Nepál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nepáli Szövetségi Demokratikus Köztársaság
Szanghija Loktántrik Ganatantra Nepál
संघीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल
Nepál zászlaja
Nepál zászlaja
Nepál címere
Nepál címere
Nemzeti mottó: Az anya és az anyaföld többet érnek, mint a mennyek királysága.
Nemzeti himnusz: Szajaú Thunga Phólka

Fővárosa Katmandu
é. sz. 28° 10′, k. h. 85° 15′Koordináták: é. sz. 28° 10′, k. h. 85° 15′
Legnagyobb város Katmandu
Államforma szövetségi köztársaság
Vezetők
Elnök Ram Chandra Poudel
Alelnök Ram Sahaya Yadav
Miniszterelnök Pushpa Kamal Dahal
Hivatalos nyelv nepáli
Egyesítés és királyság kikiáltása 1768. szeptember 25.
Demokratikus állam kikiáltása 2006. május 18.
Köztársaság kikiáltása 2008. május 28.
Új alkotmány elfogadása 2015. szeptember 20.
Tagság
Népesség
Népszámlálás szerint29 164 578 fő (2021)[1]
Becsült30 500 000 [2] fő (2022)
Népsűrűség213 fő/km²[3]
GDP2018
Összes27,3 milliárd
PPP: 84,4 milliárd
Egy főre jutó919
PPP: 2842
HDI (2018) 0,574[4] (149) – közepes
Gini-index (2010) 32,8
Írástudatlanság 32,09% (2018)
Földrajzi adatok
Terület147 181 km²
Rangsorban 93.
Víz2,8%
Időzónanepáli idő (UTC+5:45)
nincs (UTC+5:45)
Egyéb adatok
Pénznem nepáli rúpia (NPR)
Nemzetközi gépkocsijel NEP
Hívószám 977
Segélyhívó telefonszám
  • 100
  • 101
  • 102
Internet TLD.np
Villamos hálózat 230 volt
Elektromos csatlakozó
  • Europlug
  • AC power plugs and sockets: British and related types
  • BS 546
Közlekedés iránya bal oldali
A Wikimédia Commons tartalmaz Nepáli Szövetségi Demokratikus Köztársaság témájú médiaállományokat.

Nepál (nepáli: नेपाल), hivatalosan a Nepáli Szövetségi Demokratikus Köztársaság (nepáli: सङ्घीय लोकतान्त्रिक गणतन्त्र नेपाल, átírással: Szanghíja Lokatántrik Ganatantra Nepál) tengertől elzárt ország Dél-Ázsiában. Főként a Himalájában fekszik, ám egy része átnyúlik az Indo-Gangeszi-síkságra is. A világ tíz legmagasabb hegycsúcsa közül nyolc itt található.

Északról Kína, délről, keletről és nyugatról India határolja. Banglades mindössze 27 km-re található délkeleti csücskétől és Bhutántól csupán az indiai Szikkim tagállam választja el. Területileg Magyarországnak másfélszerese.

Az ország egy többnemzetiségű, többnyelvű, több vallású és multikulturális állam, amelynek hivatalos nyelve a nepáli. Fővárosa és legnagyobb városa Katmandu, amely a világ egyik legrégebbi, folyamatosan lakott helye.[5]

1768 óta tartó függetlenségét több-kevesebb külső segítséggel sikerült megőriznie.

Etimológia[szerkesztés]

Óind eredetű nevének jelentése napjainkig még nem teljesen tisztázott, de a név megjelenik már az ókori indiai irodalmi szövegekben.

Az ország 18. századi egyesítése előtt a Katmandu-völgy Nepál néven volt ismert. A Katmanduban székelő uralkodó által irányított teljes területet Nepálnak is nevezték, amely időnként csak a Katmandu-völgyet jelentette, míg máskor olyan területet foglalt magában, amely a mai államhoz hasonló területet foglalt magában.[6]

Földrajz[szerkesztés]

térkép szerkesztése

Nepál a második legnagyobb vertikális kiterjedéssel rendelkező ország, csak Kína hipszografikus görbéje nagyobb.[7] Nepált öt magassági övezetre ill. hat nagytájra osztják. Ezek az övek kelet-nyugati irányúak. Az északról délre folyó folyók tagolják őket.

Domborzat[szerkesztés]

Délen a síkság az indiai Gangesz-síkság része, annak északi pereme. Három nagy folyó alakította ki ezt a tájat: a Kosi, a Narayani, és a Karnali. Éghajlata meleg, párás.

Az alacsonyabb hegység (Pahad) 1000–4000 méter magas hegyekből áll. E régiót két hegylánc uralja, a 'Mahabharat Lekh' és a Shiwalik-hegység (más néven Churia-hegység). Itt fekszik a Katmandu-völgy, az ország legtermékenyebb és legvárosiasabb területe. A többi völgytől eltérően az úgynevezett Belső-Tarai (Bhitri Tarai Uptyaka) magassága 2500 méter és gyéren lakott.

