„Wikipédia:Kocsmafal (egyéb)” változatai közötti eltérés

Új téma nyitása
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Legutóbb hozzászólt Csuja 4 évvel ezelőtt a(z) Sütinyilatkozat témában
Tartalom törölve Tartalom hozzáadva
561. sor: 561. sor:


Köszönöm mindenkinek! Egy dolgot még nem tudtam eldönteni, hogy vajon egy az egyben átemeljem a huwikire, vagy hagyjam ahol most van (az utóbbi nyilvánvalóan nehezebben hozzáférhető)? <span style="font-family: georgia, garamond, times; "><span>[[Szerkesztővita:Csuja|''Csuja'']]</span></span> 2019. szeptember 10., 16:44 (CEST)
Köszönöm mindenkinek! Egy dolgot még nem tudtam eldönteni, hogy vajon egy az egyben átemeljem a huwikire, vagy hagyjam ahol most van (az utóbbi nyilvánvalóan nehezebben hozzáférhető)? <span style="font-family: georgia, garamond, times; "><span>[[Szerkesztővita:Csuja|''Csuja'']]</span></span> 2019. szeptember 10., 16:44 (CEST)
:Szerintem semmi keresnivalója a Wikipédián: ahol most van, ott automatikusan megjelennek benne a módosítások, ha átmásoljuk, akkor elkezd monoton divergálni az angol eredetitől. Egyébként, [[User:Misibacsi|misibacsi]], ez már „éles”, ennél élesebb a Metán található példány nem lesz. – [[Szerkesztő:Tacsipacsi|Tacsipacsi]] <sup>[[Szerkesztővita:Tacsipacsi|vita]]</sup> 2019. szeptember 11., 12:35 (CEST)
:Szerintem semmi keresnivalója a Wikipédián: ahol most van, ott automatikusan megjelennek benne a módosítások, ha átmásoljuk, akkor elkezd monoton divergálni az angol eredetitől. Egyébként, [[User:Misibacsi|misibacsi]], ez már „éles”, ennél élesebb a Metán található példány nem lesz. –&nbsp;[[Szerkesztő:Tacsipacsi|Tacsipacsi]] <sup>[[Szerkesztővita:Tacsipacsi|vita]]</sup> 2019. szeptember 11., 12:35 (CEST)
::{{ping|Tacsipacsi}} Ezt értem, de jelen állapotban nem hiszem, hogy a legközvetlenebb módon elérhető. A Metán található példány valóban nem lesz élesebb, de az lenne a kérdésem, hogy hol tudnánk hivatkozni rá, esetleg rámutató linket elhelyezni itt, a huwikiben? Üdv: <span style="font-family: georgia, garamond, times; "><span>[[Szerkesztővita:Csuja|''Csuja'']]</span></span> 2019. szeptember 11., 16:59 (CEST)
::{{ping|Tacsipacsi}} Ezt értem, de jelen állapotban nem hiszem, hogy a legközvetlenebb módon elérhető. <s>A Metán található példány valóban nem lesz élesebb, de az lenne a kérdésem, hogy hol tudnánk hivatkozni rá, esetleg rámutató linket elhelyezni itt, a huwikiben?</s> Üdv: <span style="font-family: georgia, garamond, times; "><span>[[Szerkesztővita:Csuja|''Csuja'']]</span></span> 2019. szeptember 11., 16:59 (CEST)
:::Ahogy látom, az Adatvédelmi Irányelvek lefordított változatára sincs közvetlen link, át is húzom a kér(d)ésemet. <span style="font-family: georgia, garamond, times; "><span>[[Szerkesztővita:Csuja|''Csuja'']]</span></span> 2019. szeptember 11., 17:10 (CEST)
Úgy gondoltam, hogy valami hivatkozás kell hozzá, ahol az olvasók megtalálják. A "meta.wikimedia.org" oldalait valószínűleg kevesen böngészik az olvasók közül. [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2019. szeptember 11., 16:31 (CEST)
Úgy gondoltam, hogy valami hivatkozás kell hozzá, ahol az olvasók megtalálják. A "meta.wikimedia.org" oldalait valószínűleg kevesen böngészik az olvasók közül. [[User:Misibacsi|misibacsi]]*<sup>[[User_vita:Misibacsi|üzenet]]</sup> 2019. szeptember 11., 16:31 (CEST)

A lap 2019. szeptember 11., 17:10-kori változata

Kocsmafal – a Wikipédiához kapcsolódó egyéb témák szekciója

Az Egyéb szekcióba írj, ha a többi egyikébe sem illik igazán a mondanivalód.

