Védák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Védák (szanszkrit: वेद) vagy védikus irodalom India legrégibb irodalmi emlékei, a hagyomány alapján az univerzum ezoterikus bölcsessége. A véda szó tudást vagy szent ismeretet jelent. Sok hindu úgy hiszi, hogy a Védák öröktől fogva léteztek. A vallásos hagyományok egy része Brahmához köti, aki a világ teremtésekor nyilatkoztatta ki e szent szöveget.

A Védák keletkezését több tudós i. e. 4000–6000 közötti időpontra teszi, azonban ma már elfogadottabb álláspont Max Mülleré, aki a legrégibb Véda-részeket i. e. 1000 körüli időpontra datálja,[1] legnagyobb része azonban nem tehető az i. e. 1. évezred közepénél előbbre. A Védák régi datálása a 19. századi történettudomány feltevéseit tükrözi, amelyhez sem akkor, sem azóta nem tudtak meggyőző alátámasztással szolgálni.

A Védák mai formájukban négy fő részből (gyűjteményből /szamhita/) állnak. A Rigvéda-szamhita himnuszokat, a Jadzsurvéda áldozóigéket, a Számavéda ősi dallamokat, míg az Atharvavéda főként varázsigéket foglal magába. Legősibb közülük az 1028 himnuszból álló Rigvéda, amely valószínűleg a Kr. e. 1000–800 közötti időszakban keletkezett. Ősi memorizációs technikákra (vikriti[2]) támaszkodva e szövegek évszázadokon keresztül szájhagyomány útján terjedtek. Sőt, mivel rituális értéke csak az apáról-fiúra, mesterről-tanítványra élőszóban áthagyományozott szövegnek volt, azért még az írás megjelenése (Kr. e. VII. sz.) után is, egészen a legutóbbi időkig (azaz majdnem háromezer éven keresztül), szinte kizárólag szájról szájra őrződtek meg e szövegek. A himnuszok és imák az istenekhez szólnak, többek között az ősi Áditjákhoz (Varunához, Mitrához és Arjamanhoz), Agnihoz, Indrához, a Mennyhez és a Földhöz, a Naphoz, a Szélhez s még számos istenhez. A himnuszok körülbelül negyedét Indra istennek szentelték.

E gyűjteményekhez később a papok további részeket, úgynevezett áranjaka-, brahmana- és upanisad-szövegeket csatoltak.

A Védák részét képezi többek közt a Mahábhárata (amelynek egy része a Bhagavad-gíta), a Rámájana és a Bhágavatam is.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Baktay India bölcsessége, i. m. 219. old.
  2. forizslaaszlo.com: A Vikriti

Források[szerkesztés]

Idegen nyelven:

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Védák témájú médiaállományokat.
  • ókor Ókorportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap