Karmapa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Gyalva Karmapa Tibet első, tudatosan újraszületett lámája. A „karmapa” név jelentése: „a cselekvés embere”,[1] vagy „minden buddha aktivitása”, s a hagyomány szerint a karmapák valóban minden buddha aktivitását testesítik meg.[2]

A hagyomány szerint a karmapa jógiként több tartalmas életet élt Indiában, később a Himalájától északra fekvő területeket választotta újraszületései színhelyéül. A kínai megszállás (1959) miatt a 16. karmapa elhagyta Tibetet, biztosítva ezzel a karma kagyü vonal fennmaradását, nyugati tanítványainak segítségével pedig arról gondoskodott, hogy a tudat természetéről szóló tanítások ebbe a világba is eljussanak. A karmapa, önmagában mint „minden buddha lényege” születik meg a világra, megvilágosodott lényként, azaz buddhaként.

A Karmapa mellett a másik legismertebb, sokszorosan reinkarnálódott tanító a dalai láma, aki tudatának teljes felismerése után, már a történelmi Buddha idejében megjelent, mint az együttérzés bodhiszattvája (Szerető Szemek, tib. Csenrezig vagy Csenrézi). A dalai láma Szerető Szemek megtestesüléseként születik a földi világra. Bár a dalai láma szópárt a magyar helyesírási szabályok szerint kis kezdőbetűvel kell írni, valójában mint adományozott tulajdonnév, a világ minden nyelvén nagybetűvel írandó, s világszerte így is írják. Míg azonban a dalai láma szerepe korábban főleg a politika terén vált kiemelt jelentőségűvé, addig a karmapák mindig tisztán szellemi és gyakorlati tanítóként, a megszabadító tanítások elterjesztésében vállalnak kulcsfontosságú szerepet. A karmapák feladata az, hogy tanításaikkal egy teljesen megvilágosodott buddha gyakorlati módszereit közvetítsék a tanítványok felé.

Az első karmapa, Düszum Tyenpa (1110-1193) Gampópa tibeti mester tanítványa volt. Tehetséges gyermekként már kiskorától a dharmát (buddhista tanítások) tanulta. Huszonéves korától magas rangú mesterektől tanult, és úgy tartják, ötvenévesen, a jóga gyakorlása közben világosodott meg. Attól kezdve karmapaként tisztelték: olyan buddhaként, akinek eljövetelét a hagyomány már korábban megjósolta.

A második karmapáról, Karma Paksiról (1204-1283) azt tartják, hogy ő volt az első ember, aki tulku-ként, vagyis egy láma reinkarnációjaként, tudatosan született újra a világra.

Napjainkban a karmapát, a karma kagyü buddhista irányzat vonaltartójaként a tibeti buddhizmus „királyának” tartják, mint „minden buddha lényegének” fizikai megtestesülését.

A fekete korona[szerkesztés]

A karmapák a fekete korona viselői, ezért „fekete kalapos lámák”-nak is nevezik őket. A koronát a hagyomány szerint a dákinik, azaz megvilágosodott nők szőtték százezer megvilágosodott buddha-nő hajából, és a karmapának ajándékozták, megvilágosodott tevékenységének elismeréséül. A spirituális korona tárgyiasult megfelelőjét Ven-ti, a harmadik Ming császár adta az ötödik karmapának. Ma Rumtekben van, a 16. karmapa utolsó lakhelyén. Az eredeti fekete koronát a tanítások szerint csak rendkívül magas szintű megvalósítás után lehet látni, ezért létezik a fizikai másolata úgy, hogy mindenki láthassa valamelyest.

A korábbi Karmapák[szerkesztés]

  1. Düszum Tyenpa (dus gsum mkhyen pa) (11101193)
  2. Karma Paksi (12041283)
  3. Rangdzsung Dordzse (rang 'byung rdo rje) (12841339)
  4. Rölpe Dordzse (13401383)
  5. Desin Sengpa (de zhin gshegs pa)(13841415)
  6. Tongva Dönden (14161453)
  7. Csödrag Gyamco (14541506)
  8. Mityö Dordzse (15071554)
  9. Vangcsuk Dordzse (dbang phyug rdo rje) (15561603)
  10. Csöjing Dordzse (16041674)
  11. Jese Dordzse (16761702)
  12. Csangcsub Dordzse (Byang chub rdo rje) (17031732)
  13. Düdül Dordzse (17331797)
  14. Tekcsok Dordzse (17981868)
  15. Katyab Dordzse (18711922)
  16. Rangdzsung Rigpe Dordzse (Rang 'byung rig pa'i rdo rje) (19241981)
  17. Trinli Táje Dordzse és/vagy Orgyen Trinli Dordzse

Kínai és a Kagyü vonal általi Karmapa[szerkesztés]

Az egyetlen különbség közöttem és köztetek az,

hogy én tudom, hogy mindannyian buddhák vagytok.

