Ugrás a tartalomhoz

Prátimoksa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Korai
buddhizmus
Szövegek

Gandhárai szövegek
Ágamák
Páli kánon

Zsinatok

1. zsinat
2. zsinat
3. zsinat
4. zsinat

Iskolák

Első szangha
 Mahászánghika
 ├ Ekavjávahárika
 ├ Lokottaraváda
 ├ Bahusrutíja
 ├ Pradzsnaptiváda
 └ Csaitika
 Szthaviraváda
 ├ Mahísászaka
 ├ Dharmaguptaka
 ├ Kásjapíja
 ├ Szarvásztiváda
 └ Vibhadzsjaváda
 └ Théraváda

.

A prátimoksa (szanszkrit: प्रातिमोक्ष – prátimoksa; páli: pátimokkha) egy szabálylista (a vinaja része), amely a buddhista szerzetesek (bhikkhuk) és apácák (bhikkhunik) magaviseletét szabályozza. A prati jelentése "felé", a moksa jelentése a szamszára létciklusaitól való megszabadulás.

Szokássá vált a buddhista rendekben (szangha), hogy a gyűléseken kéthetente elszavalják ezeket a szabályokat és meggyónják bűneiket. Többféle prátimoksa szabályzat létezik attól függően, hogy melyik hagyomány kánonjában foglalnak helyet (théraváda, mahászánghika, mahísászaka, dharmaguptaka, szarvásztiváda vagy múlaszarvásztiváda).[1] Ezen kívül más prátimoksa szövegek is léteznek külön álló prátimoksa szútrákban.

Áttekintés[szerkesztés]

A prátimoksa a buddhista tanokon belül a vinaja részét képezi. Ezt tekintik a buddhista rendek alapjának. A prátimoksa alapján a mahájána buddhizmusban létezik további két csoportnyi fogadalom: a bodhiszattva fogadalom és a vadzsrajána fogadalom. Úgy tartják, hogy ha valaki ezeket az esküket nem szegi meg, azokat továbbviszi a következő életére is.

Szövegek[szerkesztés]

A prátimoksa hagyományosan a vinaja részét képezi. A páli kánonban szereplő théraváda vinaja a Vinaja-pitaka szövegeiben található. A Múlaszarvásztiváda-vinaja a tibeti buddhista kánonhoz tartozó Kandzsúrban, a kínai fordítású változatban és egy nem teljes szanszkrit nyelvű kéziratban létezik. Léteznek ezen felül nem teljes egészében fennmaradt vinaja szövegek a kínai buddhista kánonban (lásd: Taisó Tripitaka). A következő vinaják léteznek:

 • Mahísászaka-vinaja (T. 1421)
 • Mahászanghika-vinaja (T. 1425)
 • Dharmaguptaka-vinaja (T. 1428)
 • Szarvásztiváda-vinaja (T. 1435)
 • Múlaszarvásztiváda-vinaja (T. 1442)

Prátimoksa a buddhista különböző hagyományvonalakban[szerkesztés]

Indiai buddhizmus[szerkesztés]

A dharmaguptaka szekta elutasította a szarvásztiváda prátimoksa szabályokat, mondván, hogy Buddha eredeti tanításai elvesztek.[2]

Théraváda buddhizmus[szerkesztés]

A szanszkrit prátimoksa páli megfelelője a patimokkha, amelyet a théraváda vonalhoz tartozó szerzetesek követnek (Thaiföld, Srí Lanka, Burma, Kambodzsa és Laosz). A szerzetesek számára 227, az apácák számára 311 fogadalom van. A patimokkhát a Szutta-vibhanga tartalmazza, amely a Vinaja-pitaka egyik része.

Kelet-ázsiai buddhizmus[szerkesztés]

A buddhizmus kelet-ázsiai hagyományaiban általánosan a prátimoksa dharmaguptaka vinaját követik, amely a következő hagyományokra értendő:

Néhány japán buddhista hagyományban szintén végeznek teljes szerzetesrendi felvételt, bár a többségnél nem létezik ilyen. Itt jellemzően a papok tesznek bodhiszattva fogadalmat, de nem teljes szerzetesi fogadalmat (például prátimoksa).

