Imakerék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Imakerekek Szvajambunathban, Nepál.
Kisfiú forgatja az imakerekeket Szvajambunathban, Nepál.
Vajlámpa mozgatta imakerék - Himacsal Prades, India
Vízhajtású imakerék - Szpiti-völgy, India

Az imakerék vagy imamalom a buddhizmusban használt henger alakú nyeles kerék (tibeti: འཁོར་, wylie: khor) fémből, fából, kőből, bőrből vagy durva pamutból. Hagyományosan az om mani padme hum mantra szerepel a kerek külsején szanszkrit nyelven. Előfordul, hogy dákiníkat, azaz védelmező alakokat ábrázolnak, valamint hordozzák a nyolc szerencsehozó szimbólumot is, az astamangalákat. A henger közepén található a fából vagy fémből készített "életfa", amelyre bizonyos mantrákat írnak vagy rátekerik. Akár több ezer (nagy kerekek esetében akár több millió) mantrát tekernek az életfára. Az om mani padme hum mantra a legjellemzőbb, de más mantrákat is használnak. A tibeti buddhizmus hagyományaiban az imakerékkel kapcsolatban az átadási vonalakban használt szövegekre támaszkodnak. Az ilyen kerekek meghajtása ugyanolyan érdemeket szül, mint a szóval kimondott ima.

Eredete[szerkesztés]

Az imakerekek legkorábbi említése egy i.sz. 400 környéki kínai szerzetestől valók, aki Ladakh városban látott ilyen eszközöket.[1] Az imakerék elképzelése azon alapszik, hogy azzal létrehozzák a "dharmakerék megforgatásának" fizikális eszközét. A dharma kerekének első megforgatásának azt nevezik, amikor a történelmi Buddha legelőször adott tanításokat a megvilágosodása után. Az imakerék segítségével az írástudatlan és iskolázatlan emberek is gyakorolni tudják a buddhista tanokat, ugyanis ezek hatása megegyezik a szóbeli gyakorlással.[2]

A tibeti hagyományok szerint az imakerék átadásvonala egészen Nágárdzsuna indiai mesterig nyúlik vissza. A tibeti szövegek azt is leírják, hogy ezt a gyakorlatot Tilopa és Náropa indiai mesterek valamint Marpa és Milarepa tibeti mesterek tanították.[3]

A gyakorlat[szerkesztés]

Idős tibeti asszony imakerékkel.

Az imakerekekről szóló hagyományvonal szövegei szerint az imakerekek a bölcsesség és az érdemek (jó karma) összegyűjtésére használhatóak, illetve a negatív cselekedetek megtisztítására. A buddhizmusban a buddhák és a bodhiszattvák sok módszert hoztak létre annak érdekében, hogy segítsék a gyakorlókat a megvilágosodás eléréséhez. A mantrák forgatása a tantrikus gyakorlatok közé tartozik, amelyekben a tantrikus gyakorló vizualizálja a nádik körül forgó mantrákat, főleg a meridián csakra körül, amely a szív és a korona. Az imakerekek ezáltal vizuális segédeszköznek számítanak a tantrikus gyakorló számára. Az imakerék gyakorlatát végzők spirituális módszere meglehetősen specifikus (ezek buddhista szektánként valamelyest eltérőek). A gyakorlók általában óramutató járásával megegyező irányban forgatják a kereket, ahogyan a mantrákat írták és ahogyan a nap halad át az égen. Ritkábban, a haladó tantrikus gyakorlók, mint például a Szenge Dongma, az oroszlán arcú dákiní, ellentétes irányban forgatja a kereket, amely harciasabb védelmező energiának számít. Miközben a gyakorló forgatja a kereket a tudatát a mantra szövegére összpontosítja és az om mani padme hum szövegét recitálja. Ez nem csak az imakerék forgatásából eredő erényeket növeli, hanem stabilizálja a tudatot is, miközben a test mozog. Ez növeli az imakerék hatékonyságát. Mindazonáltal úgy tartják, hogy még az is érdemszerzéssel jár, ha a gyakorló nem képes teljesen fókuszálni és ha egy rovar áthalad akárcsak az imakerék árnyékán, már haszna lesz belőle később. Ajánlatos a kereket lassan forgatni, mert így könnyebb a tudatot megfelelően összpontosítani az együttérzésen minden érző lény irányába.[4] Az imakerék forgatásának rendkívüli előnyöket tulajdonítanak. Nem csak a bölcsességet, együttérzést és az ún. bódhicsitta tudatot fejleszti a gyakorló, hanem a spirituális erejét is, mint például a látás, a gondolatolvasás, stb. A gyakorlatok elvégzése után a tibeti buddhista hagyományoknak megfelelően a gyakorló felajánlhatja minden megszerzett érdemét az összes érző lény javára.