  • Új témát mindig a lap alján kezdj! Vagy használd a következő linket: Új szakasz nyitása!
  • Ne felejtsd el aláírni a hozzászólásodat (a ~~~~ jelek begépelésével vagy a szerkesztőablak fölötti aláírás gomb használatával)!
Tippek a Kocsmafal hatékonyabb használatára
  • Ha egy jó ötletednek nem akad pillanatnyilag megvalósítója, de többen helyeslik, vedd fel a később megvalósítandó Jó ötletek tárházába, nehogy elsüllyedjen a kegyetlenül falánk archívumban!
  • Ha személyes segítőtársat szeretnél, akivel megbeszélheted szerkesztési problémáidat, akkor ide kattintva kérhetsz mentort magadnak.
  • Ha nem tudod eldönteni, hogy valamely speciális probléma/feladat kire tartozik, nézz körül a különleges szerkesztői jogokkal felruházott Wikipédia-munkatársak feladatkörét ismertető lapon!
  • Ha valamilyen enciklopédikus információ után kutattál a cikkekben, de nem találtad meg, fordulj a Tudakozóhoz.

Minden személyhez kellenek sportolói, színészi, politikusi adatok?

Maradjon a jelölt változatok részleges kikapcsolása vagy sem?

KIWI díj (2)

Mivel ma Gerry89-el folytatott KIWI levelezésünk hatására több szerkesztő is jelölt, ezért most újra írom, mert úgy tűnik a korábbit sokan nem olvastátok, nehogy valaki lemaradjon, aki jelölni akart volna.

Kedves Szerkesztőtársak! Idén még nem választottunk Kiváló Wikipédistát, így egy előszavazásra szeretnélek meginvitálni benneteket, hogy a jelölteket is ti döntsétek el. Még körülbelül két hétig (hogy mindenki hazaérjen nyaralásból, nehogy kimaradjon valaki, aki előszavazni is szeretne) a wiki e-mailemre, kérném két szerkesztő nevét, akit a legérdemesebbnek tartotok a díjra. Arra kérnélek benneteket, hogy aki már kapott ilyen díjat arra ne szavazzatok, hiszen olyan sokan érdemlitek még meg, rajtuk kívül is. (A már díjazott wikipédisták listáját itt találjátok.) Gg. AnyÜzenet 2019. augusztus 26., 17:54 (CEST)Válasz

Halkan megjegyzem, hogy a kiváló wikipédistákat nem választjuk, hanem KiWi-díjat adományozunk nekik. A részleteket ezen az oldalon találhatjátok. Kár, hogy az eddigi, csaknem másfél évtizedes hagyomány most egyéni akcióban felrúgásra kerül. Ezért határozottan  ellenzem, hogy itt, a Wikipédia nyílt felületén, vagy akár e-mailben szavazgassunk. Csigabiitt a házam 2019. augusztus 26., 19:01 (CEST)Válasz

@Csigabi: Szerintem félre érted. Semmi sem került felrúgásra. A végső módszer ugyanaz lesz, mint eddig és Gg. Any felvállalta a szervezést és az adminisztrációt, ezért csak köszönet illeti. - Csurla vita 2019. augusztus 26., 19:12 (CEST)Válasz

@Csurla: de jó, hogy pont te kérdezed. Nem árulok el nagy titkot, mindezidáig úgy működött a dolog, hogy valakiben (nem feltétlenül adminisztrátorban) felmerült, hogy xy megérdemli, de még nem kapott díjat. Ez tavaly konkrétan úgy történt, hogy belém nyilallt, hogy sem te, a Wikipédia legaktívabb szerkesztője, sem Pallerti, a legaktívabb IP-ellenőr nem kapott még ilyen díjat. Titokban, levélben megkérdeztem nagyon sok szerkesztőt, hogy támogatnák-e, ha díjaznánk benneteket. A beérkezett válaszok alapján kaptátok meg a megérdemelt díjat. Ez a mostani akció nekem nem tetszik, egyfajta szavazzunk, mert valakinek kapnia kell egy díjat ügynek tűnik. Lehet, hogy más nem ért egyet a véleményemmel, de én akkor is így gondolom. Csigabiitt a házam 2019. augusztus 26., 19:24 (CEST)Válasz

@Csigabi: Két emberre ezt fogja tenni Gg.Any is, ahogy leírtad. Azt a két szerkesztőt írtam neki, ha nem ők kerülnek szavazásra, akkor előbb-utóbb megteszem én is, mert szerintem megérdemlik. Várjuk ki a végét. Szerintem legalább tíz ember szerkeszt rendszeresen, aki megérdemelné a díjat. - Csurla vita 2019. augusztus 26., 19:29 (CEST)Válasz

