Nirvána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk az indiai vallásokban használatos fogalmat tárgyalja. Az amerikai együttes a Nirvana cikkben található.

A nirvána (szanszkrit nirvāṇa (निर्वाण), páli nibbāna (निब्बान)) az indiai vallások egyik fő fogalma. A sramanák (indiai vándor szerzetesek[1]) szerint a nirvána a szenvedés állapotától (dukkha) való megszabadulás. Az ind filozófiában a nirvána a Brahmannal való egyesülést jelenti a móksán keresztül. Szó szerint az jelenti, hogy „elfújni” – amely hindu szövegkörnyezetben a szenvedéstől és az individualista léttől való megszabadulásra utal, míg a buddhizmusban a kapzsiság, a gyűlölet és az érzéki csalódás lángjának elfújását jelenti.[2][3]). A nirvánát általában negatív fogalmakkal ill. a szanszárához kötő indulatok hiányaként szokás leírni,[4] pozitív megfogalmazása (a Négy Pecsét negyedik tagja): a legfőbb boldogság, béke.[5]

Nirvána a buddhizmusban[szerkesztés]

Gautama Buddha úgy jellemezte a nirvánát, hogy a tökéletesen nyugodt tudat állapota, amely megszabadult a vágyakozásoktól, haragtól és egyéb kínzó állapotoktól (klésák). Ez egyben a "világ végét" is jelenti, hiszen nem marad utána öntudat és a tudatnak nincs határa. A tudat megleli a békét az egész világgal, együtt érez minden lénnyel és lemond a rögeszmékről és a berögzülésekről. Ezt a létező alaköltés szenvedéseinek lecsendesítésével és az újabbak megszületésének megakadályozásán keresztül éri el. A nirvánában a vágyakozás és utálat gyökere kerül kiirtásra. Ezután az ember már nincs kitéve szenvedésnek (páli: dukkha) és további újjászületéseknek a szamszárában. A páli kánon szerint a nirvánában megtapasztalható a dolgok üres természete (súnjata) is.

A Dhammapada[6] szentírásokban Buddha azt mondja, hogy a nirvána a "legnagyobb boldogság". Ez egy kitartó, mindent átható boldogság, amely a megvilágosodással keletkező nyugodtsággal jár. A nirvánát kísérő tudást a bodhi (megvilágosodás) szó fejezi ki.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sramana, Remete. buddhistminilexikon.blogspot.com. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  2. Gombrich 63. o.
  3. SN 35.28. Tűzbeszéd. A-Buddha-Ujja. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  4. Uda 8.3. Nibbána Szutta. A-Buddha-Ujja. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  5. Négy dharma pecsét. Dharma.blog. (Hozzáférés: 2015. április 4.)
  6. A Dhammapada. A-Buddha-Ujja. (Hozzáférés: 2015. április 4.)

Források[szerkesztés]

  • Gombrich: Theravada Buddhism: A Social History from Ancient Benāres to Modern Colombo. Routledge and Kegan Paul (1988) 

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]