Imakerekek a Necsung kolostorban, Lhásza.
Zarándok imakerékkel, Curphu kolostor, 1993.
Elektromos imakerék a skóciai Szamje Ling kolostorban, 2009. (8 másodperc)

Thubten Zopa Rinpocse szerint egy imakerék telepítése teljesen átalakíthatja az egész helyet, amely által az békésebbé, kellemesebbé és a tudatnak megfelelőbbé válik.

Típusai[szerkesztés]

Mani kerék[szerkesztés]

A mani kerék vagy kézi imakerék hengeres, általában fémlemez-testű (gyakran mívesen nyomott) fémtengelyre vagy tűre erősített, fa vagy fém nyeles eszközök, amelyek egy kör alakú tartó segítségével forognak, amelyet kagylóhéjból készítenek. Magát a hengert egy húr vagy egy lánc rögzíti, amelynek végére fém súlyt helyeznek, hogy segítsék a forgathatóságát. A súly kiegyensúlyozza a forgatást, amely ezáltal kevesebb erőkiejtést igényel. Az általánosan használt “imakerék” kifejezés nem túl pontos, mivel az eszközökre mantrákat írnak és nem imákat és a kerék, helyett a "malom" szó jobban visszaadná a tibeti ‘khor-lo kifejezés lényegét, mivel a henger forgatása pozitív energiát termel, amely által a gyakorló bölcsességet és érdemeket gyűjt. Az eszköz tibeti neve mani-csos-khor (མ་ནི་ཆོས་འཁོར་).

Vízkerék[szerkesztés]

Ezt a fajta imakereket víz hajtja. Úgy tartják, hogy a kereket érintő víz áldottá válik és a tisztító hatását eljuttatja minden életforma számára egészen az óceánokban vagy tavakban is, amelyeket táplálnak.

Tűzkerék[szerkesztés]

A tűzkerekeket gyertya láng, vagy elektromos fény hője hajtja. Az imakerék által kiadott fény megtisztítja azok negatív karmáit, akik megérintik.

Szélkerék[szerkesztés]

A szélkereket a szél hajtja. Az imakereket érintő szél segít a negatív karmák megszüntetésében azok számára, akik megérintik az imakereket.

Állandó imakerekek[szerkesztés]

Sok tibeti kolostorban találhatók egymás mellett elhelyezett rögzített, fémkerekek. Az arra járók megforgathatják az egész sor kereket, ha haladás közben egyszerűen végig húzzák a kezüket a kerekeken.

Elektromos dharma-kerekek[szerkesztés]

Egyes imakerekeket elektromos árammal hajtanak ("thardo khorlo"). Ezek ezer Csenrezig és egyéb mantra másolatot viselnek testükön. Ezeket az eszközöket gyakran kíséri fény és hangjáték, azonban Lama Zopa Rinpocse szerint az elektromos imakerekek megforgatásából származó érdemek a villanygyártó céghez szállnak.

Galéria[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The Prayer Wheel - Spiritual Technology from Tibet. Dharma-haven.org. (Hozzáférés: 2015. március 14.)
  2. Vairocana Buddha Prayer Wheel. Buddha Tooth Relic Temple and Museum. (Hozzáférés: 2013. március 31.)
  3. The Wheel of Great Compassion: The Practice of the Prayer Wheel in Tibetan Buddhism (Wisdom Publications, 2000.)
  4. About Prayer Wheels. Tibetanprayerwheels.com. (Hozzáférés: 2015. április 21.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]