Addig, amíg egy vagy két (vagy több) konkrét személy díjazásáról van szó nincs is semmi gond. Fordítsuk meg a dolgot: mit gondolhat az a szerkesztő, aki olvassa a fenti felhívást, esetleg számít is a díjra, majd mégsem ő lesz a szavazatszámlálás után az, aki átveheti a díjat? Ezért tartom nagyon szerencsétlennek az ilyen módon történő kiválasztást. Nekem például szintén van egy gondolatom, kit díjaznék szívesen, de majdnem biztos vagyok benne, hogy nem ő kapná a legtöbb szavazatot, mivel egy csendes, nem feltűnő szerkesztő, annak ellenére, hogy nagyon sokat tesz le az asztalra. Csigabiitt a házam 2019. augusztus 26., 19:40 (CEST)Válasz

Ennek a díjnak a megszavazásában, odaítélésében eddig nem vettem részt, de nekem tetszett, hogy Any körbeküldött most egy véleménykérőt. Nem biztos, hogy mindannyian figyelemmel tudjuk követni a többi szerkesztőtársunk hasznos tevékenységét, így talán nem feltétlenül baj, ha már a jelölési időszakban is több pozitív visszajelzés érkezik a díjazás lebonyolítóihoz. Én magam nem is kettő, de (egy „póttaggal” kiegészítve) három szerkesztőtársunkat is ajánlottam, bizakodom benne, hogy lesz köztük, aki, ha nem most, akkor valamikor a közeli jövőben, de elnyeri ezt a szép elismerést. Solymári vita 2019. augusztus 27., 00:52 (CEST)Válasz

Csigabi nagyon jó kérdést vet fel. Rengeteg az introvertált, csendben ténykedő szerkesztő, aki nem tűnik fel senkinek, viszont egy ilyen jellegű szavazásnál ők háttérbe fognak szorulni. Előbb-utóbb át kellene állni rá, hogy a díjat egy pár emberből álló csoport ítéli oda úgy, hogy a nevezésekhez indoklást is kell fűzni. Alensha 2019. augusztus 27., 01:18 (CEST)Válasz

(Szerkesztési ütközés után)

Ha jól értem, akkor eddig úgy zajlott, hogy valakinek eszébe jutott egy név, és körbekérdezte a többieket, hogy egyetértenek-e azzal, hogy ő kapja a díjat vagy sem. Volt olyan, hogy valaki nemet mondott? És olyan, hogy egy díjra jelölt szerkesztő nem kapta meg a díjat, mert többen szavaztak ellene mint mellette?
A mostani deal - szintén ha jól értem - az, hogy egy szervező felhívására a szerkesztők közössége beküldi az általa kiválónak tartott társuk nevét, és - ez a rész még homályos számomra - akit a legtöbben jelölnek, az fogja megkapni a díjat?
Őszintén szólva engem az első változat az 1970-es évek tanácstagi választására emlékeztet, amikor volt egy jelölt és szavazhattál rá (vagy szavazhattál érvénytelenül). Nem az az érdekes, hogy rátermett volt-e az illető vagy sem, volt-e iránta bizalom vagy sem, hanem az, hogy csak ő volt a jelölt, vagyis vagy ő nyerte meg a választást, vagy senki (mmindig megnyerte). Ezzel természetesen nem akarom az eddigi díjazottak elismerésének az értékét csökkenteni vagy kétségbevonni, mert a leírásban ahol fel vannak tüntetve a számok, ott több mint meggyőző a támogatottság (meg amúgy sem).
Az Any által most indított előzetes véleménykérés nekem nagyon szimpatikus, mert így nem valaki fog bedobni egy nevet, hanem a közösség jelöl többeket, nem azon múlik, hogy egy szerkesztő neve bevillan-e valaki másnak, hanem azon, hogy a szerkesztők erre érzékeny csoportja hogy látja a többiek munkáját. Ha az előző szisztéma hagyománynak tekinthető, akkor épp ideje, hogy egy másik, korszerűbb hagyományt teremtsünk helyette. Szóval Any kezdeményezése mellett én teljes mellszélességgel kiállok.
Azt a részt nem tudom befogadni, hogy mit gondolhat az a szerkesztő, aki olvassa a fenti felhívást, esetleg számít is a díjra, majd mégsem ő lesz a szavazatszámlálás után az, aki átveheti. Mit jelent az, hogy számít rá? Mit gondolhat az, aki számít egy ilyen wikipédiás díjra? Támogassuk az önhittséget? Védelmezzük a szerényteleneket? Legyünk megértőek az alázatot nem ismerőkkel? Palotabarát vita 2019. augusztus 27., 01:23 (CEST)Válasz
Ha valaki sokat tesz a wikiért, és – reális önértékelés folytán – ezt tudja magáról, az miért lenne önhitt vagy szerénytelen? Nem hiszem, hogy az ilyen szerkesztők csak azért dolgoznának, hogy KiWit kapjanak, de igenis érezhetnek (valamekkora) csalódást, ha ezt a többiek „nem ismerik el” – hiszen ha nem ő kapja a díjat, akkor az (sarkítva, de) végső soron ezt jelenti. Ez a „nyilvános jelölési időszak” mellékhatása, ami ráirányítja a figyelmet a KiWire, míg ilyen a „titkos szervezkedés” esetében nem lép fel. Szaszicska vita 2019. augusztus 27., 02:23 (CEST)Válasz
Az nem csalódás, amikor nulla szerkesztőnek ítélik oda (2015, 2017)? Tehát az összes aki számíthatna rá csalódik. - Csurla vita 2019. augusztus 27., 08:45 (CEST)Válasz
Alensha ebben van egy kis ellentmondás: ha egy csendes szerkesztő neve 30-50 embernek nem jut eszébe, akkor miért jutna eszébe csak egynek, vagy csak háromnak (vagy akárhány tagból is áll majd ez a grémium). De gondolkodni lehet azért, hogy változtassunk-e a mostani rendszeren Palotabarát vita 2019. augusztus 27., 01:32 (CEST)Válasz
Nem a grémium jelölné, hanem ők választanának a jelöltekből. Bárki küldhetne be nevet, érveléssel mellette. Alensha 2019. augusztus 27., 06:22 (CEST)Válasz

