Viszuddhimagga

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Viszuddhimagga (páli, Megtisztulás ösvénye) a théraváda buddhizmus „nagy értekezése”, amelyet Buddhagósza írt körülbelül 430 körül Srí Lankán. A mű egy teljes körű kézikönyv, amely magába sűríti és rendszerbe rendezi Buddha elméleti és gyakorlati tanításait aszerint, ahogyan az Anuradhapura melletti mahávihára kolostor idősebb szerzetesei értelmezték. A csaknem 900 oldalas könyvet a teljes Tipitaka (páli kánon) összefüggő szövegmagyarázatának tekintik, amely az ún. „Abhidhamma módszer” szerint van bemutatva. A tudat megtisztításához szükséges gyakorlatok részletes bemutatását tartalmazza.[1] A páli kánon szövegei után közvetlenül a Viszuddhimaggát tartják a legfontosabbnak a théraváda buddhizmusban.[2]

A Viszuddhimagga struktúrája a Ratha-vinita-szuttára („A fogat kocsi példázata”, MN 24) épült, amely hét lépésben leírja a tanítvány fejlődését a nirvána állapotáig.[3]

Tartalma[szerkesztés]

Három részből áll, a következő tartalmakkal: 1) szíla (etika vagy magaviselet), 2) szamádhi (meditatív koncentráció) és 3) pannyá (értés vagy bölcsesség).

  • az első rész elmagyarázza a magaviseleti szabályokat, illetve annak módszerét, miképp lehet megfelelő templomot találni a gyakorláshoz és hogyan lehet megfelelő tanárt találni.
  • a második részben kerül jellemzésre a szamatha gyakorlata, tárgyról tárgyra (a hagyományos tárgyak listájához lásd Kammatthána). Bemutatja a különböző koncentrációs szinteket.
  • a harmadik rész az öt szkandha (aggregátum), az ájatana, a négy nemes igazság, a függő keletkezés (pratítja-szamutpáda) és a bölcsesség fejlesztését célzó vipasszaná gyakorlatok ismertetője. Hangsúlyozza a gyakorlatok segítségével elérhető különböző tudásformákat. Ez a rész a buddhista filozófiára jellemző részletességgel mutatja be a témáit.

A megtisztulás hét szintje[szerkesztés]

A Viszuddhimagga gondolatmenete a nemes nyolcrétű ösvény logikáját követi, amelyben a bölcsesség, az erkölcs és a tudat fegyelmezése, vagyis a koncentráció egymásból következő sorát folyton újra kezdve, egyfajta felfelé haladó spirális mentén alakul ki a szellemi fejlődés. E három tényező közül bármelyiknél be lehet lépni a körbe.[4] A megtisztulás hét szintje (satta-viszuddhi) a következő:[5]

  1. Erkölcsi megtisztulás (p: szíla viszuddhi) - ez megfelel a nemes nyolcrétű ösvény harmadik, negyedik és ötödik tagjának.
  2. Tudati megtisztulás (p: csitta viszuddhi), vagyis a tudat uralása, megfegyelmezése, a koncentrált tudatállapot kialakítása - ez megfelel a nemes nyolcrétű ösvény utolsó három tagjának.
  3. A megszabadító bölcsesség kifejlesztése (p: pannyá viszuddhi) - ez pedig megfelel a nemes nyolcrétű ösvény első két tagjának. Ez öt szakaszban lehetséges:
    1. a megértés világi szintű megtisztítása (ditthi viszuddhi);
    2. megszabadulás a kétségektől (kankhá-vitaranna viszuddhi);
    3. az út és nem-út megkülönböztetése (maggámagga nyánadasszana viszuddhi);
    4. az előrehaladott tudás tisztasága (patipadá nyánadasszana viszuddhi);
    5. a belátás és megértés világfeletti szintű megtisztítása (nyánadasszana viszuddhi).

