fekvő vagy álló pozícióban jeleníti meg a buddhizmus mesterét. A szent szövegek a hét napjaihoz is hozzárendelnek egy pózt, így a hívők általában annál a szobornál teszik le áldozataikat, amelyik születésük napját felügyeli. (A szerdát kétfelé osztották, ezért a délelőtthöz és a délutánhoz más-más figura tartozik.) [23]

A Buddha-ábrázolások mellett számos mitológiai alak is megjelenik a templomokban. Leggyakoribbak a Himavanta erdőség tündérei, a hímnemű kinnarik és a nőnemű kinnarák, akiket felül ember-, alul madártesttel áldott meg a sors, de a további teremtmények között feltűnnek a démonokból és oroszlánokból összegyúrt noraszingok is. [23]

Irodalom[szerkesztés]

A hindu Rámájana eposz thai változata, a Ramakien (thai: รามเกียรติ์), a klasszikus thai irodalom mindenre kiterjedő darabja, megjelenik a képzőművészetben, a drámában és a zenében is. Kb. 900 évvel ezelőtt érkezett Thaiföldre, a khmerekkel együtt, akik kőbe vésték egyes jeleneteit az ősi templomokban. A thai változatot I. Ráma idején foglalták írásba. Alapjaiban ugyanaz, mint a Rámájana, csak egyes karaktereket kiemeltek, másokat pedig elhanyagoltak benne. Kalandos történet, mely keresésről, szerelemről, árulásról és háborúról szól.[22]

Tánc, dráma, színház[szerkesztés]

 • Khon: dobszóval kísért táncos színi előadás
 • Lákhon. Alapja a női báj és ügyesség. Az előadás jellegzetes részét képezik az aranyozott kosztümök, a rengeteg díszítés, amely felülmúlja többi thai színházi műfajt. A táncos sok szem- és kézmozgásával érzelmeket közvetít, valamint a történet alakulását jelzi. A témák a Ramakienből származnak.
 • Lí-khé. Az élő színház legnépszerűbb típusa, előadásait főleg vásárokon, falusi ünnepeken láthatjuk. A szórakoztató előadáshoz hozzátartozik a klasszikus- és népzene, a színpompás kosztümök, a helyzetkomikum, a melodráma és a burkolt erotikus megjegyzések. Gyakran politikai szatíra és éles társadalomkritika megjelenítője. A lí-khe déli változata a manorá.
  • A manorá (manorah), amely nora néven is ismert, a legősibb thai táncdarab. Az alaptörténete némileg hasonlít a Rámájanára. Akárcsak a lí-khe esetében, az előadók rögtönzött, humoros, verses megjegyzéseket fűznek a darabhoz.[24]
 • Ram vong. A körtánc Thaiföld egyik legnépszerűbb hagyományos tánca, templomokban, vásárokon és fesztiválokon adják elő. A táncosok kecses kar- és kézmozdulatokkal fejezik ki az érzelmeiket.[22]
 • Árnyjáték vagyis nang. Ma már ritkán látható, de egykor a szórakoztatás legkedveltebb formája volt Dél-Thaiföldön.
 • A hun luang bábjáték az egyik legrégebbi, ugyanakkor legritkábban előadott műfaj.

Zene[szerkesztés]

Video - pí-pat zenészek ranateken játszva

A hagyományos zenekar neve pí-pat (thai: ปี่พาทย์). A hangszerek közé tartozik a (thai: ปี่), egy fafúvós, nádnyelves eszköz, amely egy hasonló indiai hangszer rokona. Többféle fajtája ismert. A pin (พิณ) egy gitárhoz hasonló húros hangszer. A ranatek (ระนาดเอก) egyféle xilofon bambuszbillentyűkkel. A khong-vong-jaj (ฆ้องวงใหญ่) kör alakban elrendezett csengettyűkből áll. A ta-pon (ตะโพน) : kétfejű kézi dob.

Más klasszikus zenekar a krüeng-szaj (thai: วงเครื่องสาย, jelentése vonószenekar), amely főleg vonós hangszerekből; hegedűből, citerából, fuvolából, kézi dobból, cintányérokból tevődik össze.