Halványan bennem is megfogalmazódott némi szemöldökfelhúzás a felhívás láttán, és ha már Csigabi leírta, akkor én is jelzem, hogy nincs egyedül a kételyeivel. Lehet, hogy az új(abb) szerkesztők máshogy látják vagy értékelik ezt, de a díj arról szól, hogy valakit érdemesnek tartunk rá, és odaadjuk neki (x további támogatóval), teljesen meglepetésszerűen. Nincs megkötés rá, hogy mikor, nincs korlátozva a díjazható szerkesztők száma sem – és ezért nem is lehetne szavazás tárgya, hogy x vagy y kapjon. Ezzel szemben a felhívás szavazásra afféle gépies dolognak tűnik: itt az idő, adjunk valakinek díjat. A szándék egészen biztosan nem ez volt... Szaszicska vita 2019. augusztus 27., 02:23 (CEST)Válasz

Az eddig jól bevált gyakorlat megváltoztatása csak rosszabb megoldást hozhat. Az elismerés fokozatos elértéktelenítését. Szerintem. OsvátA Palackposta 2019. augusztus 27., 07:56 (CEST)Válasz

@OsvátA: Jól bevált gyakorlat? 2013. szeptember 6. és 2018. március 18. között (4.5 félév) csak két díjazott volt. 2015-ben és 2017-ben egy sem. Egyrészt a megválasztás módja nem változik. Gg.Any csak azt szeretné, hogy ne legyen megint olyan év, hogy nincs díjazott, mikor lenne rá érdemes szerkesztő. Ha pedig nem becsüljük meg az önkéntes munkát végző szerkesztőket az a legrosszabb. - Csurla vita 2019. augusztus 27., 08:41 (CEST)Válasz

Engem Csigabi meggyőzött, elfogadom ezeket az érveket. A meglepetés örömét is ismernem, amikor már pont nem számítasz rá, és csak annyit látsz egy reggel, hogy van egy üzeneted. Ez azért jobb, mint hetekig rágni a körmödet, hogy te leszel-e majd a a szerencsés. És mindenképpen jobb, mint rossz szájízzel tovább dolgozni, amikor tudod, hogy valaki vagy valakik meg fogják kapni, és várod, hogy most már te jössz, és nem te leszel az. Ebből azért lehetnek sértődések, bántódások. A tanácsválasztással való párhuzamot nem is értem, hogy merülhetett fel, és ha már felmerült, miért pont azon az oldalon – tanácstagokat meghatározott időközönként a hatalom utasítására lehetett választani (ahogy ma is, csak másképp hívják), és megadott számban. Erre inkább emlékeztet ez a mostani kiírás. Szemben a tanácsi választással ezt bármikor bárki kezdeményezheti és elindíthatja akkor is, ha előző nap kapott valaki más is. Nagyon fontos, hogy ez nem választás! A kiwit az eddigi gyakorlat szerint bármikor bárki megkaphatta, ha valaki érdemesnek tartotta rá és végigvitte a véleménykérést. Tizenöt évig csendben intéztük; pusztán az, hogy idén még senki nem kapott díjat, ok a változtatásra? Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 27., 08:13 (CEST)Válasz

