A lét három ismérve

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

A lét három ismérve (páli: IAST: tilakkhaṇa; szanszkrit: trilakṣaṇa) a buddhizmusban az érző lényekre jellemző fogalom, amely azt írja le, hogy a dolgok, hogyan vannak. Ezek a jellemzők a mulandóság, az éntelenség (Anattá) és a szenvedés (Dukkha). Ezt a három ismérvet említi a Dhammapada 277., 278. és 279. verse.

Jellemzése[szerkesztés]

A három ismérv:

  1. "Minden szankhára (összetett dolog) mulandó": Szabbé szankhárá aniccsá
  2. "Minden szankhára dukkha, azaz nem kielégítő": Szabbé szankhárá dukkhá
  3. "Minden dhamma, vagyis minden én-nélküli" (beleértve az egyetlen nem feltételezett, azaz nem késztetett – aszankhata = aszankhata-dhátu – dolgot is, ami a nirvána, vö. sabbe dhammāti nibbānampi antokatvā vuttā): Szabbé dhammá anattá

Magyarázat[szerkesztés]

Aniccsa[szerkesztés]

Az aniccsa (páli: IAST: anicca, aniccsa; szanszkrit: अनित्य anitja; tibeti: མི་རྟག་པ་ mi rtag pa; kínai: vúcsáng; japán: 無常 mujō; thai: อนิจจัง anitcsang, a páli "aniccaŋ"-ból) a lét három ismérvének egyike a buddhizmusban. Ez a fogalom azt fejezi ki, hogy kivétel nélkül minden függő létezés állandó változásban van. A páli aniccsa szó jelentése „mulandó”, amely a niccsa (állandó[ság]) alapszó a- fosztóképzős származéka.[1]

Dukkha[szerkesztés]

A dukkha (páli: दुक्ख; szanszkrit: दुःख duḥkha; a nyelvtani hagyományok szerint a dus-kha "nem könnyű" kifejezésből ered, de Monier-Williams angol tudós szerint vélhetően a "dus-stha" prakritizált alakja lehet, melynek jelentése "kiegyensúlyozatlan, elhalkiíttatlan"[2]) egy páli fogalom, amelyhez számos magyar fogalom párosítható. Általában "szenvedésnek, elégedetlenségnek, nem kielégítő jellegnek" fordítják.[3][4] A buddhizmusban a létezés három jellemzője közül a dukkha a második (a másik kettő az anatta és az aniccsa), ezen kívül a négy nemes igazság első pontja.

Anattá[szerkesztés]

Az anatta vagy anattá (páli) vagy anátman (szanszkrit: अनात्मन्) a buddhizmusban a "nem-én" állapotára utal (én-telenség, önlét hiánya). A legkorábbi szövegekben a Buddha rendszerint arra használta ezt a kifejezést, hogy megtanítsa, hogy minden, amit az érzékszerveink érzékelnek (ebbe a gondolkodás is beleszámít), azok valójában nem az "én" vagy az "enyém". Éppen emiatt nem szabad kötődni hozzájuk. A páli szútrák az ember által átélt jelenségeket öt csoportba ("szkandhák" - az öt lét-aggregátum) sorolják. Ezek szolgáltatják a ragaszkodás alapját és az én érzetét. A nikajákban Buddha, hogy nem csupán az öt khandha az azokhoz való ragaszkodással együtt eredményez boldogtalanságot.[5] Az anatta nem az én tagadását jelenti, hanem a létezés egyik (a felsorolásban a harmadik) jellemzője. A korai szövegekben Buddha annak kifejezésére használta, hogy elmagyarázza, hogy ez az Én, a lélek nem létezése. A szó nem azt jelzi, hogy nem létezik semmilyen én esszencia, hanem hogy az nem az az Én-kép, amit agyunk megalkotott. Meg kell szabadulni a forma, az érzékelés, a gondolatok és a tudatosság által azonosított önmagunktól, hogy eljussunk magasabb rendű énünkig. Ezek a dolgok természetüknél fogva folyamatosan változó dolgok, amelyekkel azonosítani állandónak hitt énünket boldogtalanságot eredményez. Meg kell tanunlni együtt élni velük, mint a napsütéssel, esőkkel, szelekkel, és az évszakokkal.[6]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Monk Sasana (1999). Anicca (impermanence): http://www.dhammadana.org/en/dhamma/3_characteristics/anicca.htm Archiválva 2009. február 8-i dátummal a Wayback Machine-ben: angolra fordította Thierry Lambrou.
  2. http://www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de/scans/MWScan/MWScanpdf/mw0483-dut.pdf www.sanskrit-lexicon.uni-koeln.de Monier-Williams (1899, 1964), A Sanskrit-English Dictionary (London: Oxford University Press), p. 483.
  3. Buddha Ujja: II - Használd a Dhammát, Gyakorold a Dhammát
  4. www.szangha.hu A létezés 3 jellemzője: DUKKHA. [2012. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 25.)
  5. www.buddhista.info - Mi a Pozitív Buddhizmus lényege? - olvasva: 2010.12.16.. [2014. október 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 25.)
  6. www.szangha.hu A létezés 3 jellemzője: ANATTA, olvasva: 2010.12.16.. [2012. augusztus 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. október 25.)
  • Walsh, Maurice (1995), The Long Discourses of the Buddha. A Translation of the Dīgha Nikāya, Wisdom Publications