A magashegység, amely a Himalája része, Nepál északi részén emelkedik. Ebben a hegységben találhatók a világ legmagasabb hegyei, köztük is legmagasabb a 8850 méter magas Mount Everest (Csomolungma). Ez a hegy alkotja a nepáli határt Tibet felé. A világ tíz legmagasabb hegye közül hét Nepál területén található: Lhoce, Makalu, Cso-Oju, Kancsendzönga, Dhaulagiri, Annapurna, Manaszlu.

A síkvidék (Nyílt- vagy Külső-Tarai)[szerkesztés]

Az egységes felépítésű felszínen alig észrevehetőek a magasságkülönbségek. A kissé magasabb (bhangar) és az alacsonyabb (khadar) ártéri szintek váltogatják egymást. A hegyláb peremét a Bhabar és a már mérsékelt lejtésű Tarai képezi. A síkság Nepál területének alig 17%-át alkotja, lakosságának azonban közel felét tömöríti.[8]

A Churia-hegység (Siwalik)[szerkesztés]

A Csuria-hegység (Szivalik) a Himalája legfiatalabb, előhegységi vonulata, amely keletről nyugatra 1800 m-re magasodik. A szabályos redőzött szerkezetű hegység délre meredeken, az északi medencékre lankásabban lejt.[9]

Képek
Mount Everest (balról a felhőkkel)
Mount Everest (balról a felhőkkel)
Annapurna-hegytömb (a háttérben)
Annapurna-hegytömb (a háttérben)
Mahabharat-hegység
Mahabharat-hegység
Katmandu-völgy
Katmandu-völgy
A Machhermo a Szágarmantha Nemzeti Parkban
A Machhermo a Szágarmantha Nemzeti Parkban
Tájkép a főváros közelében
Tájkép a főváros közelében

Mahabharat-hegység (Alacsony-Himalája)[szerkesztés]

Az ősi kőzetekből álló, áttolt takaróredős szerkezetű hegység átlagmagassága 2000 m, melyből 4000 m-es csúcsok emelkednek ki. Részei:

  • a Mahabharat Lek,
  • a Belső-Tarai, a legfontosabb azonban
  • a Belvidék, mely alacsonyabb helyzetű, sűrűbb népességű (Katmandu- és Pokhara-völgy).[10]

Magas-Himalája[szerkesztés]

A Himalája fő vonulata 6000 m-es átlagos gerincmagasságával, ősi kristályos kőzeteivel, 8000-es csúcsaival magasodik az ország fölé. Az antecedens völgyekkel tagolt vonulat formálásában a jég döntő szerepet játszik, a hóhatár 4000–5800 m között húzódik.

Fontosabb vonulatai a Transzhimalája, a „Fő vízválasztó lánc”.[11]

Vízrajza[szerkesztés]

Felszíni vízfolyások[szerkesztés]

A mintegy 6000 felszíni vízfolyás összhossza 45 000 km. A vízfolyásokat három csoportba osztják:

  • Első osztályú: hó, gleccser, esővíz táplálta, a Himalája magasabb térszíneiről eredő állandó vízfolyások (Koshi, Gandaki (Narayani, Karnali).
  • Második osztályú: a forrásvíz és eső táplálta, az Alacsony-Himalájából eredő közepes, télen csaknem kiszáradó folyók.
  • Harmadik osztályú: eső táplálta, időszakos vízfolyások.[12]

Folyói a Gangeszbe ömlenek.

Alacsonyabb térszíneken a nagy mennyiségű hordalékot lerakva domború árterek képződnek, melyeken a mellékfolyók elvonszolódnak, tollas szerkezetű vízhálózatot hozva létre.

Tavak[szerkesztés]

Nepál állóvizekben viszonylag szegény. A tavak többsége tektonikus eredetű, 3000 m-nél magasabban glaciális eredetűek, a síkságon morotvatavak találhatók. Nepálban 2300 gleccsertó is található, melyek a környékbeli lakosságra egyre nagyobb fenyegetést jelentenek pl.: Tsho Rolpa gleccsertó.

Felszín alatti vizek[szerkesztés]

Nepál felszín alatti vízkészlete jelentős, melyet a síkságon ki is aknáznak. Termálvízkészletének gazdasági hasznosítása egyelőre nem kezdődött el.

Gleccserek[szerkesztés]

A jégárak víztartaléka igen nagy. Gleccserei ún. turkesztáni típusúak.[13]

Éghajlat[szerkesztés]

Nepál éghajlati térképe a Köppen-osztályozáson (angol)

Éghajlatát a tengerszint feletti magasság, a lejtőkitettség, a Bengáli-öböltől való távolság, valamint a monszun határozza meg.

