Ráhula

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Ráhula (született i. e. 534 körül) Gautama Sziddhártha, a történelmi Buddha és felesége, Jasodará hercegnő egyetlen fia.

Életének egyes részeit eltérően mesélik a források. Ebben a szócikkben a páli kánonban szereplő információk szerepelnek.

Élete[szerkesztés]

Sziddhártha herceg éppen arra készült, hogy elhagyja a palotát és a megvilágosodáshoz vezető útra lép, amikor a hír érkezett, hogy fia született. Az egyik legenda szerint[1] ekkor azt mondta, hogy Ráhu dzsáto, bandhanam dzsátam – "Egy ráhu született, egy béklyó keletkezett." A gyermeket ennek megfelelően Ráhulának nevezték el, amely béklyót vagy akadályt jelent. Ugyanis a gyermek az életét a feleségéhez köti, amely során nem lenne képes megtalálni a valóság valódi természetét.[2] Mások szerint azonban a ráhu nem ilyen értelemben jelent béklyót.[3] A múlaszarvásztiváda vinaja tartalma alapján Ráhula a Rahu nevű mitológiai kígyó által okozott holdfogyatkozásról kapta a nevét.[4] A név japán megfelelője Ragora (羅睺羅).

A Dhammapada az első verziót támasztja inkább alá. Az ember felesége és gyermeke által szerzett örömöt és boldogságot "puha bilincsnek" nevezik, amely az egyént köti az élethez és a szenvedéshez, nem csak az elkerülhetetlen elvesztés és elválasztódás által, hanem mélyebb értelemben is köt a szamszára körforgásszerű létezéseihez.

Ráhulát anyja és nagyapja, Suddhódana király nevelte fel. Hétéves korában Ráhula azt kérte apjától, hogy térjen vissza Kapilavasztuba. Hét nappal később, hogy Buddha visszatért a városba, Jasodará elvitte Ráhulát, hogy találkozzon az apjával. Azt mondta neki az anyja, hogy mivel az apja visszautasította a fényűző világi életet, a fiú kérje apjától az örökségét és a királyi koronát, hogy ő uralkodhasson, ha az öreg király már nem él. Ráhula ebéd után követte a Buddhát és kérte tőle az örökségét. Senki sem próbálta a fiút megállítani, a Buddha sem. Követés közben azt mondta Ráhel, hogy "Uram, még az árnyékodat is kedvelem".

Miután elértek a Nigrodha parkba, ahol a Buddha szállt meg, a Buddha ekként gondolkodott: "Szeretné az apja örökségét, de az sok gonddal jár. Ezért a spirituális megvilágosodásom örökségét fogom nekiadni". A Buddha magához hívta Száriputtát és megkérte, hogy vegye fel Ráhulát a szanghába növendékként. Így Ráhula lett a legelső buddhista növendék szerzetes. Miután az öreg király megtudta, hogy most már az unokája és sok más fiatal ember a királyi famíliából szerzetesnek állt, megkérte a Buddhát, hogy fiatalkorúakat csak szülői beleegyezéssel vegyenek fel növendéknek. A Buddha beleegyezett. Később ezt a szabályt házastársi beleegyezéssel is kibővítették a szerzeteseknél és az apácáknál.[5]

Ráhula növendékké válása után röviddel a Buddha megtanította őt az igazmondás fontosságára. Ezt a beszédet úgy nevezik, hogy Rahulovada-szutta.[6] A Buddha minden erény közül a legfontosabbnak tartotta. Az igazság keresőinek nem szabad megszegni az igazmondás szabályát.

Ráhula később elérte a arhat szintet Buddha tanításainak jóvoltából.

Ráhula hamarabb halt meg mint a Buddha, Száriputta és Maudgaljájana.

Eltérő elbeszélések[szerkesztés]

A múlaszarvásztiváda-vinaja szerint, amelyet a tibeti buddhizmusban használnak, Ráhula azon az éjszakán fogant, amikor Sziddhártha elhatározta, hogy elhagyja a palotát és hat évvel később született, amikor Buddha elérte a megvilágosodást. Ez egyébként egybeesik egy holdfogyatkozással).

Mahájána források: a Lótusz szútrában Sakjamuni megjósolja, hogy Ráhulából egy napon Buddha fog válni "A hét drágaság lótuszon járó Tathágata" néven.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Thomas William Rhys Davids, Viggo Fausbøll, Buddhista születéstörténetek, avagy, a Dzsátaka... mesék: Angol fordítás, I. kötet, Trübner & Co., London, 1880, p.79.
  2. Oxford Buddhista szótár: Rāhula
  3. Edward Joseph Thomas, The Life of Buddha as Legend and History. Routledge, 1975. Page 53, note 1.
  4. Raniero Gnoli (ed.) The Gilgit Manuscript of the Samghabhedavastu. Rome: Instituto Italiano per il Medio ed Estremo Oriente, 1977. 1:119.
  5. Wall paintings ·· coming home, see section Buddha's son. buddhamind.info. [2020. október 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. december 10.)
  6. Ambalatthika-rahulovada-szutta

Buddha tanításai Ráhulának[szerkesztés]

Élettörténetek[szerkesztés]

Versek[szerkesztés]