A WT-vel összehasonlítani: téves. A WT a magyar Wikipédia legfelső döntéshozatali bizottsága. A Kiwi pedíg egy elismerés. Értékétén az adja, hogy kik kapták/kapják meg. OsvátA Palackposta 2019. augusztus 27., 08:24 (CEST)Válasz
Palotabarát nem a WT-re, hanem a 70-es évek tanácsi választásaira gondolt. De a lényeg attól ugyanaz. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 27., 08:28 (CEST)Válasz

Ha valaki még mindig félreértené a szavazás módja ugyanaz, mint eddig, csak Gg.Any készít egy előválasztást. Utána ugyanúgy titokban a közösség szavazni fog. A változás annyi, hogy lehet tudni, hogy egy-két ember megkaphatja a díjat. Hogy ez rosszabb mikor totál semmit nem lehet tudni, vagy mikor volt olyan időszak, amikor majdnem öt évig csak két díjazott volt, két naptári évben egyáltalán nem volt díjazott - ezt mindenki maga dönti el. Csurla vita 2019. augusztus 27., 08:33 (CEST)Válasz

Ami nem választás, annak nincs előválasztása. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 27., 09:15 (CEST)Válasz

Szavazás és választás szavak között ebben az esetben mi a különbség? Szerintem semmi. De ha neked így jobban tetszik, akkor legyen jelölés. Kár a szavakon rugózni, a kezdeményezés jó szándékát kellene nézni. - Csurla vita 2019. augusztus 27., 09:32 (CEST)Válasz

Senki az égvilágon nem vitatta a kezdeményezés jó szándékát. Csak arról beszélünk, hogy a végrehajtás módja nem a legszerencsésebb. Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2019. augusztus 27., 09:34 (CEST)Válasz

Nekem tetszett Any kezdeményezése. Neki is megfogalmazódott a fejében egy-két név, de szerette volna minél nagyobb konszenzusra alapozni a KIWI-díjat. Szerencsére az itt hozzászólóknak egynek sem kell rágnia a körmét, majd hatalmasat csalódni, hiszen jó közelítéssel mind ki vagyunk zárva a jelölésből. Ha Any egy személyt küldött volna el 60 e-mailre, amelyre mindenki igennel vagy nemmel válaszol, vagy hatvan e-mailről kap konvergáló javaslatokat, az mennyiben különbözik? Nagyon hálás vagyok neki a kezdeményezésért, azoknak, akiknek pedig rossz érzése támadt, javaslom, hogy inkább a jó oldalát nézzék: valaki legalább kapni fog valamit. Ha legközelebb valakinek egy csendesen szerkesztő "matuzsálem" ugrik az eszébe a KIWI-díj hatására, majd akkor ő jelöli azt, és a többiek pedig az általa kitalált formátumban fognak véleményt nyilvánítani. Sehol nincs korlátozva a kiválóság elismerése, és minimum értékek sincsenek sehol előírva. Köszi, Gg. Any! – Burumbátor Súgd ide! 2019. augusztus 27., 10:05 (CEST)Válasz

Nekem is tetszik Any kezdeményezése. Az utóbbi akárhány év gyakorlata, ha tetszik, egy erőszakos nyomulás volt. Valakinek eszébe jutott egy kedvenc szerkesztője, kiküldött egy csomó igenlésre buzdító e-mailt, és az emberiség hál' isten már csak olyan, hogy a jelölt ellenségeitől eltekintve mind hajlamosak voltunk igent mondani rá. Itt viszont tényleg közösségi szempont és megközelítés forog fenn. Szerintem ez jóval demokratikusabb. – Pagony foxhole 2019. augusztus 27., 10:57 (CEST)Válasz

