Szárnáth

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A helyszín szerepel az UNESCO világörökségi javaslati listáján
Szárnáth
Dhamekh-sztúpa
Dhamekh-sztúpa

Ország India
Elhelyezkedése
Szárnáth (India)
Szárnáth
Szárnáth
Pozíció India térképén
é. sz. 25° 23′, k. h. 83° 01′Koordináták: é. sz. 25° 23′, k. h. 83° 01′
A Wikimédia Commons tartalmaz Szárnáth témájú médiaállományokat.

Szárnáth (hindi nyelven: सारनाथ, angolul: Sarnath) a buddhizmus egyik szent helye ÉK-Indiában, Váránaszi közelében. A buddhisták számára jelentős zarándokhely.

Váránaszitól 8-10 km-re északra van az a Szarvas-park, ahol Kr. e. 528-ban Buddha a megvilágosodása után "megforgatta a Tan kerekét", vagyis az első beszédét megtartotta és elindította útjára a leendő vallást. Itt alapította meg a szanghát, a szerzetesi közösséget is. Szárnáth akkoriban az ókori India egyik legnagyobb tudásközpontja volt kolostorokkal és templomokkal, amelyet Fa-hszien és Hszüan-cang kínai utazók is felkerestek. Buddha később, élete során többször is visszatért ide.

Szárnáth megmaradt romjainak központi építménye az 5. századi Dhamekh-sztúpa, amelyet hagyomány szerint azon a helyen emeltek, ahol Buddha első prédikációját tartotta 5 tanítványának. Tőle nyugatra található a Kr. e. 3. századi Dharmarádzsika-sztúpa, amelyet Asóka király építtetett, hogy Buddha földi maradványait belehelyezze. A romkertben számos kisebb kolostort és templomot találunk még, továbbá Asóka király egyik oszlopát (amely ma India hivatalos jelképe), valamint egy 1931-ben ültetett szent bódhi fát. A romkert Régészeti Múzeuma kiváló buddhista anyagot mutat be.

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Sarnath című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Útitárs: India, 2008