Aszalha púdzsá

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Aszalha púdzsá
Az Őzparkban tartott tanítóbeszéd ábrázolása, Vat Csedi Liem, Thaiföld
Az Őzparkban tartott tanítóbeszéd ábrázolása, Vat Csedi Liem, Thaiföld

Hivatalos neveAszalha púdzsá, Makha bucsa, Tabodve teliholdja
Alternatív neveMagha bucsa nap, Tabaung telihold napja
ÜnneplikThéraváda buddhizmus
Tartalma, jelentéseA dharma kerekének első megforgatása (ekkor tartotta Buddha az első tanítását a négy nemes igazságról
Kezdetea nyolcadik holdhónap teliholdja, általában július
2015július 2.
2016július 15.
2017július 15.
Kapcsolódó ünnepMágha púzdsá, Vassza
A Wikimédia Commons tartalmaz Aszalha púdzsá témájú médiaállományokat.

Az aszalha púdzsá (vagy aszanha bucsa Thaiföldön, thai: อาสาฬหบูชา) théraváda buddhista fesztivál, amely általában júliusra esik, a nyolcadik holdhónap teliholdjára.[1] Ezt a napot dharma napnak is nevezik. Ez a théraváda buddhizmus egyik legfontosabb fesztiválja, amely Buddha legelső tanítását ünnepli. A tanítást öt korábbi társának mondta el, akik a megvilágosodása után jöttek el hozzá. Ezt az alkalmat gyakran nevezik úgy is, hogy a “dharma kerekének első megforgatása”. Ez tartalmazza a négy nemes igazságot: létezik a szenvedés (dukkha), a szenvedést a sóvárgás (tanhá) okozza, a szenvedéstől meg lehet szabadulni (nirvána), ennek a módszere a nemes nyolcrétű ösvény.

Az aszalha púdzsá napon felajánlásokat tesznek a buddhista követők a templomok számára és beszédeket hallgatnak. Az ezt követő nap Thaiföldön a Van Khao Phansza (thai: วันเข้าพรรษา), amely a vassza (thai: พรรษา) első napja, a théraváda hagyományok szerinti elvonulás az esős hónapokban.

Indonéziában ennek a fesztiválnak a központja a Borobuduri Mendut templom körül van.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Végh József: Buddhista etika és vallástudomány 3. Karuna.hu. [2012. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 13.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]