A zenei motívumok régóta jelen vannak a khon, lakhon és li-khe előadásain, a thai bokszmeccseken kisebb zenekarokat alkalmaznak a megnyitóhoz. Háttérzenét is szolgáltatnak meccs közben és ez szinte szürreális színezetet ad a verekedésnek.[22]

A modern thai zene egyik képviselője Sek Loso rockénekes. További híres rockzenekar a Carabao. Az együttes elegyét adja a heavy metalnak és a thai klasszikus zenének. A thai fiatalok között népszerűek még a szerelmes dalokat éneklő helyi fiúzenekarok.

Filmművészet[szerkesztés]

Képek a kultúráról
Klasszikus thai táncosnők
Fesztiváli kép
Hagyományos népi zenekar
Pí-pat zenei eszközök kiállítva egy párizsi múzeumban
Khon táncos színi előadás
Hagyományos női öltözet (cut thai)
Észak-Thaiföldi hagyományos öltözet
Szerzetesgyermek adományt fogad
Théraváda buddhista (balról) és kínai templom (jobbról), Tha Nat
Buddhista templom belseje
Templom és chedi, Chiang Mai
Szerzetesek Buddha szobrával
Sak yant tetoválás
A levegőbe emelkedő lampionok Loi Krathong ünnepén (A fény ünnepén)
Rovarok étkezéshez eladók

Kézművesség[szerkesztés]

 • Kerámia. Thaiföldön többféle kerámiát állítanak elő, köztük a pazar, zöld mázas cserepeket. Az egyik legfinomabb fajta és gazdagon díszített pencsarong, melynek előállítását a kínai Ming-dinasztia idején (1386-1644) kezdték. A pencsarong hagyományos mintákat alkalmaz, összefonódó virágaihoz öt színt (piros, zöld, sárga, kék, fehér) használ. Különféle edények, vázák és étkészletek készülnek így.
 • Lakkozott tárgyak. Az észak-thaiföldi lakkozott tárgyak két fajtája: fekete-arany és matt vörös fekete vagy zöld mintával.
 • Gyöngyház berakás. Tálcákon, különféle dobozokon és klasszikus jeleneteket ábrázoló táblákon alkalmazzák.
 • Niellómunkák. Nakhon Szi Thammarat volt a niellótárgyak előállításának a központja évszázadokon át. A mesterség az utóbbi időben délen és országszerte is újjáéledt.
 • Selyemszövés. A csillogó, kézzel szőtt thai selyem a világ legjobb minőségű selymeihez tartozik és a divattervezők kedvence.[25]
 • Fafaragás.

Hagyományok[szerkesztés]

Vallás[szerkesztés]

Illemtan, szokások[szerkesztés]

 • Az országban két dolog igazán szent: a vallás és a királyi család.
  • A legnagyobb tisztelettel kezeljük a Buddha-ábrázolásokat. Ne érintsük meg a Buddhát ábrázoló szobrokat és képeket, de még a Buddhát ábrázoló tetoválásokat is jobb eltakarni.[26]
  • Soha ne mondjunk vagy tegyünk olyat, ami a királyi családdal szemben tiszteletlenség gyanánt hathat.
 • Nők soha nem érinthetnek meg egy buddhista szerzetest és kézfogást sem kezdeményezhetnek velük.
 • Tisztelettel lépjünk be egy templomba. Belépés előtt le kell venni a lábbelit.
 • A láb és lábfej a test legalacsonyabb része (spirituálisan és fizikailag is). Talpunkkal soha ne mutassunk se egy thaiföldi ember felé, se a királyi család vagy Buddha-szobor, -kép felé. Senkihez ne érjen hozzá szándékosan a lábával.
 • Hasonlóan a fejet a test legmagasabb részének tekintik. Ne érintsük meg senkinek a fejét, még egy kisgyerekét sem. Ne is adjunk át senki feje felett semmit. Ne üljünk rá az alváshoz fenntartott párnákra sem. Ez szintén a fej megérintéséhez tartozó tabuk része.
 • Sortot, ujjatlan pólót és egyéb tengerparti viseletet csak sportoláshoz tartanak illendő viseletnek. Ilyen öltözékben ne menjünk kormányhivatalokba, templomba.
 • Ne mutassuk ki nyíltan, ha dühösek vagyunk. A thaiföldiek mélységesen elítélik az ilyen fajta viselkedést. Soha ne emeljük fel a hangunkat.
 • Ne veregessük meg egy thaiföldi hátát vagy karját, még akkor sem, ha kedveskedésnek szánjuk.
 • Ne támaszkodjunk egy olyan szék támlájára, amelyen ül valaki. Ez sérti a thaiföldieket.
 • A lábak átvetése egymáson sértésnek hathat, főleg ha egy idősebb személy is jelen van.