Nepál öt éghajlati zónára osztható, nagyjából a tengerszint feletti magasság szerint, délről észak felé.

  1. A szubtrópusi övezet 1200 méter alatt fekszik,
  2. a mérsékelt (meleg mérsékelt)[14] övezet 1200 és 2400 méter között,
  3. a hideg (hűvös mérsékelt) övezet 2400 és 3600 méter között.
  4. 3600 és 4400 méter között magashegyi (alpesi) az éghajlat,
  5. 4400 méter felett az örök hó (tundra) birodalma található.[15]

A tagolt domborzatból adódóan azonban a mezo- és mikroklíma rendkívüli változatosságot mutat.

Nepálban öt évszak tapasztalható: nyár, monszun, ősz, tél, tavasz. A Himalája blokkolja télen a Közép-Ázsia felől fújó hideg szeleket, egyúttal a monszunszelek északi határát képezi.

Talaj[szerkesztés]

A déli területek öntéstalajai közül a szikes usar és a homokos bhur mezőgazdaságilag kevésbé értékes. A magasabb területeken porózus (bhabar) és agyagos (tarai) talajok találhatóak, míg a magashegységi zóna felé egyre gyengébb minőségű, végül váz talajok fordulnak elő.[16]

Élővilág, természetvédelem[szerkesztés]

Himalájai fényfácán

A tájat eredetileg sűrű erdő borította. Minden régió egyik fő problémáját az erdőirtás képezi, amely eróziót okoz és ezzel az ökoszisztémát rombolja. A csökkenő biodiverzitás az állatvilágra is érvényes.

Az ország déli részén, a Himalája lejtőin 1800 m tszfm.-ig a természetes növényzet a trópusi esőerdő. Az alacsonyabb szintek erdőit pálmák és bambuszok jellemzik, feljebb a szubtrópusi esőerdőkhöz hasonlítanak. A települések környékén teraszos rizsföldek és banánültetvények vannak. A magasabb szinteken juhar- és tölgyfajok alkotta lombhullató erdők, felettük (3200 m tszfm.-on) fenyvesek, majd havasszépefajok alkotta cserjések nőnek. Felettük a déli oldalakon alpesi rétek, északon és a fennsíkokon szárazfüves félsivatagok terülnek el. A zárt gyepek feljebb felszakadoznak, az utolsó növényfoltok 5000 m tszfm.-on találhatók. [17]

Állatvilágában a főemlősöket az asszami bunder (makákó), a rhesusmakákó, a ragadozókat pedig pl. az aranysakál, a farkas, az ázsiai vadkutya, az indiai róka, a bengáli macska, a mocsári hiúz, a ködfoltos párduc, a hópárduc stb. képviselik. Megtalálható még az ajakos medve, az örvösmedve, a himalájai barnamedve, a vörös macskamedve. Él még itt indiai elefánt, vízibivaly és indiai antilop is. [17]

Nemzeti parkjai[szerkesztés]

Rinocérosz a Csitván Királyi Nemzeti Parkban
Nepál védett területei (nemzeti parkok stb.)

150 km távolságon emelkedik a felszín közel tengerszintről 8000 méter magasra. Emiatt rendkívül változatosak a tájak.[18]

  • Langtang Nemzeti Park: a Himalájában az első nemzeti park volt. Ez van legközelebb Katmanduhoz. A természeti környezet megőrzése mellett azzal egyenrangú célja a hagyományos nepáli életforma bemutatása.
  • Szágarmantha Nemzeti Park (Mount Everest): területéhez több más igen magas hegy tartozik. A természeti világörökség része.
  • Csitván Nemzeti Park: az úgynevezett Belső-Tarai területén fekszik, szintén a világörökség része.
  • Sej Phokszundo Nemzeti Park: Nepál legnagyobb területű nemzeti parkja.

Természeti világörökségei[szerkesztés]

Az UNESCO a természeti világörökség nyilvántartásában két nemzeti park és egy völgy szerepel:

Természeti erőforrások[szerkesztés]

A síkságokon máig a talaj és a víz, a szubmontán övezetekben az erdő a legnagyobb természeti erőforrás. Ásványkincseinek feltárása és azok kitermelése még a kezdeteknél tart. Kevés üveghomok-, mészkonkréció-, lignit- és kőolajkitermelés folyik, valamint az itt található építőkövek kitermelése folyik. Energiatermelésének 90%-át vízierőművek adják.[19]

Történelem[szerkesztés]

Hindu templomkörzet Patanban

A nepáli állam előtörténete[szerkesztés]

Mintegy százezer éves kőeszközöket találtak a Siwalik és a Mahabharat hegyvonulatai között. Hozzávetőlegesen 30 000 éves eszközökre a Katmandu-völgyben is találtak. Az itt és az állam több más helyén is talált neolitkori eszközök bizonyítják, hogy a Himalája vidékén ekkor már élt ember.[20]

A földművelés és állattenyésztés Nepál egyes területein már i. e. 2000 körül megjelenhetett. Erre alapozódva i. e. 1000 körül a régióban kis királyságok és nemzetségek szövetségei jöttek létre. Ezek egyikéből, a Shakya nemzetségi szövetségből származott Siddharta Gautama herceg (i. e. 563-483), aki lemondott a királyságról, aszkétikus életet élt és akit Buddha néven ismerünk.

