Pátaliputra

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pátaliputra
Patna
Névváltozatok Pataliputra, Pātaliputta, Pataligram, Palibothra, Kusumpur
Ország India
Tszf. magasság53 m
Elhelyezkedése
Pátaliputra (India)
Pátaliputra
Pátaliputra
Pozíció India térképén
é. sz. 25° 37′, k. h. 85° 08′Koordináták: é. sz. 25° 37′, k. h. 85° 08′
A Wikimédia Commons tartalmaz Pátaliputra témájú médiaállományokat.

Pátaliputra (szanszkrit nyelven: पाटलिपुत्र) történelmi város India területén, amely ma Patna néven szerepel Bihar államban. A Gangesz déli partján feküdt. Az ókorban a Magadha, a Maurja Birodalom, a Szunga Birodalom fővárosa, majd a gupta uralkodók első székhelye.

Mégaszthenész görög követ Kr. e. 302-ben érkezett ide. Beszámolója alapján a város hossza 80 sztadion, szélessége 15, paralelogramma alakú, lövőnyílásokkal ellátott palánkkerítés övezi, a lőréseken át nyilazással védhetik a várost. A palánk előtt árok húzódik, amely védi a várost és felveszi a város szennyvizét. Ezek alapján itt még a fa építési mód uralkodott, de emeltek már kőépítményeket is. A város központjában szép, többszintes épületek álltak.

Pátaliputra az ókori buddhizmus egyik központja volt, Kr. e. 250 körül itt tartották meg a harmadik buddhista tanácskozást. Asóka uralkodása idején a világ egyik legnagyobb városa, mintegy 150-300 ezer lakossal.[1]

Faxian kínai utazó szerzetes amikor a Kr. u. 5. század elején ellátogatott ide egy virágzó várost látott. 200 év múlva Hszüan-cang (Xuanzang) kínai szerzetes már csak romokat és falut látott itt.

A középkor elején a kusánok, a szkíták, majd a heftaliták fosztották ki és dúlták fel a várost. Régi dicsőségének egy részét csak a 16. században szerezte vissza, amikor a Mogul Birodalom egyik városa lett.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pataliputra című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Pataliputra című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.