A thaiok a konfliktuskerülés hívei, ezért kerülik az összeütközéseket és nem szívesen hoznak másokat kellemetlen helyzetbe. Az igazi konfliktuskerülő nem beszél szomorú témákról a hétköznapi társalgás során, és ha problémát érzékelnek a másik ember életében, általában nem szólnak egy szót sem, amíg a másik nem panaszkodik vagy nem kér segítséget. A kívülálló szemében érzéketlenségnek tűnhet, amikor a thaiok nevetnek a kisebb baleseteken - amikor valaki megbotlik vagy elesik - valójában azonban az incidens szenvedő alanyát kímélik. Ez a thai mosoly másik forrása - a mosoly a lehető legjobb konfliktuskerülés minden helyzetben.[24]

Gasztronómia[szerkesztés]

Sziámot soha nem igázták le, így az a tény, hogy a helyi ételek többféle, nevezetesen az indiai, a kínai és az indonéz konyha keverékére hasonlítanak, az ősi kereskedelmi kapcsolatoknak köszönhető. A thai ételeket legjobban a nouvelle cuisine ázsiai változataként jellemezhetjük. A francia főszakácstól eltérően azonban (akinek fogásai mártásban úsznak), a thai szakács külön tálban szolgálja fel a szószt, amibe az ételt mártogatják. Ahogy a nouvelle cuisine-ben is, a látvány ugyanolyan fontos, mint az íz. A thai konyha röviden jellemezve aromás, azaz fűszeres: sós, savanyú, édes és időnként nagyon erős. [27]

A thai ételek készítésénél előszeretettel használják a csilit, több mint egy tucat fajtáját. A további ízeket a citromlé, citromfű, a friss koriander, bazsalikom, gyömbér, fekete bors, fokhagyma, tamarindlé, galangagyökér, kókusztej adja. Az ételek többsége friss alapanyagokból készül: zöldségből, halból, szárnyasokból, sertéshúsból. A tengerpart vidékén pedig a tenger gyümölcseiből is. Só helyett gyakran szardellából készült hallevet, szószt, vagy rákkrémet használnak.

A thai "enni" szó pontos szó szerinti jelentése: "rizst enni" (kin káo). Rizst szinte a legtöbb étkezéshez esznek, de finomabb tájjellegű eltérések lehetnek. Délen például az ételek csípősebbek. A tengeri ételek alapján sok a hasonlóság a maláj konyhával. Az északiak az enyhébb, egyszerűbb fogásokat részesítik előnyben. Itt sokkal kocsonyásabb "ragacsos rizs"t esznek, ellentétben a párolt rizzsel.[27]

A thaioknál népszerű a kínai konyha is.[28] A thai reggelin is érezhető a kínai konyha hatása. Az ebéd általában könnyű egytálétel: sült rizs, curry és rizs vagy zöldséges tészta. A vacsora leves és legalább öt különböző fogás. Thaiföldön az étkezésnek nincsenek merev szabályai. A különböző fogásokat együtt szolgálják fel. A levest lehet az étkezés előtt, alatt és után is fogyasztani. Bármilyen sorrendben vehetünk egy falatot ebből is, abból is. Régen a thaiok kézzel ettek. Ma is gyakran látni az átlagembert, ahogy kézzel teszi a falatot a szájába. A ma használatos késről és villáról azt tartják, hogy V. Rama (1868–1910) vezette be.[27]

A hagyományos thai italok alapja az utcai árusok présével készült friss gyümölcslé, melyhez általában jeget és egy kevés cukorszirupot turmixolnak. Ezek a gyümölcslé-árusok sokfelé megtalálhatók.[29] A helyi sör, a singha olyan, mint a világos sör, a kloster könnyű és édes sör.