I. e. 250-ben a régió az Észak-Indiában uralkodó Maurja Birodalom befolyása alá került, az i. sz. 4. században pedig a Gupta-dinasztia vazallusa lett. I. sz. 645 körül Xuanzang kínai buddhista zarándok adott jó leírást a nepáli királyságról. Dél-Nepál a 11. század végén a dél-indiai Csálukja Birodalom befolyása alá került. A Csálukja-dinasztia uralma idején a királyok által patronált hinduizmus helyett a korábbi buddhizmus ismét elterjedt az országban.

A következő időszakra jellemző lett a kisállamok rendszere: 1482-ben a régió három királyságra oszlott: Katmandu, Patan, Bhaktapur. A három királyság közötti évszázados rivalizálás után, a 18. század közepén a gurka Prithvi Narayan sah egyesítette a királyságokat. (Indiából szerzett fegyvereket és segítséget, megvásárolta a szomszédos indiai királyságok semlegességét). Területegyesítő munkáját 1765-ben kezdte, s véres csaták és ostromok után három évvel később, 1768-ban egyesítette a Katmandu-völgyet.

Az egységes Nepál[szerkesztés]

A történelmi Nepál régiója a mai államnál lényegesen nagyobb. A Tibetbe vezető hágók birtoklásáért folyó egymást követő háborúkban a nepáliak visszavonulásra és súlyos jóvátétel fizetésére kényszerültek a tibetiek részére.

A Nepál határai mentén fekvő kisebb államok birtokáért Nepál és a Brit Kelet-indiai Társaság rivalizált. Ez vezetett az angol-nepáli háborúhoz (1815-16). A háborút követő béke területi katasztrófát jelentett Nepál számára. Sikkim és a Tarai vidéke a Társaság birtokába került.

A következő évek a királyi családon belüli frakcióharcok az instabilitás periódusát hozták. 1846-ban kiderült, hogy a királynő a gyorsan növekvő hatalmú hadvezér, Jung Bahadur Rana elmozdítását tervezi. Ekkor fegyveres összeütközés tört ki a katonaság és a királynőhöz hű emberek között. Jung Bahadur Rana győztesen került ki a harcból és megalapította a Rana-dinasztiát, több száz herceget és főnököt pedig kivégeztek az országban. A király hatalma névlegessé vált, a miniszterelnök tisztsége örökletes lett és a tényleges hatalom birtokosává lett. A Ranák britpárti politikát folytattak, segítséget nyújtottak 1857-ben a szipoj-lázadás leverésében (és később mindkét világháborúban). A Tarai bizonyos részei a britek békés gesztusaként visszakerültek Nepálhoz (hálából a szipoj lázadás idején és az India feletti brit uralom helyreállításához nyújtott segítségért). 1923-ban Nagy-Britannia és Nepál formálisan is barátsági szerződést kötött, ezzel Nagy-Britannia elismerte Nepál függetlenségét.

Az 1940-es évek végén az újonnan kialakult demokratikus irányzatú mozgalmak és politikai pártok kritikával illették a Ranák autokratikus uralmát. Közben Tibetben megerősödött a kínai hatalom az 1950-es években, ellensúlyként India katonai segélyt nyújtott északi szomszédjának, hogy megelőzze Nepálban a kínai befolyást. India támogatta Tribhuvan királyt, aki 1951-ben lépett trónra, és az új kormányt, amely leginkább a Nepáli Kongresszus Párt tagjaiból állt. Ez véget vetett a Ranák hegemóniájának a királyságban. A király és a kormány közötti hatalmi harc évei után a király 1959-ben bevezette a pártnélküli panchayat rendszert. Így kormányozták Nepált 1989-ig, amikor a Jan Andolan (Népmozgalom) alkotmányos reformokra kényszerítette a monarchiát és 1991 májusában többpárti parlament alakult.

