Punna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Purna Maitrajani-putra (kínai: 滿慈子, pinjin: Mǎn Csícsǐ), vagy Punna a történelmi Buddha egyik legfőbb tanítványa volt, aki elérte az arhat tudati szintet.

Amikor a Buddhát megkérdezték, hogy mit gondolna, ha az emberek megpróbálnák megölni, akkor mindig Punna magyarázta el, hogy mennyire szerencsésnek érezné magát a Buddha. Ennek eredményeképpen a Buddha megdicsérte Punna önfegyelmét és békességét. Punna több ezer világi embernek adta át a dharma tanításokat. Halálakor a Buddha megállapította, hogy Punna elérte a nirvánát.[* 1]

Tíz legkedvesebb tanítvány[szerkesztés]

Punnát Gautama Buddha tíz legkedvesebb tanítványai közé sorolják: (1) Mahákásjapa, 2) Ánanda, 3) Száriputta, 4) Szubhúti, 5) Punna, 6) Maudgaljájana, 7) Kátjájana, 8) Anuruddha, 9) Upáli és 10) Ráhula.] Úgy tartják, hogy ő volt a legbékésebb, aki legjobban tartotta az önfegyelmet.

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. Ez a történet a Szamjutta-nikája, 35. fejezetében szerepel, 88. szutta, "Punnának"[1][2]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Bhikkhu Bodhi: The Connected Discourses of the Buddha: A Translation of the Samyutta Nikaya ford.: Bhikkhu Bodhi (ford.):. Boston: Wisdom Publications (2000). ISBN 0-86171-331-1 
  • Thanissaro Bhikkhu: Punna Sutta: To Punna (SN 35.88) ford.: Thanissaro Bhikkhu (ford.): (1997). Hozzáférés ideje: 2017. január 15. 

További információk[szerkesztés]

  • "Punna". Palikanon.com. (Hozzáférés: 2017. január 15.)