Nekem igazából nincs ellenvetésem Any jelenlegi gyakorlatával szemben, feltéve, ha a jövőben ez nem lesz kötelező, azaz továbbra is – Csigabi szavaival élve – bárkibe belenyilallhat hogy jó lenne, ha X.Y. KiWi-díjas lehetne. @Palotabarát: én kétszer is mondtam nemet e-mailban kért jelölésre, nem azért, mert nem ismertem el az illetők wikis aktivitását, azt szerkesztési számadatok bizonyíthatják, hanem mert emberileg többet várnék el egy díjazottól, mint amit ők eddig (szerintem) nyújtottak, de ez az én egyéni véleményem. Ha nincs díjazott egy évben, az nem tragédia egyébként. Ogodej vitalap 2019. augusztus 28., 17:10 (CEST)Válasz

Elnézést, hogy eddig nem reagáltam, csak nyaralok. A lényege éppen az lett volna ennek a dolognak, hogy 100%-ra ki lehessen zárni a szubjektivitást, hogy valaki (most pl. én) valakikről úgy gondolja, hogy ők megérdemlik a díjat és akkor az a két ember lenne széjjelküldve titokban. A háttér szétküldés most sem lesz másképpen, csak annyi lenne a különbség, hogy azt a két személyt is a közösség választja ki, nem egy ember, mint tavaly márciusban én, vagy októberben Csigabi.
Ha valaki várja a díjat és nem kapja meg, szerintem a csalódás az mindig csalódás bármikor jön is. De elképzelhető az is, hogy mint én, örül más örömének is, amikor más kapja meg a díjat.
Direkt vártam ezzel, ha valaki szeretne jelölni valakit, megtehesse (bármikor, bárki megteheti, még csak szerkesztő szám korlátozás sincsen), de én úgy gondoltam, ebben az évben se maradjon el, mert olyan sokan érdemlitek még meg. Ha már lett volna csak egy kiwi díjas is, én már ejtettem volna a témát. Nem azért ez a díj, mert ez kényszer, hanem pl. csak én tudnék kapásból 10-20 embert akinek odaadnám a díjat, szerintem más is. Lehet, hogy aki még nem kapta meg az csalódott, de még mindig ott a remény, hogy majd akkor talán jövőre.
Azt végképp nem értem, hogy miért jobb egy ember ötlete, mint inkább a többség akarata...
Amiért én újra bevállaltam, az azért volt, mert tavaly is, most is sokan írtátok, hogy de jó, hogy elindítottam és nagyon örültetek neki, hogy valaki foglalkozik ezzel is.
Ezt még végigcsinálom, mert aki jelölt és örült, annak nem akarok csalódást okozni, de jövőre ezek után már nem fogok rá időt szánni.
Aki mellém állt és meglátta a jót a kezdeményezésemben és azt, hogy mindezt azért tettem, hogy a közösség döntsön abban is, hogy kit lát érdemesnek a díjra, ne egy ember ötlete legyen, annak köszönöm a szavait. Gg. AnyÜzenet 2019. augusztus 28., 23:36 (CEST)Válasz

Ha jól értem Gg. Any nyitóüzenetét, akkor annyit kért, hogy minél többen adjunk neki ötleteket email-ben (tehát nem publikusan), hogy kiket tartanánk érdemesnek a KIWI díjra, és akiket két hét alatt sokan javasoltak, azokra megpróbál támogatókat szerezni a szokásos titkos csatornákon. Én úgy látom, hogy továbbra is teljesen titkos a folyamat, nem értem honnan tudnák meg az "érintettek", hogy őket sokan javasolták (de aztán mégsem kapnak díjat)? Pusztán annyi történik, hogy nem kizárólag Gg. Any jelöltje(i) kapnak most díjat, hanem azok is, akiket a felhívás alapján mások javasoltak, csak Gg. Any bevállalta az ezekkel kapcsolatos levelezést is.

Gg. Any kezdeményezése nem tartalmazta sem hogy ez egy verseny lesz, sem hogy csak 2 ember ügyét viszi végig: az én értelmezésemben akárhányan kaphatnának díjat akiket sokan támogatnak. Ezt én egy figyelemfelhívásnak látom, hogy idén ne csak egy igenlő válasszal járuljunk hozzá valakinek a jelöltjéhez, hanem mondjuk további ötleteket is, és ő segít a lebonyolításban. Vagy rosszul értettem? – EniPort eszmecsere eszmecsere 2019. szeptember 1., 23:56 (CEST)Válasz

Üzenet a román wikipédiáról: találkozó Kolozsváron

A román wikiről megkértek, hogy fordítsam le magyarra az alábbi hirdetményt. – Hkoala 2019. augusztus 28., 13:14 (CEST)Válasz

Üdv!

Ezennel meghirdetjük a Kolozsvár környéki wikipédisták első találkozóját!