A királyság hosszú agóniája[szerkesztés]

1996-ban a Nepáli Kommunista Párt (Maoisták) harcot indítottak azzal a céllal, hogy a király parlamenti rendszerét szocialista népköztársaság váltsa fel. Ez vezetett a hosszú nepáli polgárháborúhoz, amelynek több mint 12 000 halottja volt. 2001. június 1-jén mészárlás volt a királyi palotában, meghalt a király, a királyné, összes gyermekük, a király három testvére, valamint egy unokatestvére és három nappal később a trónörökösből lett kérész életű király is, Dipendra. (A hivatalos változat szerint Dipendra herceg ölte meg a szüleit, mert elutasították igényét, hogy beleszólhasson felesége kiválasztásába. Utána öngyilkos lett.) A királyi családban történt tömegmészárlás okáról a nepáliak között sokféle spekuláció kelt életre.

Dipendra halála után a trónra Bírendra király testvére, Dnyánendra lépett. 2005. február 1-jén Dnyánendra feloszlatta a kormányt, a teljes végrehajtó hatalmat magához vonta, így remélte leverni a maoista mozgalmat. 2005 szeptemberében a maoisták kinyilvánították három hónapos egyoldalú tűzszünetük végét, mert nem teljesültek igényeik.

2006. április 21-én Dnyánendra király a két hete tartó tüntetések hatására lemondott a teljhatalomról és a többpárti demokrácia irányába tett nyilatkozatokat. A tüntetéseknek 14 halálos áldozata volt. A király felkérte az ellenzéki pártokat, hogy állítsanak miniszterelnök-jelölteket. 2005. február 1-je után 2006. április 30-án lett újra miniszterelnöke az országnak, amikor Giridzsa Praszad Koiralát iktatták be hivatalába.

A király teljhatalomról való lemondása azonban nem oldotta fel a társadalmi feszültségeket. 2007 decemberében a parlament a királyság megszüntetéséről és a köztársaság kikiáltásáról döntött.[21]

A közelmúlt[szerkesztés]

Politikai hirdetés Katmanduban

Az országban a 21. század elején nagyobb jelentőségű politikai átalakulás zajlott le. A 2008. április 10-én megtartott, az alkotmányozó nemzetgyűlés megválasztásáról kiírt választást a maoisták nyerték meg. Ez megnövelte annak a lehetőségét, hogy az akkor uralkodó Dnyánendra nepáli király lemondjon a trónról és a címről, és így ő legyen az ország utolsó királya.

Az újonnan megválasztott nemzetgyűlés 564 tagja 560 szavazattal 2008. május 28-án eltörölte a 240 éve fennálló monarchiát és Nepált független, oszthatatlan, szuverén, szekuláris és teljesen demokratikus köztársasággá nyilvánította. A következő választott kormány működési kereteit szintén a nemzetgyűlés dönti el.

Májusban a kikiáltott a köztársaság három hetet adott az uralkodónak, hogy elhagyja palotáját. Dnyánendra elfogadta a döntést és betartva a határidőt, önként távozott. Ezzel a 240 éves nepáli királyság megszűnt.

2015 áprilisában 7,9-es erősségű földrengés rázta meg az országot, hatalmas károkat és több ezer ember halálát okozva.

Államszervezet és közigazgatás[szerkesztés]

A parlament épülete, Katmandu

Alkotmány, államforma[szerkesztés]

Nepál államformája az alkotmányos monarchia 2008-as eltörlése óta demokratikus, parlamentáris, szövetségi köztársaság. Az ország államszervezetét a 2015-ben érvénybe lépett alkotmány szabja meg, amely a monarchia eltörlése során elfogadott ideiglenes alkotmányt és az azt megelőző monarchikus alkotmányt váltotta. Az alkotmány értelmében Nepál szövetségi, tartományi és helyi igazgatási szintekre oszlik.

Törvényhozás, végrehajtás, igazságszolgáltatás[szerkesztés]

A nepáli alkotmány értelmében törvényhozó hatalommal a kétkamarás szövetségi parlament bír, amely két házból, név szerint Képviselőházból és Nemzetgyűlésből áll. A Képviselőház 275 tagját ötévente a nép választja árokrendszerben: 165 képviselőt egyszerű többségi szavazással választanak meg az ország 165 választási körzetében, míg 110 képviselőt arányos képviseleti szavazattal. A Nemzetgyűlés 59 tagjának mandátuma hat évre szól: 56 képviselőt egy tartományi képviselőket és helyi tisztviselőket tömörítő elektori kollégium választ mag, míg 3 képviselőt a kormány javaslata alapján az elnök nevez ki.

Tartományi szinten az egykamarás tartományi gyűlés a törvényhozás szerve. A tartományi gyűlések képviselőit ötévente választják.

Végrehajtó hatalommal a mindenkori szövetségi minisztertanács rendelkezik. A kormány tagjai a miniszterek, élükön a kormányfővel, azaz a miniszterelnökkel. Az elnök a képviselőházi többséggel bíró párt vezetőjét nevezi ki miniszterelnöknek, és mind a miniszterelnök, mind a miniszterek a képviselőház tagjai. Nepál jelenlegi miniszterelnöke Pushpa Kamal Dahal.

