Dzogcsen kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Dzogcsen kolostor
Település Dêgê County
Ország Kína
Vallás buddhizmus
Irányzat Nyingmapa
Védőszent Pema Rigdzin
Építési adatok
Típus kolostor
Építés befejezése 1675
Rekonstrukciók évei 1980-as évek
Mai rendeltetése kolostor
Elhelyezkedése
Dzogcsen kolostor (Kína)
Dzogcsen kolostor
Dzogcsen kolostor
Pozíció Kína térképén
é. sz. 32° 09′, k. h. 98° 08′Koordináták: é. sz. 32° 09′, k. h. 98° 08′
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzogcsen kolostor témájú médiaállományokat.

Dzogchen kolostor (tibeti: རྫོགས་ཆེན་དགོན། rdzogs chen dgon) a tibeti buddhizmus nyingma hagyományának hat nagy kolostora közül az egyik a kínai Szecsuan tartomány területén.

Története[szerkesztés]

A Dzogcsen kolostort Pema Rigdzin (1625-1697) alapította 1675-ben,[1] 1684-ben[2] vagy 1685-ben.[3] Nevezetessé vált az intézményen belül működő Sri Szingha iskola (Sedra), amelyet Gyelsze Zhenpen Taje alapított Mingyur Namkhe Dordzse (4. dzogcsen rinpocse) idején, röviddel azután, hogy a kolostort szinte teljesen elpusztította egy földrengés 1842-ben.

A kolostorban tanult és tanító hatalmas meseterek közé tartozik Khenpo Pema Vadzsra, Patrul Rinpocse, Dzsamgon Dzsu Mipham Gyaco és Khenpo Senga.[4] Végül minden idők legnagyobb Nyingma kolostorává vált.[5]

Thubten Chökyi Dorje (1872-1935, 5. dzogcsen rinpocse) idején élte fénykorát a Dzogcsen kolostor, amikor több mint szerzetes (bhikkhu) élt az intézményben, 13 elvonulási központja létezett, és a becslések szerint 280 ágazata volt, amelyekből ha összegyűltek a lámák, a tulkuk, a szerzetesek és az apácák, akkor a létszám több tízezer is lehetett. Az év folyamán számtalan összetett szertartást végeztek a kolostorban, amely híres volt a benne folytatott szent rituális táncokról is - mai elnevezése „láma tánc”.[6]

A Dzogcsen kolostorban őriznek fontos terma kincseket, amelyekre Dzsacon Nyingpo tertön talált rá.

A kolostor fő temploma elpusztult egy tűzvész során a tűz egér év második hónapjában (1936), majd az egész kolostort lerombolták a kulturális forradalom idején, 1959-ben.[7]

Az indiai Dzogcsen kolostor[szerkesztés]

Miután a kínaiak lerombolták a kolostort Tibetben, a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco vezetésével újból felépítették az intézményt India déli részén. A tibeti vallási vezető személyesen választotta ki a helyszínt, közel a Dhondenlingben található rezidenciájához. A munkálatokat 1985-ben kezdték, az eredeti tibeti kolostor felépítése után háromszáz évvel.

1992. januárjában a dalai láma hivatalosan is átadta az új Dzogcsen kolostort, amelynek keretein belül tanításokat és beavatásokat is tartott tizenegy napon keresztül. A helyi közösségből és más indiai kolostorokból több ezren látogattak el az eseményekre.

Az Indiában található Dhondenling tibeti településen található új Dzogcsen kolostor lett a dzogcsen rinpocse hivatalos székhelye. 2000. decemberében a dalai láma ismét ellátogatott a kolostorba, ahol a világ minden tájáról érkező, több tízezer ember előtt tartott beszédeket, amelyek végén a közönség - a már megszokott módon - kérdéseket tehetett fel az akkor 65 éves tibeti vezetőnek.

A tibeti Dzogcsen kolostor[szerkesztés]

Az 1980-as évek elejétől felújítási munkálatok kezdődtek a tibeti Dzogcsen kolostorban. Jelenleg háromszáz hivatalosan regisztrált szerzetes és további 750 ember él az intézményben rövidebb-hosszabb ideig. A kolostoron kívül a komplexumhoz tartozik még egy sedra és egy iskola, amelyben hagyományos tibeti orvoslást lehet tanulni.

Pema Tang közelében épült egy új elvonulási központ és templom komplexum a Dzogcsen-völgy mélyén. A központot a Dzogcsen hagyománynak szentelték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. (a Nagy Tibeti Szótár szerint)
  2. (Dzsamjang Khjence Vangpo szerint), [1] Archiválva 2007. szeptember 27-i dátummal a Wayback Machine-ben,
  3. (Guru Bkra-shis Ngag-dbang-blo-gros szerint - Gu bkra'i chos-'byung 750-759, 765-817. o., forrás: Cuervas, Brian J. The Hidden History of the Tibetan Book of the Dead. Oxford. 139. o.
  4. Dzogchen Monastery. Rigpawiki. [2007. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
  5. Cuervas, Brian J. The Hidden History of the Tibetan Book of the Dead. Oxford. 139. o.
  6. A kolostor hivatalos oldalának fő oldala. Dzogchenmonastery.org. [2005. december 19-i dátummal az [/http://www.dzogchenmonastery.org/ eredetiből] archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 7.)
  7. Namkhai Norbu, Michael Katz, Dream yoga and the practice of natural light, Snow Lion Publications, 2002, ISBN 1-55939-161-8, 127. o.

Források[szerkesztés]

  • rGyal-dbang Chos-kyi Nyi-ma: History of rDzogs-chen Monastery (Tibeti nyelven), Sichuan Nationalities Publishing House, Chengdu, May 1992. ISBN 7-5409-0545-X

További információk[szerkesztés]