Vassza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vassza (páli: vassa-, szanszkrit: varṣa-, mindkettő jelentése "eső"; burmai: ဝါတွင်, (wàdwíɴ); khmer: វស្សា vagy ព្រះវស្សា; lao: ພັນສາ (pʰán sǎː); thai: พรรษา phansza vagy วรรษา vaca) minden évben az esős évszakban megtartott három hónapos (holdhónap) elvonulás a théraváda gyakorlók körében.[1] A vassza általában júliustól (a burmai vaszó [ဝါဆို] hónap) októberig (a burmai thadingjut [သီတင်းကျွတ်]) tart.[2]

Magyarul leginkább úgy nevezik három hónapos esős évszaki elvonulás.[3]

A vassza ideje alatt a bhikkhuk (szerzetesek) és a bhikkhunik (apácák) bent tartózkodnak a kolostorok és a templomok területén.[4][5] Egyes kolostorokban a szerzetesek ezt az időszakot intenzív meditációval töltik.[4] A világi buddhista emberek ebben az időszakban több önmegtartóztatást gyakorolnak a hétköznapokban, például nem esznek húst, nem fogyasztanak alkoholt vagy nem dohányoznak.[2] Általában a szerzetesek számolják, hogy hány esős évszaki elvonuláson vettek részt.

A mahájána buddhisták általában nem tartják a vassza időszakot, jóllehet a vietnámi thiền és a koreai szon szerzetesek hasonló három hónapos elvonuláson szoktak részt venni, amely során intenzív gyakorlatokat végeznek. Ezeket a gyakorlatokat a tibeti buddhizmusban is követik.

A vassa a nyolcadik holdhónap teliholdján kezdődik, amely az aszalha nap vagy más néven az aszalha upószatha (Dhamma nap). Az időszak a pavarana nappal ér véget, amikor minden szerzetes a közösség (szangha) előtt beszámol, hogy milyen szabálysértéseket követett el a vassza ideje alatt.

A vasszát a kathina fesztivál követi, amelyben a világi lakosság fejezi ki tiszteletét a szerzetesek felé.[6][7] A világi buddhisták adományokat tesznek a templomok számára, elsősorban új ruhákat a szerzeteseknek.[6][7][8]

A vassza hagyomány már a történelmi Buddha előtt is létezett.[2] Indiában a kolduló aszkéták régi szokása volt, hogy az esős évszakban nem vándoroltak, hogy nehogy véletlenül ártsanak a növényeknek, rovaroknak vagy éppen saját maguknak.[4]

Vannak olyan buddhisták, akik olyan helyen élnek, ahol nincs esős évszak.[7] Következésképpen, ezeken a helyeken a vasszát hagyományosan nem tartják.[7]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Végh József: Buddhista etika és vallástudomány 3.. Karuna.hu. [2012. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 13.)
  2. a b c Vassza (angol nyelven) Archiválva 2011. június 15-i dátummal a Wayback Machine-ben - About.com
  3. Erdei Szangha Naptár 2014. Forestsangha.org. [2014. november 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 13.)
  4. a b c Lay Buddhist Practice - The Shrine Room, Uposatha Day, Rains Residence
  5. Was (Thai) Vassa
  6. a b Vassza (esős évszaki elvonulás) és Kathina (ruha felajánlás) szertartás. [2023. április 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 13.)
  7. a b c d Vassza, az esős évszaki elvonulás
  8. Kathina - BBC