Részletek

  • Dátum: 2019. szeptember 9., hétfő
  • Óra: 19:00
  • Helyszín:Kolozsvár, Bástya utca (Strada Constantin Daicoviciu) 1., Bruno Wine Bar

Napirend

Szeretettel várunk!

Megjegyzem, hogy nem teljesen ez lesz az első kolozsvári találkozó, mert 2008-ban már biztosan volt :) Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 28., 17:49 (CEST)Válasz

A WP:TALI-ra lenne érdemes kitenni, vagy geotargetált sitenotice-ba. (Köszönjük a fordítást!) --Tgrvita 2019. augusztus 29., 16:59 (CEST)Válasz

A román wiki kocsmafalán írtam már, hogy legközelebb egy geotargetált CentralNotice-t érdemes lenne csinálni. Hogyan lehet a SiteNotice-t földrajzilag célozni? Vagy a CentralNotice-ra gondoltál? Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 29., 19:05 (CEST)Válasz
CentralNotice-ra gondoltam, igen. Most nem érdemes? Seddon azt mondta, három napos átfutással lehet bannert feltenni, úgyhogy egy héttel a találkozó előtt kikerülhetne. --Tgrvita 2019. augusztus 29., 19:17 (CEST)Válasz
WP:TALI-t megcsináltam: Wikipédia:Wikitalálkozók/Kolozsvár, 2019. szeptember 9.
A CentralNotice-kérelem véleményekre várakozási ideje minimum 7 nap. Ez a legjobb eset, és akkor van még 2-3 nap, amíg futhat. Meg lehet próbálni.
Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 29., 22:52 (CEST)Válasz
@Samat: Bocs, rosszul emlékeztem. Talán még így is érdemes, pont a tali előtti hétvégén futna. --Tgrvita 2019. augusztus 29., 23:11 (CEST)Válasz
Közben rájöttem, hogy a kérelmet a kampány kezdete előtt legalább 10 nappal kell indítani („Requests must be made, at minimum, 10 days in advance of any campaign”), ami éppen a találkozó napjára jönne ki. Viszont a bannert és a kampányt előkészítettem közben, amire elvileg a +3 napot szánja az eljárás. Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 31., 12:44 (CEST)Válasz

CentralNotice

A kolozsvári wikitalálkozót segítendő készítek egy CentralNotice-t (így hívják a lap tetején futó bannerokat). Csak a Románia területén magyar Wikipédiát használó szerkesztők és olvasók fogják látni a felhívást (a tervek szerint legfeljebb 3 alkalommal egy legfeljebb négynapos időszakon belül). Ha valaki nem ért egyet ezzel, kérem, jelezze néhány napon belül itt. Köszi! Samat üzenetrögzítő 2019. augusztus 30., 00:11 (CEST)Válasz

Jelzem, hogy a CentralNotice pár óra múlva aktív lesz, de csak azok fogják látni, akik Románia területén vannak. Ha bármilyen problémát tapasztal valaki, rögtön jelezze nekem! Samat üzenetrögzítő 2019. szeptember 6., 00:22 (CEST)Válasz

Andornaktályai családirtás

Egy 3 halálos áldozattal járó családirtásról szóló cikket írtam. Viszont nem tudom, hogy ez gyilkosságok kategória alatt és egyáltalán milyen címmel legyen megírva? Az Andornaktályai családirtás címet túlságosan bulvárosnak érzem. Vélemény? (Amúgy már van több, gyilkosságokkal foglalkozó cikkünk, ha valakit érdekel: Kategória:Gyilkosságok)– Porbóllett vita 2019. szeptember 2., 21:56 (CEST)Válasz

Andornaktályai hármas gyilkosság? Alensha 2019. szeptember 5., 11:22 (CEST)Válasz

Gulya Tibor

Az egyik szócikk tartalmával kapcsolatban kérem a véleményeteket:

És az első szerkesztési összefoglalója szerint "Gulya Tibor magánéletéről, az ellene folyt rendőrségi és bírósági eljárásokról, illetve politikai szerepvállalásáról közzétett információk Gulya Tibor megbízásából és engedélyével kerültek pontosításra és bővítésre. Az információk valóságtartalmát szükség esetén személyes dokumentumaival bizonyítja." Apród vita 2019. szeptember 5., 04:54 (CEST)Válasz

Szerintem törlendő, nem nevezetes (bár nem néztem utána a WP:NEV-ben, h egy országos listás 5. hely elég-e). Ha nem törlendő, akkor viszont a lényegi információ olyan kevés, h csak szubcsonk maradna. Tehát törlendő. – Winston vita 2019. szeptember 5., 10:23 (CEST)Válasz

Állatos lapok ellenőrzése

Sziasztok!

