Gese

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A gese (tibeti: dge bshes, hosszabb alakja: dge-ba'i bshes-gnyen, "erényes barát"; szanszkrit eredeti: kaljánamitra) tibeti buddhista egyetemi tudományos fokozat a szerzetesek és az apácák számára. Ezt a címet főleg a gelug vonalban használják, de létezik a szakja és bon hagyományokban is.[1][2] Gese címet világi személy nem kaphatja és 2012 előtt nők sem kaphatták.[3] Az apácák számára ezt a tudományos fokozatot úgy nevezik, hogy gesema.

Története[szerkesztés]

A gese címet először nagyra becsült kadampa mestereknek ítélték oda, például Csekava Jese Dordzsének (1102-1176), aki egy fontos lodzsong (tudat-gyakorlat) szöveg szerzője (A szellem képzése hét pontban[4]) és gese Langri Tangpának (dGe-bshes gLang-ri Thang-pa, 1054-1123).

A gese tanulmányok tanmenete megfelel a Nálandához hasonló egykori indiai buddhista egyetemeken tanított tantárgyaknak. Ezeket az ókori egyetemeket később lerombolták ugyan az Indiába benyomuló iszlám hódítók, viszont Tibetben zavartalanul folytatódott a hagyományos buddhista képzés. Legelőször a szakja egyházi vonalon vezették be ezt a tudományos fokozatot, ahol úgy nevezték, hogy ka-si ("négy tantárgy") vagy ka-csu ("tíz tantárgy"). A szakják a tanulmányok elvégzése után címet adományoztak a tanulóknak dialektikai szertartásos vitázásért. Congkapa idejében a szakja tudományos elismerést a Szangphu, a Kjormolung és a Devacsen (későbbi nevén Ratö) kolostorokban adtak.

A geshe fokozat a gelug egyházi vonal hagyományaiban élte virágkorát. A különböző iskolák diákjai gelug tanulmányokat folytattak a gelug kolostorokban. A gelugpa gesék gyakran folytatták később tanulmányaikat valamelyik lhászai tantrikus főiskolán (a Gyütö vagy Gyüme - tantrikus egyetemek tantrikus tudományos "gese" fokozatot adnak).

Szakja és gelug hatásra a kagyü és a nyingma iskolák is kifejlesztették a saját oktatási rendszerüket. Ezekben az iskolákban a tudományos fokozatok elnevezései: ka-rabdzsampa ("az írások akadálymentes ismerője"), illetve kenpo (a gelug iskolában ez az apát elnevezése). A kagyu és az nyingma iskolákban fontosabbnak tekintik a szövegmagyarázatok ismeretét, mint a vitázásban való ügyességet, ennek megfelelően valamelyest szélesebb körből merítenek a forrásokból. Ezeket a tanulmányokat ideális esetben kilenc éven át végzik, amelyet egy három év, három hónapos elvonulásos meditáció zár.

2011. áprilisban a dharamszalai Buddhista dialektikus tudományok intézete gese tudományos fokozatot adományozott egy német származású apácának, Kelszang Vangmo-nak, aki a világ első női geséje.[5][5][6]

2013-ban tehettek először tibeti nők gese vizsgát.[7]

Tanmenet[szerkesztés]

A gese tanulmányok tanmenete az "összegyűjtött témákból" (tibeti: བསྡུས་གྲྭ་, wylie: bsdus-grwa), illetve az öt fő tantárgyból áll.

A buddhista tanulmányok öt alapvető témái a következők (indiai forrásszövegekkel együtt):

 1. Abhidharma (Magasabb tudás, wylie: mdzod)
 2. Pradzsnyápáramitá (A bölcsesség tökéletessége, wylie: phar-phyin)
 3. Madhjamaka (Middle Way, wylie: dbu-ma)
 4. Logika (Pramána wylie: tshad-ma)
  • Értekezés az érvényes megismerésről (Pramánavarttika) - Dharmakírti
  • Az érvényes megismerés rövid összefoglalója (Pramánaszamuccsaja) - Dignága
 5. Fogadalmi moralitás (vinaja, wylie: 'dul-ba)
  • A Vinaja gyökere (Vinaja-múla-szútra, Dülwa Do Tsawa, wylie: 'dul-ba mdo rtsa-ba) - Pandita Gunaprabha

A cím megszerzése[szerkesztés]

A gelug iskolában a gese fokozatot nem kaphatja világi személy.[8] Korábban buddhista apácák (bhikkhuni) sem kaphattak gese címet, azonban ezt a szabályt megváltoztatták és jelenleg is tart a négy részből álló vizsga a legelső apácák számára.[3] A gelug tanmenet, amely 12 - 40 évig tart, tibeti nyelvű szövegmemorizálásból és szertartásos vitázásból áll.

Minden évben rendeznek vizsgát a tanulmányaikkal éppen végző diákok számára, amelyet az egyes főiskolák apátjai bírálják el. Ezekre a vizsgákra nem lehet külön készülni, ugyanis a teljes tananyagból kérdez az apát. A vizsga végén az apát valamilyen kategóriájú gese címet ítél oda a vizsgázó képességeinek megfelelően. Négyféle kategória létezik, dorampa, lingce, corampa és lharampa, amelyek közül a legutóbbi a legmagasabb fokozat. A vizsga után a gese jelölteknek a következő nyolc hónapban minden háromnapos vitasorozaton részt kell venniük.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Staff: The Passing of Ven. Geshe Gyeltsen - 1924 / 2009. Urban Dharma: Buddhism in America. (Hozzáférés: 2010. február 4.)
 2. Idézet: a gelug iskola gese címe Nyugaton a buddhista filozófia doktorátusi címnek felel meg. A különbség csak az, hogy az előbbit általában több, mint húsz év alatt végzik el.
 3. a b One of the first Geshema nuns: The Story of Venerable Delek Wangmo. TNP.org. (Hozzáférés: 2015. április 19.)
 4. Csöpel láma: A megvilágosult harcos. Elixirbolt. [2015. április 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 19.)
 5. a b http://www.huffingtonpost.com/michaela-haas/buddhism-women_b_862798.html
 6. Archivált másolat. [2013. április 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 25.)
 7. Archivált másolat. [2013. október 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. április 19.)
 8. Rinpoche II, Tsenzhab Serkong; Berzin, Alexander (ford.): Overview of the Gelug Monastic Education System. The Berzin Archives. (Hozzáférés: 2010. február 4.) fordította és összeállította: Alexander Berzin, 2003. szeptember

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]