A végrehajtó hatalmi ág tagja a szövetségi államelnök is. Az elnököt ötévente választja a szövetségi és tartományi parlamentek képviselőiből álló elektori kollégium. Az elnök az állam egységének jelképe ám valódi hatalma korlátozott, csak a miniszterelnök és minisztertanács jóváhagyásával és annak ajánlására cselekedhet.

Tartományi szinten a végrehajtó hatalmat a tartományi főminiszter és az általa vezetett minisztertanács gyakorolja. A tartományokban a szövetségi kormányt a szövetségi elnök által kinevezett kormányzó képviseli.

A nepáli igazságszolgáltató rendszer unitárius. Az alkotmány a független bíróságokat három szintre osztja: Legfelsőbb Bíróságra, fellebbviteli bíróságokra és kerületi bíróságokra. A Legfelsőbb Bíróság az ország legfelső szintű fellebbviteli bírósága, egyben alkotmánybíróság is. A Legfelsőbb Bíróságnak 21 tagja van, akiket az elnök nevez ki; közülük egy a hat éves ciklusra kinevezett főbíró, aki az igazságszolgáltató rendszer adminisztrációjáért is felel. A 7 fellebbviteli bíróság a 7 tartomány legfelső bírósági szerve, alattuk pedig körzetenként egy körzeti bíróság helyezkedik el.

Politikai pártok[szerkesztés]

164 politikai pártot regisztráltak a Nepáli Választási Bizottságnál 2017 elején; A 2013. novemberi választásokon 122 politikai párt vett részt.[22]

A legnagyobb pártok 2017-ben:[23]

  • Nepáli Kongresszus (Nepali Congress)
  • Nepáli Kommunista Párt (marxista-leninista) (Communist Party of Nepal - Unified Marxist-Leninist)
  • Nepáli Kommunista Párt (maoista) (Communist Party of Nepal - Maoist)

Közigazgatási beosztás[szerkesztés]

2015-től az országot hét tartomány és 77 körzet alkotja.[24]

Védelmi rendszer[szerkesztés]

Népesség[szerkesztés]

Képek
Katmandu
Katmandu
Katmandu egy utcaképe
Katmandu egy utcaképe
Janakpur egy utcaképe
Janakpur egy utcaképe
Katmandu egy folyójának szennyezett partja
Katmandu egy folyójának szennyezett partja
Iskolások Pokharában
Iskolások Pokharában
Az ország népsűrűségi térképe (fő/km²)

Általános adatok[szerkesztés]

Nepál népessége nyelvi, etnikai, kulturális, társadalmi tekintetben igen heterogén - köszönhetően az élénk domborzatnak is. A nepáliban a kaszt és az etnikai csoport fogalma nem is válik el élesen: mindkettőre a dzsát (jaat) elnevezést használják, mely leginkább „örökölt csoportként” fordítható.[26]

A 2010-es években a világ tíz legkevésbé urbanizált és egyben tíz leggyorsabban városiasodó országai közé tartozik. 2014-ben a becslések szerint a lakosság 18%-a lakott városokban. Az urbanizáció mértéke országos szinten magas a Teraiban és a középső hegyek völgyeiben, de alacsony a magas Himalájában.[27]

A lakosság nagy része a déli alföldön és a hegyláncok közti, egymással közvetlenül alig érintkező, tál alakú medencékben, az úgynevezett nepáli völgyekben összpontosul. A legfontosabb a völgyek közül az 1300-1400 méter magasságban elnyúló Katmandui-medence.[28]

Az eredeti nepáli törzsek északon a tibetiekkel, délen az indiaiakkal keveredtek.

Népességének változása[szerkesztés]

A népesség alakulása 1911 és 2021 között
Lakosok száma
5 638 479
9 710 150
11 088 215
12 593 223
14 718 228
17 273 606
20 587 157
23 655 119
26 544 943
29 164 578
1911196119681974198119881995200120092021
Adatok: Wikidata

Legnépesebb települések[szerkesztés]

Etnikai, nyelvi megoszlás[szerkesztés]

Az indoeurópai – a hindivel – rokon, nepáli nyelvet beszélő parbatiják (hegyi emberek) kulturális dominanciája volt jellemző az ország területén. Hozzájuk kapcsolódnak az Indiából érkezett, harcias rádzsputok, akik egy időben – a késő középkor idején – az ország nagy részén magukhoz ragadták a hatalmat. A folyamatos beáramlás hatására a helyi etnikumok fokozatosan asszimilálódtak a különböző, főleg indoeurópai és tibeti-burmai népekhez.[29]

Az ország lakosságának 12,8%-a cshetri, 12,7%-a hill-bahun, 7,1%-a magar, 6,8%-a tharu, 5,6%-a tamang, 5,5%-a névári és 3,9%-a jadav. Ezenkívül gurungok és serpák is élnek itt.