Ezek lennének a Szélesszájú orrszarvú, a Kék páva és a Prérifarkas.

Előre is Köszönöm az ellenőrzést! – Proki vita 2019. szeptember 5., 21:00 (CEST)Válasz

@Proki: Érdemesebb a Wikipédia:Járőrök üzenőfala lapra írni ilyen ügyben. Kemenymate vita 2019. szeptember 5., 23:46 (CEST)Válasz

Wikipédia elleni támadások

Mivel nem feltétlenül olvassa mindenki a Kocsmafal (hírek)et olyan gyakran, mint az egyebet: Wikis szócikkekben elkövetett és visszavont vandalizmus megjelenhet a Google keresőben és indexes és 24.hu-s sajtóhír lett belőle.

És még egy hír, de ez a másik hír a wikipédia elleni nemzetközi tegnap éjszakai támadásról - vagyis nem az Ady Endre szócikke elleni trolltámadásról - szól és ez már a legfrissebb esti indexes hír arról, hogy egy frissen regisztrált twitter-felhasználó bevallotta, hogy ő csinálta az egészet, mert egy új módszert tesztelt, és következő célpontnak a Twitch nevű streaming oldalt nevezte meg: Túlterheléses támadás állhatott a Wikipédia leállása mögött (Index.hu. 2019. szept. 7.).Apród vita 2019. szeptember 7., 22:47 (CEST)Válasz

A hírek kocsmafal a figyelőlistámon van. Kíváncsi szoktam lenni az új hírekre. Egyébként örökre blokkolni kell vandálokat, hiába egy hónap vagy néhány nap és a vandál a blokk lejáratával rögtön folytatja is ezeket. – Napkirály postaláda 2019. szeptember 8., 14:21 (CEST)Válasz

Sütinyilatkozat

Sziasztok!

Elkészültem a Sütinyilatkozatunk lefordításával (az eredményt itt láthatjátok), és örömmel venném, ha valaki vetne egypár pillantást rá, hogy azután (javítva) közzétehessük. Csuja 2019. szeptember 8., 17:51 (CEST)Válasz

Helló Csuja. A 91 %-át már át is néztem. Azok megfelelőek. A többi vagy még nem teljes fordítás, vagy elavultnak írja.– Porbóllett vita 2019. szeptember 8., 18:04 (CEST)Válasz

Szerintem jó a szöveg. Pár helyen módosítottam egy-egy szón az egyértelműbb megfogalmazás kedvéért ("tárolja" helyett "megjegyzi"). A szövegben több helyen ez utóbbi szerepel. Nekem késznek mutatja most, miután egy rövid mondatot lefordítottam magyarra.
Szerintem mehet ki élesbe. misibacsi*üzenet 2019. szeptember 9., 17:25 (CEST)Válasz

Köszönöm mindenkinek! Egy dolgot még nem tudtam eldönteni, hogy vajon egy az egyben átemeljem a huwikire, vagy hagyjam ahol most van (az utóbbi nyilvánvalóan nehezebben hozzáférhető)? Csuja 2019. szeptember 10., 16:44 (CEST)Válasz

Szerintem semmi keresnivalója a Wikipédián: ahol most van, ott automatikusan megjelennek benne a módosítások, ha átmásoljuk, akkor elkezd monoton divergálni az angol eredetitől. Egyébként, misibacsi, ez már „éles”, ennél élesebb a Metán található példány nem lesz. – Tacsipacsi vita 2019. szeptember 11., 12:35 (CEST)Válasz
@Tacsipacsi: Ezt értem, de jelen állapotban nem hiszem, hogy a legközvetlenebb módon elérhető. A Metán található példány valóban nem lesz élesebb, de az lenne a kérdésem, hogy hol tudnánk hivatkozni rá, esetleg rámutató linket elhelyezni itt, a huwikiben? Üdv: Csuja 2019. szeptember 11., 16:59 (CEST)Válasz
Ahogy látom, az Adatvédelmi Irányelvek lefordított változatára sincs közvetlen link, át is húzom a kér(d)ésemet. Csuja 2019. szeptember 11., 17:10 (CEST)Válasz

Úgy gondoltam, hogy valami hivatkozás kell hozzá, ahol az olvasók megtalálják. A "meta.wikimedia.org" oldalait valószínűleg kevesen böngészik az olvasók közül. misibacsi*üzenet 2019. szeptember 11., 16:31 (CEST)Válasz