Málá

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Buddhista imafüzérek

A málá (szanszkrit: माला; mālā), vagyis a buddhista imafüzér tradicionálisan használt eszköz a lelki gyakorlatok során, mely a mantrák számlálására szolgál a meditáció közben. Hasonlít más imafüzérek és rózsafüzérek formáira, melyeket más vallásokban használnak, de buddhista rózsafüzérként is ismeretes.

Egyesek a csuklójukra csavarva, mások a nyakukban hordják, de akadnak olyanok is, akik nem viselik közvetlenül a testükön, hanem külön a málá védelmét szolgáló kis szütyőben hordozzák a zsebükben, a táskájukban, vagy a nyakukba akasztva.

A tibeti buddhizmusban hagyományosan 108 gyöngyből álló füzért használnak. A 108-as szám a buddhizmusban szakrális jelentőségű. Avalókitésvara és Tárá 108 nevére utal, de Buddha lábnyomát is 108 részre szokták felosztani. A Kandzsúrnak, a tibeti kánon köteteinek száma is 108. A 108-as számot adja a következő számítás is: 6 x 3 x 2 x 3 = 108, ahol a 6-os szám az emberi érzékeket jelöli (látás, hallás, szaglás, ízlelés, érintés, gondolkodás); a 3-as szám a három időt (múlt, jelen, jövő); a 2-es szám a szív, az elme és a szándék állapotát (tiszta vagy tisztátalan); az utolsó 3-as pedig a tudat három "szennyeződését", a három klésát (kleśa) jelképezi (vágyakozás, gyűlölet, tudatlanság).[1] Néhány vallásgyakorló 21 vagy 27, esetleg 54 gyöngyből álló füzért használ.

A (dzsapa-)málát a hindu vallások követői is használják a mantrák számlálására.[2]

Jegyzetek, hivatkozások[szerkesztés]

  1. A klésáknak a különböző buddhista hagyományokban több felosztása létezik, erről lásd bővebben az angol Wikipedia Klésa szócikkét
  2. A mala titkai