A lakosság 49%-ának a nepáli az anyanyelve. Fontosabb nyelvek: maithili (12,4%), bhodzspuri (7,6%), tharu (5,9%), tamang (5,2%), névári (3,6%) és magar (3,4%).





Vallási megoszlás Nepálban (2011)[30]

  Hinduizmus (81,3%)
  Buddhizmus (9%)
  Iszlám (4,4%)
  Kirant (animizmus) (3%)
  Kereszténység (1,4%)
  Más (0,8%)

Vallási megoszlás[szerkesztés]

A lakosság zöme (kb. 81%) hindu. További vallások a 2011-es népsz. alapján (hozzávetőlegesen): buddhista 9%, muszlim 4%, kirant (wd) 3%, keresztény 1,4%, prakriti (természetimádó) 0.46%, egyéb (bon, bahai, szikh, dzsain stb.) 0.32%.[31][32][33]

Az iszlám a 11. század környékén jelent meg, míg a kereszténység az 1700-as években, amikor katolikus szerzetesek és hittérítők elkezdtek tevékenykedni az egész országban. A szikhizmus szintén a 18. században jelent meg.

Nepál alkotmánya ma senkinek nem ad jogot arra, hogy bárkit más vallásra térítsen. 2017-ben is elfogadott egy szigorú áttérítés-ellenes törvényt.[34]

Hinduizmus

Az országban a hinduizmus volt az államvallás 2006-ig. A népesség százalékos arányában ma is itt van a legnagyobb hindu népesség a világon.[35]

Buddhizmus
Kirant

A kirant (wd) vagy kirat mundhum (nepáli: मुन्धुम) a kira(n)ti etnikai csoport őshonos, animista, sámánista vallása.

Gazdaság[szerkesztés]

A 2010-es években a nepáli munkaerő kétharmada a mezőgazdaságban dolgozik, de a termelékenység alacsony, mivel a legtöbb munkát hagyományos módszerekkel és kézi erővel végzik.
A gyermekmunka jellemző

Nepál az egyik legkevésbé fejlett ország a világon, de egyike a világ leggyorsabban növekvő gazdaságainak.

Jelentős előrelépést ért el a szegénység csökkentésében, így a nemzetközi szegénységi küszöb (1,9 USD/fő/nap) alatt élők száma 2018-ra már 9,3%-ra csökkent.[36] Lakosainak nagy része parasztként vagy bérmunkásként a földből igyekszik kicsikarni szűkös megélhetését.[37] A mezőgazdaság a gazdaság fő támasza, amely 2020 táján megélhetést biztosít a lakosság majdnem kétharmadának, de a GDP kevesebb mint egyharmadát teszi ki.[31] Nepál nagymértékben függ még a pénzátutalásoktól, amelyek a GDP 30% -át teszik ki (2020).[31]

Mezőgazdaság[szerkesztés]

A magasabban fekvő medencékben búzát, kukoricát, kölest termesztenek. A monszun hatása alatt álló dombvidék jellegzetes terményei: rizs, juta, tea, burgonya, zöldség- és gyümölcsfélék. A sűrűn lakott völgyekben és medencékben nagy munkaráfordítással teraszosítanak minden elérhető termőföldet. A legfontosabb élelmiszernövényt, a rizst főleg a Tarain termesztik.

A hegyi legelőkön jelentős az állattenyésztés. A szarvasmarhát, a kecskét és a juhot a völgyekben tenyésztik. A bivalyok főleg a Tarai és a Katmandu-völgy rizsföldjeinek művelésében fontosak, de a hús- és tejtermelés 2/3-át is ők adják. A magas hegyvidékek fő haszonállata a teherhordásra is kiválóan alkalmas jak.[37]

Ipar[szerkesztés]

Ipara fejletlen, elsősorban a mezőgazdasági terményeket dolgozza fel. A fővárosi agglomeráció (Katmandu-völgy) a gyáripar központja. Jobbára külföldi segítséggel épült gyapot- és jutafeldolgozók, dohány-, tea- és cukorgyárak, bőr- és faipari üzemek döntő többsége itt található.[38]

További ágak: textilipar, cement- és téglagyártás, élelmiszeripar: rizs, cukor, olajos magvak.[31] Jelentős a hagyományos kézművesség (gyapjúszőnyegek, háziszőttesek, fegyverek, ötvös- és bőrdíszműáruk).

