Burmai nyelv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Burmai
MyanmaSa1.svg (írott burmai)
Mranmacaka.svg (beszélt burmai)
BeszélikMianmar (Burma), Thaiföld, Malajzia, Szingapúr
Beszélők száma32 millió fő
Nyelvcsaládsino-tibeti
   tibeto-burmai
    lolo-burmai
     burmis
      déli
Írásrendszer burmai ábécé
Hivatalos állapot
Hivatalos  Mianmar
Nyelvkódok
ISO 639-1my
ISO 639-2mya (T)bur (B)
ISO 639-3mya
A Wikimédia Commons tartalmaz [[Commons:Category:Burmese language|MyanmaSa1.svg (írott burmai)
Mranmacaka.svg (beszélt burmai)]]
témájú médiaállományokat.
Burmai írás

A burmai nyelv (burmai írással: မြန်မာဘာသာ) a kínai-tibeti vagy másképpen a sino-tibeti nyelvcsaládba tartozik, annak tibeti-burmai ágához sorolják. Burmai neve bama. Mianmar államnyelve, jelenlegi elnevezését az ország korábbi (1989 előtti) neve, Burma után kapta.

Anyanyelvi beszélőinek száma 30 millió, az ország lakosságának 55%-a, ehhez még 3 millió kétnyelvű nemzetiségi lakos járul, Bangladesben pedig 240 000 burmai él.

A burmai legkorábbi nyelvemlékei, amelyeket kezdetben pálmalevelekre írtak, az 1. századból valók.

Alaktana[szerkesztés]

Az alaktan szempontjából nem bonyolult,grammatikai viszonyok kifejezésében gyakran támaszkodik mondattani eszközökre.

A főnév

A főneveken nincs jelölve nyelvtani nem,szükség esetén külön morfémával lehet utalni a természetes nemre,ilyen a jelölő.A jelölőt többes szám kifejezésére is használják.Bizonyos nyelvtani funkciókat,eseteket a főnév után álló segédszóval fejezneki ki,ilyenek pl.:-ko (irány/tárgy),

-hma (hely)

Számnevek

A régió sok nyelvéhez hasonlóan (pl.:kínai) a számneveket az általuk módosított főnevekhez számlálószavak kapcsolják.

Igék

Az igék egy vagy két morfémából állnak.Szám és szémély tekintetében nem ragozzák.A tagadást ige előtt tagadószócskával fejezik ki.A mondat modalitását külön igék jelenítik meg.


Szerkezete[szerkesztés]

Mint elszigetelő nyelv két zenei hanglejtés áll szemben egymással, összesen négy nem fonologikus változattal. Alakrendszerében névutókkal és előragokkal fejezik ki a mondatbeli viszonyokat. Szókincsére egyrészt a buddhista vallást és kultúrát közvetítő indiai eredetű páli, másrészt a mon néppel való évszázados szomszédság következtében a mon nyelv hatott. A burmai írás indiai bráhmi eredetű, szintén a páli közvetítésével került a burmai néphez.

Története[szerkesztés]

A legkorábbi nyelvemlékek Kr.u.100 körülről származnak,alapjuk a mon írás.A 12. századig az udvar nyelve a mon volt.A papír megjelenése előtt pálmalevelekre írták,melyet kötegbe fogva őriztek.A nyelv történetében fontos szerepet játszott a páli nyelv,ennek okán sok a páli eredetű jövevényszavak száma,mégpedig nem csak a vallás területén,hanem a nyelvtan vagy orvoslás lexikájában is.Még napjainkban sem ritka,hogy új fogalmak megnevezésére a páli nyelvhez fordulnak.

Források[szerkesztés]

Wikipedia
Tekintsd meg a Wikipédia
burmai nyelvű változatát!