Turizmus[szerkesztés]

Képek
Kinnara-szobor
Wat Phrathat Doi Suthep, Chiang Mai
Wat Intharawihan, Samsen, Bangkok
Wat Thawonwararam, Kanchanaburi
Királyi Palota, Bangkok
Phanom Rung romjai
Sukhothai, Buddha
Pattaya Elephant Village
Búvár Ko Tao szigeténél
A Phangnga-öböl Krabi közelében
Ko Poda
Ao Nang Krabi környékén
A Maya-öböl Ko Phi Phi szigetén
Tengerpart, Ko Samui
Nam-Thok-Khlong-Chao vízesés, Ko Kut
Buddha-szobor a lépcsősor elején nágákkal, Pattaja
Sztúpák Ajutthaja romvárosában
Megrakott csónakok egy úszópiacon

Thaiföld ezerarcú országában összeolvad a Távol-Kelet minden színe és izgalma. Évezredes kultúrát őrző buddhista szentélyek, ősi kolostorok, pazarul díszített templomok, meseszerű paloták, merev arcú óriás Buddha-szobrok, csendes halászfalvak, pezsgő életű fürdőhelyek és az éjjel-nappal lüktető gigantikus metropolisz, Bangkok, adnak ízelítőt az ott élők világából. Népszerűek a fővárosban a girbegurba vízi csatornák, továbbá északon az évszázados hagyományaikat őrző, nomád életmódot folytató hegyi törzsek romantikus települései.

2009-ben az idegenforgalomban Bangkok a második leglátogatottabb város volt a világon, Pattaya pedig a 19. helyezést érte el.[30]

A külföldi turisták körében a legnépszerűbb helyek Bangkokon és Pattayán túl az ország tengerpartjai, így Phuket és térsége, Hua Hin, Ko Samui és Ko Phangan szigete. Észak-Thaiföldön Chiang Mai.[31][32]

Thaiföld turizmusának még mindig meghatározó része a szexturizmus. 2017-es becslések szerint legkevesebb 120 ezer szexmunkás dolgozik az országban, nagy részük Pattaján, Patongon (Phuket) és Bangkok vöröslámpás negyedeiben.[33]

Sport[szerkesztés]

A thai boksz az ország nemzeti sportja. A mérkőzések kezdete előtt gyakran ram muaj bemutatót tartanak

Labdarúgás[szerkesztés]

Olimpia[szerkesztés]

Thaiföldi sportolók 7 aranyérmet szereztek az olimpiai játékokon, ebből négyet ökölvívásban és hármat női súlyemelésben.

Harcművészetek[szerkesztés]

Ünnepek[szerkesztés]

Fesztiválok[szerkesztés]

A thai élet jellegzetességei az emlék- és ünnepi fesztiválok. A legtöbb a buddhista vallással és a mezőgazdasággal (főleg a rizstermesztéssel) kapcsolatos. Néhány dátuma kötött, a többié a holdév alapján változó.

Ünnepek[szerkesztés]

Időpont Magyar név Angol átírás és a helyi név Megjegyzés
január 1. Újév Wan Khuen Pi Mai (วันขึ้นปีใหม่)  
február Mágha púdzsá Māgha Pūjā/Bucha (จัดงานวันมาฆบูชา) Buddhista ünnep
Április 6. Csakri-emléknap Wan Chakri (วันจักรี) az alapító I. Ráma ünnepe
Április 1315. Thai újév Songkran (จัดงานวันสงกรานต์)  
Május Vészák Visakha Bucha (Visakha Puja) (จัดงานวันวิสาขบูชา)
Május Mezőgazdasági ünnep Royal Ploughing Ceremony (วันพระราชพิธีพืชมงคล จรดพระนังคัลแรกนาขวัญ)[34] A rizs termesztésének kezdete
Május 1. A munka ünnepe Wan Raeng Ngan Haeng Chat (วันแรงงานแห่งชาติ)
Május 5. Királyi koronázási emléknap (Wan Chattra Mongkhon, วันฉัตรมงคล) IX. Ráma (Bhumibol király) megkoronázásának napja
Július 1. Az évközép ünnepe (Wan Yut Klang Pi Thanakhan, วันหยุดกลางปีธนาคาร)
Július 22. Aszalha púdzsá Asanha Bucha (จัดงานวันอาสาฬหบูชา) Buddhista ünnep
Július A Vassza kezdete Khao Phansa (เข้าพรรษา) A 3 hónapos esős évszak elejének ünnepe. A három holdhónapos elvonulás kezdete a théraváda gyakorlók körében
Augusztus 12. Anyák napja, a királynő születésnapja Wan Chaloem Phra Chonmaphansa Somdet Phranang Chao Phra Boromma Rachininat
(วันเฉลิมพระชนมพรรษาสมเด็จพระนางเจ้าฯ พระบรมราชินีนาถ); Wan Mae Haeng Chat (จัดงานวันแม่แห่งชาติ)
Szirikit jelenlegi királynő születésnapja
Szeptember A halottak napja Sat Thai (สารทไทย) Buddhista ünnep
Október A Vassza utolsó napja Ok Phansa (จัดงานออกพรรษา) Az esős évszak végének ünnepe
Október 23. Csulalongkorn-nap Wan Piyamaharat (วันปิยมหาราช) Chulalongkorn (Rama V.) halálának napja
November Kathin-ceremónia Thot Kathin (จัดงานวันทอดกฐิน) Buddhista ünnep
November Loi Krathong (A fény ünnepe) Loi Krathong (งานลอยกระทง) Nem munkaszüneti nap
December 5. Bhumibol király születésnapja és az apák napja Wan Chaloem Phra Chonmaphansa Phrabat Somdet Phra Chao Yuhua,
(วันเฉลิมพระชนมพรรษาพระบาทสมเด็จพระเจ้าอยู่หัว)
Bhumibol Adulyadej (Rama IX.) király születésnapja
December 10. Az alkotmány napja (Wan Rattha Thammanun, วันรัฐธรรมนูญ)
December 31. Szilveszter Wan Sin Pi (วันสิ้นปี)  