Tibeti buddhizmus[szerkesztés]

A tibeti buddhizmus által követett múlaszarvásztiváda prátimoksa szabályzat fogadalmait egész életre teszik, kivéve, ha a négy fő fogadalom valamelyikét megszegi valaki. A tibeti buddhizmusban nyolcféle prátimoksa fogadalom van:

Világi emberek fogadalmai[szerkesztés]

 • böjt fogadalmak (upavasza, nyungne) — 8 fogadalom
 • világi személy fogadalmai (szanszkrit: upászaka és upásziká, genyen) — 5 fogadalom

A világi prátimoksa öt fogadalomból áll (az öt síla):

 1. tartózkodni a gyilkolástól.
 2. tartózkodni a lopástól.
 3. tartózkodni a hamis beszédtől.
 4. tartózkodni a helytelen szexuális magaviselettől.
 5. tartózkodni a bódítószerek használatától.

Nem kötelező megfogadni mind az ötöt. A szövegmagyarázatok hétfajta világi személyt különböztetnek meg:

 1. egy fogadalmat tevő,
 2. bizonyos fogadalmakat tevő,
 3. fogadalmak többségét tevő,
 4. mind az öt fogadalmat tevő,
 5. mind az öt fogadalmat tevő, kiegészítve a teljes szexuális kapcsolat megtartóztatásával,
 6. mind az öt fogadalmat tevő, szerzetesi ruhát viselő, szerzetesként vagy apácaként viselkedő,
 7. a három drágaságban (Buddha, dharma, szangha) menedéket vevő, aki nem képes a fogadalmak teljes betartására, de élete végéig menedékben maradó.

Szerzetesi fogadalmak[szerkesztés]

 1. Szerzetesnövendékek fogadalmai (srámanera gecul; srámanerí, geculma) — 36 fogadalom
 2. Szerzetesek fogadalmai (bhikkhu, gelong) — 364 fogadalom
 3. Apácák fogadalmai (bhikkhuni, gelongma) — 253 fogadalom

Csak a szerzeteseket és apácákat tekintik a buddhista szerzetesrend teljes körű tagjainak. Négy ilyen tagot már szanghának tekintenek. A prátimoksa azt is elmondja, miképp javítsák ki a hibákat, hogyan oldjanak meg konfliktusokat és egyéb helyzeteket, amelyek előfordulhatnak a szanghán belül.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Keown 220. o.
 2. Baruah 52. o.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

 • A vallomás szavai. A korai buddhizmus szerzetesi szabályzata; ford., előszó Farkas László; A Tan Kapuja Buddhista Főiskola, Bp., 1994

Indiai buddhizmus[szerkesztés]

 • Buddhist monastic discipline : the Sanskrit Prātimoksạ Sūtras of the Mahāsāmg̣hikas and Mūlasarvāstivādins. Delhi: Motilal Banarsidass (1996. június 15.). ISBN 81-208-1339-1 

Tibeti buddhizmus[szerkesztés]

 • Novice Vows: Lama Mipham szövegmagyarázatai Nagardzsuna "Stanzas for a Novice Monk" művéhez, valamint Congkapa "Essence of the ocean of Vinaya" című írásához ISBN 81-86470-15-8 (LTWA India)
 • Teljes szerzetesi eskü szövege: "Tanács Sakjamuni Buddhától" – 14. Dalai Láma, ISBN 81-86470-07-7 (LTWA India)
 • A prátimoksa és a bodhiszattva és a vadzsrajána eskük teljes magyarázata: "Buddhist Ethics" (Treasury of Knowledge: 5. könyv), Jamgon Kongtrul Lodro Taye, ISBN 1-55939-191-X, Snow Lion Publications
 • Monastic Rites by Geshe Jampa Thegchok, Wisdom Books, ISBN 0-86171-237-4
 • Ngari Panchen: Perfect Conduct: Ascertaining the Three Vows, Wisdom Publication, ISBN 0-86171-083-5 (Commentary on the three sets of vows by Dudjom Rinpoche)

Külső hivatkozások[szerkesztés]