Bölcsesség a buddhizmusban

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A pannyá (páli), IAST: paññā; pradnyá (szanszkrit: प्रज्ञा, IAST: prajñā) "bölcsesség", betekintés a valóság valós természetébe, azaz a mulandóság (aniccsa), a szenvedés (dukkha), éntelenség (anattá) és az üresség (súnjatá).

A kifejezés eredete[szerkesztés]

A pradnyát gyakran fordítják "bölcsességnek", azonban a "betekintés", "megkülönböztető tudás" vagy "ráérző megértés" kifejezésekhez közelebb áll.[1]

  • a dnyá "tudatosságnak", "tudásnak" vagy "értésnek" fordítható.[web 1]
  • a pra egy fokozószó, amelyet úgy lehet fordítani, hogy "magasabb", "nagyobb", "legfelső" vagy "legelső".[web 2]

Értelmezés a buddhista hagyományban[szerkesztés]

A pannyá a tíz théraváda páramí közül a negyedik, a hat mahájána páramitá közül az utolsó.

Théravada buddhizmus[szerkesztés]

A páli kánonban a pannyá betekintést jelent a lét három ismérvébe — nevezetesen a mulandóság-ba, a szenvedés-be és az éntelenség-be, valamint a négy nemes igazság-ba.

Az i.sz. 5. századi Buddhagósza Viszuddhimagga című monumentális meditációs kézikönyvében, amely a théraváda hagyomány egyik legnagyobb becsben tartott posztkanonikus műve, a szerző szerint a pannyá szerepe az, hogy "eloszlassa a nemtudás" sötétségét.[2]

Mahájána buddhizmus[szerkesztés]

A mahájána buddhizmusban a pradnyá fontosságát együtt hangsúlyozzák az együttérzéssel (karuná). Fő helyet foglal el a Pradnyápáramitá szútrákban - ilyen például a Szív szútra.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. See, e.g., Monier-Williams (1899), "jñā," p. 425 (Hozzáférés ideje: 14 Aug. 2012 from "Cologne U." at http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/scans/MWScan/MWScanpdf/mw0425-jehila.pdf).
  2. See, e.g., Monier-Williams (1899), "prā," p. 652 (Hozzáférés ideje: 14 Aug. 2012 from "Cologne U." at http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/cgi-bin/monier/serveimg.pl?file=/scans/MWScan/MWScanjpg/mw0659-prajalpana.jpg Archiválva 2018. október 6-i dátummal a Wayback Machine-ben)

Külső hivatkozások[szerkesztés]