Időszámítás[szerkesztés]

Thaiföldön a buddhista időszámítás szerint is számolják az éveket, tehát a Gergely-naptárhoz képest 543 évvel előbbre vannak. A nap és a hónap azonban megegyezik a Gergely-naptár szerintivel. A thai hagyományos vagy hatórás óra egy tradicionális időmérési rendszer Thaiföldön, amelyet a hivatalos 24 órás időbeosztás mellett is használnak.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]

 1. Department of Provincial Administration, http://stat.dopa.go.th/stat/statnew/statTDD/
 2. a b A Föld országai, Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, 1965
 3. a b c d Magyar Nagylexikon: Országok lexikona, 2007
 4. a b Lonely Planet: Thaiföld, 2004
 5. Archivált másolat. [2008. december 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 7.)
 6. Bővebben az események hátteréről: Demokráciapuccs Thaiföldön Archiválva 2007. szeptember 28-i dátummal a Wayback Machine-ben (Metazin, 2006. szeptember 28.)
 7. Thailand's king officially endorses new prime minister, Associated Press (Taipei Times), 2008. január 30.
 8. http://www.worldometers.info/world-population/thailand-population//
 9. http://www.livepopulation.com/country/thailand.html
 10. http://www.worldometers.info/world-population/thailand-population/
 11. http://www.jagranjosh.com/general-knowledge/top-10-rice-exporting-countries-1317365152-1
 12. a b c https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/th.html
 13. Ázsia földrajza, ELTE, 1998
 14. CIA
 15. CIA World Factbook
 16. Archivált másolat. [2018. február 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. február 15.)
 17. Robogózás Thaiföldön. iranythaifold.net. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
 18. Thaiföld repülővel. iranythaifold.net. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
 19. Harris (2008) 163. o.
 20. Művészeti lexikon IV. (R–Z). Főszerk. Zádor Anna, Genthon István. 3. kiad. Budapest: Akadémiai. 1983. 529. o.
 21. Promsak Jermsawatdi. 4, Thai Art with Indian Influences. Abhinav Publications, 59-78. o. (1979. január 1.). ISBN 978-81-7017-090-7 
 22. a b c d National Geographic: Thaiföld, 2010.
 23. a b Ács László: Burma, Thaiföld, Kambodzsa
 24. a b Lonely Planet: Thailand, 2004.
 25. Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1998.
 26. Viselkedési útmutató Thaiföldhöz. iranythaifold.net. (Hozzáférés: 2017. november 15.)
 27. a b c Christine Osborne: Thaiföld, 1993
 28. Lonely Planet: Thailand 2004.
 29. Egyél jókat Thaiföldön. iranythaifold.net. (Hozzáférés: 2017. augusztus 15.)
 30. http://blog.euromonitor.com/2011/01/euromonitor-internationals-top-city-destinations-ranking.html
 31. http://voices.yahoo.com/top-five-best-places-visit-thailand-these-places-3069618.html[halott link]
 32. Archivált másolat. [2015. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 28.)
 33. Szexturizmus Thaiföldön. iranythaifold.net. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 34. Kurzer Artikel mit historischen Fotos von „Ersten Pflügen“ von 2bangkok.com (auf Englisch)
 • Probáld Ferenc - Horváth Gergely: Ázsia, Ausztrália és Óceánia földrajza, ELTE, 1998

További információk[szerkesztés]