Bódhidharma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bodhidarma
India és Kína
kora középkor
Jositosi fatáblás festménye Bodhidharma címmel 1887-ből
Jositosi fatáblás festménye Bodhidharma címmel 1887-ből
Élete
Született 470
India
Elhunyt 543 (73 évesen)
Shaolin Monastery
Pályafutása
Iskola/Irányzat Zen buddhizmus
A Wikimédia Commons tartalmaz Bodhidarma témájú médiaállományokat.

Bódhidharma, kínai és szanszkrit nevén Potitamo, Da Mo vagy Tamo, japán nevén Bodaidaruma vagy Daruma (470, India543, Kína, Honan tartomány) indiai származású, a katonai shirajan kasztba tartozó bodhiszattva (buddhává válni szándékozó) legendás buddhista szerzetes volt. A zen buddhizmus 28. indiai és 1. kínai pátriárkája. A 27. indiai pátriárka, Pradnyádhara (japánul Hannjatara) tanítványa, egyben utódja és Hui-k'o, a 2. kínai pátriárka tanítómestere.

Neve[szerkesztés]

magyarul Bódhidharma
szankszrit: बोधिधर्म
hagyományos kínai: 菩提達摩
egyszerűsített kínai: 菩提达摩
pinjin: Pútídámó
Wade–Giles: P'u-t'i-ta-mo
japán: 達磨, Daruma
koreai: 보리달마, Boridalma
vietnámi: Bồ-đề-đạt-ma

Élete[szerkesztés]

470-ben Indiában született, és onnan ment a buddhizmust terjeszteni Kínába, ahol Vu-ti császárral is találkozott – aki nagy támogatója volt a buddhizmusnak – és eszmét cseréltek. Ezután Honan tartományba, a Saosi-hegyre ment, a nem sokkal korábban alapított Saolin kolostorba, a Szongsan templomba. Az itteni szerzetesek viszont nem engedték be, így ő a kolostor falai előtt lévő barlangban telepedett meg. Kilenc évig ült a barlangfalat nézve, és meditált. A legenda szerint a tekintete lyukakat vájt a falba, és állítólag a mai napig látható a falon az árnyéka. A szerzeteseket annyira lenyűgözte az elkötelezettsége, hogy végül beengedték a kolostorerődbe.

Képességei elismerését követően tanítani kezdte a szerzeteseket, és nemsokára a Saolin-templom vezetője lett. A csan buddhizmus elvei szerint a papoknak sokat kellett meditálniuk, ezt a papok nem bírták erőnléttel, ezért Bódhidharma kidolgozott egy testedzési tervet a papok számára. Ez a torna lett a saolin kungfu alapja.

Magyarul[szerkesztés]

  • Yang Jwing-Ming: Qigong. Az örök fiatalság forrása. Da Mo (Bodhidharma) híres tanításai az izmok és inak átalakításáról, valamint a velőtisztításról. Válogatott Qigong-gyakorlatok haladóknak / Qigong. Chang sheng zhi; ford. Szabados Levente; Lunarimpex, Bp., 2005 (Mesterek és harci művészetek)

Források[szerkesztés]