Kátjájana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kátjájana szobra Thaiföldön.

Kátjájana Gautama Buddha egyik tanítványa volt (szanszkrit: Kátjájana (कात्यायन) vagy Mahákátjájana (महाकात्यायन), páli: Kaccsána (vagy Kaccsájana), vagy Mahákaccsána, japán: 迦旃延 Kaszennen).

Élete[szerkesztés]

Kátjájana egy brahmin családban született Uddzsajini (Uddzsaín) ősi városban és klasszikus brahmin képzést kapott (a Védák). Kátjájana szorgalmasan tanult egy Aszita névre hallgató aszkétától a Vindhja-hegyen. Ez az aszkéta megjósolta, hogy Sziddhártha hercegből vagy egy nagy világi uralkodó (csakravartin) vagy egy Buddha válik. Kátjájana meghívta Buddhát vendégségbe hét barátjával együtt. Ezen alkalomkor, amikor a Buddha beszélt neki a dharmáról, akkor megvilágosodott.[1] Phra Szangkadzsai néven ismert a thai buddhizmusban és kifejezetten méltóságteljesen ábrázolják.

Kátjájana Gautama Buddha tíz legkedvesebb tanítványai közé sorolják: (1) Mahákásjapa, 2) Ánanda, 3) Száriputta, 4) Szubhúti, 5) Punna, 6) Maudgaljájana, 7) Kátjájana, 8) Anuruddha, 9) Upáli és 10) Ráhula. Úgy tartják, hogy ő magyarázta legjobban a dharmát.

Neki tulajdonított szövegek[szerkesztés]

Hagyományosan két páli kánonba tartozó szöveget tulajdonítanak Kátjájanának: Nettipakarana (magyarázószöveg) és Petakopadesza (értekezés). Azonban talán helyesebb úgy gondolni, hogy ezeket a szövegeket az őtőle leszármazott iskolák írták.

A Lótusz szútrában[szerkesztés]

A Lótusz szútra 6. fejezetében (Jóslat adományozása) a Buddha megvilágosodással kapcsolatos próféciákat adományoz tanítványainak: Mahákásjapa, Szubhúti, Maudgaljájana és Kátjájana.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Malalasekera, G. P.. Dictionary of Pali Names. Pali Text Society (1973) 
  2. Kubo Tsugunari, Yuyama Akira (tr.) The Lotus Sutra Archiválva 2015. május 21-i dátummal a Wayback Machine-ben. Revised 2nd ed. Berkeley, Calif. : Numata Center for Buddhist Translation and Research, 2007. ISBN 978-1-886439-39-9; pp. 109-111