Rinpocse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Kalu Rinpocse (1905 – 1989)

A rinpocse vagy rimpocse (tibeti: རིན་པོ་ཆེ་, Wylie: Rin-po-che) egy tibeti buddhista vallási/teológiai tisztséget jelölő cím. A rinpocse szó szerinti jelentése "ékkő", "becses" vagy "nagy értékű".[1] A cím tulkut (inkarnált lámát) jelöl, valamint olyan lámákat, akiket az illetékes hivatalok egy leszármazás „csödzse lámájaként” (Wylie: chos-rje bla-ma, „legfelsőbb Dharma mester”) ismernek el.

Tibetben és Bhutánban ha önállóan szerepel, akkor Padmaszambhavára, vagyis Guru Rinpocsére utal, aki elsőként hozta a Himalájába a tibeti buddhizmust. Amikor „Dzse Rinpocse” formában használják, akkor az Dzse Congkapára (Wylie: Rje Tsong-kha-pa), a gelug iskola megalapítójára vonatkozik. A rinpocse a tulku díszítő jelzője. Azt jelölik vele, aki önszántából született újra a szamszárában, hogy segítsen minden érző lényt a megvilágosodás ösvényén.[2]

Néha a címet adják olyan spirituális tanítónak is, aki nem feltétlenül tulku, tanítványai azonban nagyon nagy megbecsülésben tartják.

A történelem során a rinpocse címet túl nagy általánosságban alkalmazták, ezért az gyakran alig jelent többet egy tiszteleti címnél, különösen ott, ahol azt önkényesen használják.[forrás?]

Rinpocse-la[szerkesztés]

Olykor a rinpocse cím mellé szokták rakni a "la" szócskát. A használatakor tisztában kell azzal lenni, hogy az földrajzi és rangbeli meghatározással is bír. Olyanra szokták használni, aki Közép-Tibetből származik és nem vagy csak kicsit áll magasabb rangban tőlük - így működik egyébként a tulkunál és a kenpónál is: Tulku La, Khenpo La. Olyan személyre nem használják, aki tőlük jóval magasabb rangú. A Khamból és Amdóból származó szerzetesekre egyáltalán nem is szabad hozzátenni a "la"-t.[3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Bibliográfia[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Buddhista Meditáció Központ - 5. évfolyam, 2. szám. TAR-PA - megszabadulás, 2004. június 1. [2014. november 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 6.) 10. oldal: "A 'rinpocse' azt jelenti, hogy 'becses' vagy 'nagy értékű'"
  2. 2004-ben elmondta Tanpai Rinpoche1 a Tündérkertben2. Dr. Kovács Judit - megszabadulás, 2004 [2014. november 22-i dátummal az [www.magtudin.org/Tanpai_Rinpoche_a_Tunderkertben.htm eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 6.)
  3. Tulku Thondup: Incarnation: The History and Mysticism of the Tulku Tradition of Tibet. Shambhala Publications Inc., Boston, MA. www.shambhala.com., 2004 [2014. december 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. december 6.)