Aszita

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Látnok Aszita próféciája, paladombormű, Gandhára, 3-4. század (Rietberg múzeum, Zürich, Svájc)

Aszita vagy Aszita Dévala az i. e. 6. századi indiai aszkéta, asztrológus, remete. A legenda szerint Gautama herceg születése után röviddel Aszita meglátogatta Suddhódanát, a kis herceg édesapját. A közeli hegyekben élt Aszita, aki felfigyelt a királyfiból áradó ragyogásra. Látogatóba ment a palotába és megjövendölte a királynak, hogy Sziddhárthából vagy király lesz vagy feladja a világi életet és szent emberré fog válni, attól függően, hogy meglátja-e a városfalon kívül található valódi világot.[1] Aszita jövendölésével együtt másik hét prófécia is született, amelyek mind azt jósolták, hogy a kis hercegből nagy király lesz.[2] Végül Aszita jóslata vált valóra, ugyanis 29 éves korában Sziddhártha herceg elhagyta a palotát és spirituális útra lépett, aminek a végén sikerült elérnie a megvilágosodást.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. www.hir24.hu - Buddha születése (i. e. 563). [2014. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 12.)
  2. www.turiya.vidya.hu - Asszalájana-szutta Maddzshima-nikája 93.. [2016. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. november 12.)