Tantra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Linga és jóni

Tantra (Szanszkrit तन्त्र szövet, kontinuitás, összefüggés, megnyújtás, fonal) az indiai vallásfilozófia egy áramlata, eredetileg a hinduizmus misztikus formája volt, majd később a buddhizmusba (vö. Vadzsrajána) is beolvadt (főleg az északi mahájána-hagyományon belül). A tantra eredete a Kr.u. második századra tehető, a tan teljes formájában azonban legkorábban csak a Kr. u. 7./8. századtól létezik. A buddhizmusban a tantrajána fogalomról szokásos beszélni (Tantrajána azaz „kocsi a Tantra-szövegekhez“). A tantra szó gyökere a Szanszkrit tan (tágít) szó. A tantrizmus így egy mindent átfogó tudást, illetve a tudás kitágítását jelenti. A tantrizmus a kundalini tanok és a csakrákról szóló tanok eredete.

A hinduizmus tanításai szerint a valóság két pólusú, amelyek energiái harcban és egységben állnak egymással. A tantrizmus a valóság feminin, női aspektusát hangsúlyozva sajátos lelki gyakorlatokon keresztül vezeti el a hívőt a létforgatagtól, azaz a szanszárától való megszabaduláshoz (móksa). A tantra tanítása szerint minden élőlény ezen energia megvalósulása, és a minket körülvevő dolgok ugyanazon tudat termékei, amelyek folyamatosan különböző módokon mutatkoznak meg.

A fogalom a hindu és buddhista gyakorlatban általában titkos, rituális vallási gyakorlatokat jelent, nevének jelentése is a szövőszék, mivel maga a szöveg egyfajta jellegzetes képet sző a valóságról.

A népszerű hindu kultúrában a tanítvány a tantrikus tudás birtokosai (tantrikák) útmutatásával szerezhet olyan hatalmat, amellyel úrrá lehet környezetén, illetve a fekete mágia segítségével kárt okozhat másokban. A tanítvány tiltott szexuális gyakorlatokon keresztül, tiltott ételek és drogok fogyasztásával juthat el a legmélyebb tudás szintjeire, ahol önmaga is mesterré válhat.

A tan[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A tantrizmus olyan felismeréstan, amelynek alapja a relatív és abszolút dolgok elválaszthatatlansága. A tantrizmus hangsúlyozza az abszolút és a jelenségbeli valóság azonosságát. A tantrizmus lényege, hogy a gyakorló eggyé váljon a abszolúttal és felismerje a legmagasabb valóságot. Az a feltételezés, hogy ez a valóság energiatermészetű és a mikro- és makrokozmosz elválaszthatatlanul össze vannak szövődve, a tantrizmus szerint a külső cselekvés, a tett, amit véghezvisz/teljesít/elvégez úgy jelenik meg, mint belső állapotok tükre. Mivel a tantra tanai szerint a szellemet és az anyagot nem lehet teljesen különválasztottnak tekinteni, a hinduizmusban a tantrizmus pozitívan hangsúlyozza az e világi életet és örömöket, segíti az önmegvalósítást.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Norbu, Chögyal Namkhai (1999). The Crystal and The Way of Light: Sutra, Tantra and Dzogchen. Snow Lion Publications. ISBN 1-55939-135-9.
  • Saraswati, Swami Satyananda (2000). Sure Ways to Self Realization. Yoga Publications Trust. ISBN 81-85787-41-7.
  • Dr. Joachim Reinelt: Das grosse Kundalini-Buch. Kundalini-Erfahrungen. Aquamarin-Verlag, Grafing 2006, ISBN 978-3-89427-315-6.
  • Helmut Uhlig: Das Leben als kosmisches Fest. Magische Welt des Tantrismus. Verlag Lübbe, Bergisch Gladbach 1998, ISBN 978-3-7857-0952-8.
  • szerk.: Görföl Tibor, Máté Tóth András: Világvallások – Akadémiai lexikon. Budapest: Akadémiai, 168. o. ISBN 978-963-05-8708-2 (2009)