Ugrás a tartalomhoz

Loi Krathong

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kézzel készített krathong, banánfából és banánlevelekből, virágokkal díszítve
Tüzijáték a Chao Phraya folyón, Loi Krathong fesztivál, Bangkok,  2004. november

A Loi Krathong (thai: ลอยกระทง) egy, a délnyugati tai népek kultúrái (Thaiföld, Laosz, Shan, Thanintharyi, Kelantan, Kedah, és Xishuangbanna) körében évente megrendezett fesztivál. Nevének szó szerinti fordítása annyit tesz, mint "kosarat úsztatni", és egy népi hagyományból, a krathong, vagy más néven díszített kosárka készítéséből ered, melyet később a vízre bocsátanak. 2016-ban november 15-én tartják.[1]

Áttekintés[szerkesztés]

A Loi Krathong-ot a hagyományos thai holdnaptár 12. hónapjának teliholdkor tartják. A nyugati naptárrendszer szerint ez általában novemberre esik.

A Royal Institute Dictionary 1999, szerint a loi (ลอย) szó azt jelenti, hogy „lebegni”, míg a krathong (กระทง) szónak több jelentése is van, melyek közül az egyik a "Loi Krathong-i „vízi kosár”.[2] A krathong  szó további fordításai: lebegő korona, lebegő csónak, lebegő dekoráció. A hagyományos krathongot a banánfa törzsének egy darabjából, vagy pókliliomból készítik. A modern krathongokat viszont gyakran kenyérből, vagy hungarocellből csinálják. A kenyérből készült krathong pár nap alatt szétbomlik és a halak eledele lesz. A banánfa krathong szintúgy lebomlik, de a hungarocell krathongokat néhány esetben betiltják, mivel szennyezik a folyókat, gyakran évekbe telik, mire lebomlanak. A krathongot gondosan hajtogatott banánlevelekkel, füstölőkkel, és egy gyertyával díszítik. Néha még egy érmét is helyeznek a kosárba, felajánlásként a folyami szellemeknek.

Telihold éjszakáján a thaiok vízre bocsátják krathongjaikat, eközben kívánnak valamit. A fesztivál egy ősi rituáléból eredeztethető, mely során a vízi szellemeknek nyilvánítanak tiszteletet.

Kormányirodák, vállalatok, és más szervezetek nagyobb, díszesebb krathongokat engednek vízre. A legjobb krathongok közt verseny folyik. A szépségverseny és a tűzijáték mára már bevett kiegészítői az eseménynek.

A Loi Krathongról gyakran állítják, hogy egy Nopphamat nevű udvarhölgy indította a Sukhothai királyságban. Mára már tudjuk, hogy Nopphamat meséje egy korai Bangkok korabeli versből származik.[3] A H.M. VI. Rama király 1863-as műve szerint ez egy Brahmanicei fesztivál volt, amit a Thai buddhisták vettek át Thaiföldön, hogy Buddhának tisztelegjenek vele. A gyertyákkal Buddha fényének hódolnak, míg a lebegő Krathong a haragtól, és gyűlölettől való megszabadulást szimbolizálja. Az emberek gyakran levágott körmöt, és hajat helyeznek a krathong-ra, a múltbeli sérelmektől, és negatív gondolatoktól való megválás jeleként. Sok thai a hálájának kifejezésére használja a krathongot, a víz Istennője Phra Mae Khongkha felé(Thai:พระแม่คงคา).

A fesztivált kísérő szépségverseny Nopphamat királynőről kapta a nevét. Egy legenda szerint Nang Nopphamat (Thai:นางนพมาศ; másképp "Noppamas" vagy "Nopamas") a 13. században Sukhothai király Sri Indraditya hitvese volt, és ő volt az első aki a krathongot a vízre bocsátotta.[4] Bár ez egy új történet melyet a 19. század első felében énekeltek meg. Nincs rá bizonyíték, hogy Nang Nopphamat valaha létezett volna. Viszont annyi bizonyos, hogy így hívták egy III. Rama király uralkodása végén kiadott regény főszereplőjét. Az ő karaktere útmutatásként szolgált minden nőnek, aki a közszolgaként kívánt élni. 

Kelantan Malaysia-ban hasonlóképp ünnepli a Loi Krathong-ot, főként a Tumpat térségben. Malajziában a turizmusért felelős minisztérium turistalátványosságként tartja számon az ünnepet. Sokan érkeznek az ünnepségre évente.

Yi Peng[szerkesztés]

Több ezer Khom Loi Mae Cho-ban, Chiang Mai

A Loi Krathong egybe esik a Lanna (Észak-Thaiföld) fesztivállal, más néven a Yi Peng-el (Thai:ยี่เป็ง).A Yi "2"-t, a Peng "holdtölte napját" jelenti. A Yi Peng név a 2. holdra utal a Lanna holdnaptár szerint (a Thai holdnaptár szerint ez a 12. hónap).[5]

A Lanna típusú lámpások sokasága (khom loi :โคมลอย), (lebegő lámpások) az égen békésen átúszó hatalmas fluoreszkáló medúzák tömegére emlékeztet. A Khom loi -t vékony szövetből (rizspapír) készítik, amit bambusz, vagy drótkeret köré feszítenek, majd ehhez egy gyertyát illesztenek. Mikor meggyújtják, a meleg levegő megtölti a lámpás belsejét, és felemeli az égbe.

Mivel a lámpások veszélyesek az elhaladó légi járművekre, és kárt tehetnek fontos épületekben, mint a Nagy Palota, templomok, kormányzati épületek, a khom loi-t fokozottan felügyelik . Bangkokban 2014-ben minden fesztiválozónak megtiltották a lámpások felengedését, minden rendezvényterületen este 6 órától reggel 5 óráig.[6] A szabályszegőkre halálbüntetés, életfogytiglan, 5-10 év szabadságvesztés várhat, függően az okozott kár mértékétől.[7]

A fesztivál alatt az emberek egyúttal házaikat, kertjeiket, templomaikat is feldíszítik a khom fai-val (Thai:โคมไฟ), (bonyolult formájú papírlámpások).A lámpások további változatai: Khom thue (Thai:โคมถือ) pálcán hordozható lámpás, khom khwaen (Thai:โคมแขวน) függő lámpás, és khom pariwat (Thai:โคมปริวรรต), melyekkel templomokat díszítenek, és a meleg levegőtől folyamatos forgásban vannak. A legkidolgozottab Yi Peng ünnepség Chiang Mai[8]-ban tekinthető meg, a Lanna királyság ősi fővárosában, ahol mára együtt ünneplik a  Loi Krathong-ot és a Yi Peng -et, ezzel vízen lebegő, kertekben függő, és egekben szálló lámpások garmadáját eredményezve. A Yi Peng hagyományát Laos is átvette a 16. század alatt.

Hasonló fesztiválok[szerkesztés]

  • Tazaungdaing festival – Burmai fényfesztivál
  • DiwaliIndiai fényfesztivál
  • Tōrō nagashi – Japán lámpásfesztivál
  • Bali Jatra - India

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]