A tudás és a megértés megtisztítása, a gyakorlatok végzésével, négy szinten visz keresztül, míg a gyakorló eléri a teljes megszabadulást. Ebben a rendszerben a hangsúly a következők alapos megértésén van: a létezés három jellemzője, dukkha, anatta, aniccsa.

Théravádán kívüli hatások[szerkesztés]

Kalupahana szerint a Viszuddhimagga olyan metafizikai spekulációkat is tartalmaz, amely jellemző a szarvásztiváda, a szautrántika és a jógácsára iskolákra is:[6]

Nyomtatott páli nyelvű kiadások[szerkesztés]

  • Caroline A. F. Rhys Davids, Visuddhimagga Pali Text Society, London, 1920 & 1921. (latin betűs)
  • Warren, H. C. és Kosambi, D. D. Visuddhimagga of Buddhaghosâcariya, Harvard Oriental Series, Vol. 41, 1950.[7][8][9](latin betűs)
  • Hewavitarne Bequest kiadás, Colombo, Srí Lanka (szingaléz írással)
  • Hanthawaddy Press kiadás, Rangoon, Mianmar (burmai írással)
  • Royal Siamese kiadás, Bangkok, Thaiföld (thai írással)

Angol fordítások[szerkesztés]

Other translations[szerkesztés]

  • Der Weg zur Reinheit, Nyanatiloka & Verlag Christiani (ford.), Konstanz, 1952 (német)
  • Sinhala Visuddhimargaya, Pandita Matara Sri Dharmavamsa Sthavira, Matara, Sri Lanka, 1953 (szingaléz)
  • Le chemin de la pureté, Christian Maës, Fayard 2002 (francia), ISBN 978-2213607658
  • Il sentiero della purificazione, Antonella Serena Comba, Lulu.com 2010, seconda edizione (olasz)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bhikkhu Nyanamoli 27. oldal
  2. Ehara, Soma és Kheminda 43. oldal
  3. Thanissaro (1999) Ratha-vinita Sutta. Access to Insight. (Hozzáférés: 2015. december 3.)
  4. Héjjas 162- oldal
  5. Gunaratana 143-174. oldal
  6. Kalupahana 206. oldal
  7. Stede, W. (1951. október 1.). „The Visuddhimagga of Buddhaghosācariya - Henry Clarke Warren; Dharmananda Kosambi”. The Journal of the Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland (3/4), 210–211. o.  
  8. Stede, D. A. L. (1953. április 25.). „Visuddhimagga of Buddhaghosācariya - Henry Clarke Warren; Dharmananda Kosambi”. Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London 15 (2), 415. o. DOI:10.1017/s0041977x00111346.  
  9. Edgerton, Franklin (1952. január 1.). „Visuddhimagga of Buddhaghosācariya - Henry Clarke Warren; Dharmananda Kosambi”. Philosophy East and West 1 (4), 84–85. o. DOI:10.2307/1397003.  

Források[szerkesztés]

  • Bhikkhu Nyanamoli: Bhikkhu Nyanamoli (ford.). The Path of Purification, Visuddhimagga, BPS-Pariyatti Editions, Onalaska 1999, ISBN 1-928706-01-0 (2011). ISBN 955-24-0023-6 
  • Ehara, Soma és Kheminda: N.R.M. Ehara (ford.), Soma Thera (ford.) és Kheminda Thera (ford.). The Path of Freedom (Vimuttimagga) - the Arahant Upatissa. Buddhist Publication Society (1995). ISBN 955-24-0054-6. Hozzáférés ideje: 2015. december 3. 
  • Guanaratana: Gunaratana, Henepola. The Path of Serenity and Insight. Motilal Banarsidass Publishers Private Limited (1994) 
  • Héjjas: Héjjas, István. India ősi bölcsessége. INOK Kft (2005). ISBN 9639625191 
  • Kalupahana: Kalupahana, David J.. A history of Buddhist philosophy. Motilal Banarsidass Publishers Private Limited (1994) 

További információk[szerkesztés]