Bódhifa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Bódhifa
Ország India
TelepülésBodh-Gaja
Névadóbodhi
Elhelyezkedése
Bódhifa (India)
Bódhifa
Bódhifa
Pozíció India térképén
é. sz. 24° 41′ 45″, k. h. 84° 59′ 29″Koordináták: é. sz. 24° 41′ 45″, k. h. 84° 59′ 29″
A Wikimédia Commons tartalmaz Bódhifa témájú médiaállományokat.
A Bódhifa leszármazottja a Foster Botanical Garden-ben, Honoluluban (Hawaii)

A Bódhifa — más néven Bo(szanszkrit: bodhivṛkṣa - magyar: bódhivriksa) szent fügefa (Ficus religiosa) volt a Mahábódhi templomnál, Bódh-Gajánál (mintegy 100 kilométerre Patnától a mai India Bihar államában). A hinduk, a dzsainisták és a buddhisták is szentként tisztelik, mivel alatta ülve jutott el a történelmi Buddha a bódhi, a megvilágosodás állapotába.[1]

Az „Aswattha” szó a szanszkrit 'shwa' gyökből származik, ami azt jelenti: „holnap”. A szó eleji „a” tagadást, hiányt jelent, a 'tha' pedig „az, ami áll vagy megmarad”. Sankarácsárja hindu filozófus névértelmezése: „az, ami holnap már nem lesz ugyanaz”, akárcsak az univerzum maga.

A Mahábódhi templomnál ma álló fa nem az eredeti példány, de valószínűleg annak közvetlen leszármazottja. Korát 2000 év körülire becsülik.[2] Fontos zarándokhely, egyike a buddhisták négy szent helyének.

Egy másik szentként tisztelt példány, a Sri Maha Bodhi Srí Lankán, ugyancsak az eredeti szent fügefából származott. I. e. 288-ban ültették.

Bódhi nap[szerkesztés]

December 8-án ünneplik a szingaléz buddhisták a Bódhi-napot. Azok, akik követik a dharmát, így köszöntik egymást „Budu saranai!”, ami annyit jelent „Buddha békéje legyen veled”.[3]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.malamanufactura.hu - Bódhifa. [2014. november 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 10.)
  2. Járainé Komlódi Magda: Legendás növények. Gondolat zsebkönyvek, 23. old.
  3. What is the difference between "theruwan saranai" and "budu saranai"?. Itali.com. [2015. május 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. május 22.)