Namgyal kolostor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Namgyal kolostor
Helyi nevén: སྨིན་གྲོལ་གླིང་དགོན་པ་ A dharamszalai kolostor
Helyi nevén: སྨིན་གྲོལ་གླིང་དགོན་པ་
A dharamszalai kolostor
Település Dharamszala (korábban: Lhásza)
Vallás buddhizmus
Irányzat Gelugpa
Építési adatok
Típus kolostor
Építés befejezése 1564 vagy 1565
Építtető 3. dalai láma, Szönam Gyaco
Mai rendeltetése kolostor
Elhelyezkedése
Namgyal kolostor (Kína)
Namgyal kolostor
Namgyal kolostor
Pozíció Kína térképén
é. sz. 29° 39′ 35″, k. h. 91° 07′ 01″Koordináták: é. sz. 29° 39′ 35″, k. h. 91° 07′ 01″
A Wikimédia Commons tartalmaz Namgyal kolostor témájú médiaállományokat.

A Namgyal kolostor (tibeti: རྣམ་གྱལ།, wylie: rnam rgyal) a dalai láma személyével összeköthető tibeti buddhista kolostor, a 3. dalai láma, Szönam Gyaco óta. A Namgyal kolostor a 14. dalai láma, Tendzin Gyaco személyes lakhelye Dharamszalában.

Az egyházi intézmény legfontosabb szerepe, hogy helyszínt adjon a dalai lámával kapcsolatos szertartásoknak. A legfőbb tantrikus gyakorlatok közé tartozik a kálacsakra, a jamantaka, a csakraszamvara, a gújaszamádzsa és a vadzsrakílaja.

Kezdetek[szerkesztés]

A 3. dalai láma alapította a kolostort 1564-ben vagy 1565-ben Phende Lekse Ling néven (a korábbi Phende Gon kolostor helyén). Hét évvel később átnevezték a kolostort egy hosszú életű istennő, Namgyelma nevére.[1]

A Potala palota elkészülte után (amelyet az 5. dalai láma kezdett) a Namgyal hagyományosan átkerült az épület felső szintjének vörös részlegébe, Lhászába.

1959 óta[szerkesztés]

Az 1959-es tibeti felkelés után a Namgyal kolostort áthelyezték az indiai Dharamszala városába, ahol azóta is aktívan működik. A hivatalos weboldal szerint a dharamszalai Namgyalban közel 200 szerzetes él (1959-ben még 55 szerzetessel indult újra az indiai kolostor), akik képviselnek minden fő tibeti egyházi vonalat.

1992-ben a jelenlegi dalai láma (Tendzin Gyaco) tanácsára a Namgyal létrehozott Amerikában is egy intézményt, a New York állambeli Ithaca városban, amely a Namgyal kolostor buddhista tanulmányok intézete nevet viseli.

1998-ban a Namgyal alintézményévé vált egy kolostor Bodh-Gaja városban, amelynek a neve az volt, hogy Gendhen Phelgyeling. Mostani neve Namgyal (Bodh-Gaja) és 45 szerzetes lakja.

A dharamszalai Namgyal igazgat még egy templomot Kusínagar (1967 óta) városban, és egy idősek otthonát Simlá (1992 óta) városban.

Egyelőre nem lehet tudni biztosan, hogy a Tibetben található Namgyal kolostort működteti-e Kína.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bryant, Barry. Wheel of Time Sand Mandala: Visual Scripture of Tibetan Buddhism, 2nd., Ithaca, NY: Snow Lion Publications, 95, 96. o. [1992] (2003). ISBN 1559391871. Hozzáférés ideje: 2012. december 15. 

További információk[szerkesztés]