– Trinli Táje Dordzse, a 17. Karmapa

A karmapák az inkarnációikban már gyerekkorukban felismerik, hogy ők az előző karmapa megtestesülései. Már egész kiskorukban felismerik előző születésükbeli kapcsolataikat, barátaikat, tanítványaikat és tanítóikat, s sok esetben áldást is osztanak az embereknek és az állatoknak. Haláluk előtt rendszerint pontosan leírják, hogy hol és mikor fognak újraszületni, és hogy a tanítványaik hogyan találhatják meg és hogyan ismerhetik fel őket.

A jelenlegi esetben nincs egyetértés a Tibetet megszálló kínai kormány részéről, hogy ki a 17. karmapa. A 16. karmapa részletes pontossággal meghagyta a közvetlen tanítványainak, hogy hol és miként fogják őt megtalálni, s ennek a keresésnek a végén a megtalált tibeti kisfiú maga ismerte fel az előző életéből jól ismert tanítványait. Ő, Trinli Táje Dordzse, a tibeti karma kagyü buddhizmus által elismert 17. karmapa.[3]

Ennek ellenére a kínai kormány is – nagy tekintélyű kagyü-lámákkal együttműködve – kijelölt egy karmapát, akit valósnak tart: az ő neve Urgyen Trinli Dordzse. Egy ilyen kijelölést természetesen sosem hagyott egyik karmapa sem a kínai kormányzatra, s ez a kormánynak sosem volt a feladata, mégis, jelenleg két karmapának nevezett tanító él a tibeti buddhizmus vonaltartójaként. A kínaiak által kijelölt karmapát pusztán a külső jegyei alapján választották ki - hiszen arcvonásai megszólalásig hasonlítanak a 16. karmapáéra, s ez, a kínai kormányzat szerint, kiemelten fontos -, és "engedélyezték, hogy 17. karmapa gyanánt folytassa tevékenységét", valamint "az Élő Buddha" címet adományozták neki. Egyben megírták Kína propaganda-anyagában, a The Tibetan Rewiew című lapban, hogy az Élő Buddhát beválasztották a Tibeti Autonóm Régió (TAR) vezetésébe, s hogy "a 17. Karmapa lojális polgára a szocialista anyaországnak". A trónra emelést a kínai kommunista küldöttség beszédei előzték meg, majd egy olyan pekingi levél bemutatása következett, amelyben a kínai kormány jóváhagyta az inkarnációt és a beiktatást.

Az redetileg kínai támogatást élvező karmapát inkább politikai célokra, kormányzati irányításra használta fel a kínai állam vezetése, néhány politikai ambícióra hajlamos tibeti láma támogatásával,[4] mindaddig, amíg Urgyen Trinli Dordzse végül, tizennégy éves korában, Nepálon keresztül Indiába menekült, és 2000. január 5-én megérkezett a tibeti menekültek Dharamszalában található negyedébe.[5]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Archivált másolat. [2010. november 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 16.)
  2. Archivált másolat. [2011. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 17.)
  3. Archivált másolat. [2011. július 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. február 16.)
  4. Tomek Lehnert: Szélhámos szerzetesek, a karma-kagyü háború krónikája (2004)
  5. Worldbridges Tibet - Photos 50th Anniversary of HHDL's Assumption of state responsibility. worldbridges.com. [2008. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. április 14.)

További információk[szerkesztés]


A karmapa inkarnációi
Dhamma wiel
Dhamma wiel
Tüszum Kjenpa •  Karma Paksi •  Rangdzsung Dordzse •  Rolpe Dordzse •  Desin Sengpa •  Tongva Dönden •  Csödrag Gyaco •  Mityö Dordzse •  Vangcsuk Dordzse •  Csöjing Dordzse •  Jese Dordzse •  Csangcsub Dordzse •  Düdül Dordzse •  Tekcsok Dordzse •  Katyab Dordzse •  Rangdzsung Rigpe Dordzse •  Táje Dordzse / Orgyen Trinli Dordzse Flagge der tibetischenExilregierung