Külkereskedelem[szerkesztés]

Export: [31]

  • Főbb termékek: ruházat, hüvelyesek, szőnyegek, textíliák, gyümölcslé, juta áruk
  • Főbb partnerek 2019-ben:  India 68%, Egyesült Államok 10%

Import: [31]

  • Főbb áruk: kőolajtermékek, gépek és berendezések, arany, gyógyszer
  • Főbb partnerek 2019-ben:  India 70%, Kína 15%

Egyéb ágazatok[szerkesztés]

Jelentős a turizmus.

Közlekedés[szerkesztés]

A Katmanduból Tibetbe vezető főút

Közút[szerkesztés]

Az ország északi kétharmadának hegyvidéki terepe megnehezítette az utak kiépítését. A legfontosabb közút az 1964-ben elkészült út, amely a fővárost köti össze Tibettel és Indiával. Forgalmas még a Ny-K főút is. 2018-tól az összes kerületi központ (az ÉNy-i Simikot kivételével) csatlakozott a nemzeti úthálózathoz.[39]

A vidéki utak többsége az esős évszakban nem járható.[40]

Vasút[szerkesztés]

Légi közlekedés[szerkesztés]

Nemzetközi repülőtere: Katmandu-Tribhuvan. Van 12 belföldi légikikötő is.

A sűrű balesetek miatt repülés tekintetében az egyik legveszélyesebb ország.[41] A nemzeti légitársaság, a Nepal Airlines a nem megfelelő irányítás, állapot és a korrupció miatt az EU feketelistájára került.[42]

Kultúra[szerkesztés]

Társadalom[szerkesztés]

Nepál kultúráját, társadalmi berendezkedését, lakóinak világképét, mindennapi életét és az ünnepeket egyaránt meghatározza és áthatja az élő vallási gyakorlat. A vallás összeolvad a mindennapokkal. Mindent a vallás előírásai szerint mozgatnak.

Az ország 1963-ban törvénytelennek nyilvánította az érinthetetlenséget,[43] és azóta más diszkriminációellenes törvényeket és szociális jóléti kezdeményezéseket fogadott el. A városi munkahelyeken és az oktatási intézményekben a kaszttal kapcsolatos azonosítás nagyjából elvesztette jelentőségét.

A nepáliak elsöprő többsége nem szerelemből házasodik, hanem a házasságukat a szüleik vagy más idősebb családtagok rendezik el. A gyermekházasságok gyakoriak, különösen a vidéki területeken. Sok nőnek rendezik el a házasságát mielőtt elérné a 18. életévét.[44]

Képek a kultúráról
Szádhuk Katmandu egyik templománál
Szádhuk Katmandu egyik templománál
Hindu menyasszony
Hindu menyasszony
Esküvői pár, Lalitpur
Esküvői pár, Lalitpur
Táncosok
Táncosok
Nepáli táncosok
Nepáli táncosok
Hagyományos zenészek tablával és billentyűs harmonikával
Hagyományos zenészek tablával és billentyűs harmonikával
Zenészek Katmanduban
Zenészek Katmanduban
Iskolások egyenruhában
Iskolások egyenruhában
Vallási fesztiválra beöltözött lányok
Vallási fesztiválra beöltözött lányok
Nepáli házaspár
Nepáli házaspár
Épületek Newari településén
Épületek Newari településén
Hindu templom, Gokarna Mahadev
Hindu templom, Gokarna Mahadev
Buddhista imazászlók
Buddhista imazászlók
Imakerekek
Imakerekek
Buddhista sztúpa Katmanduban
Buddhista sztúpa Katmanduban
Swayambhunath templom a Katmandu-völgyben
Swayambhunath templom a Katmandu-völgyben
Patan Durbar tér, Patan
Patan Durbar tér, Patan
Pashupatinath-templomkörzet
Pashupatinath-templomkörzet

Vallás[szerkesztés]

Míg Indiában állandó a feszültség az eltérő vallási csoportok között, Nepálban a hinduk, buddhisták és muszlimok békésen élnek együtt. A hinduizmus és a buddhizmus között teljes ökuménia uralkodik. Átvesznek tanokat, beépítenek eszméket a másik vallásából, mint ahogy egymás templomait is használják. A különbözőségek tiszteletével és toleranciájával teljes az egyetértés.

A lakosság döntő többsége hindu. Egy hívő hindunak három fő kötelessége van az életben. Az első, hogy ki kell nyilvánítania az istenek iránti tiszteletét. A második, hogy figyelembe kell vennie a kasztok rendjét. A harmadik, hogy halottait a temetési szertartásnak megfelelően el kell hamvasztania.[45]

A dharma lényege mindenekelőtt abban nyilvánul meg, hogy a mindenséget benépesítő, egymástól nagyon különböző létezők számára nem egyforma, hanem különböző jogokat és kötelességeket ír elő.

A legtöbb templomot Nepálban Siva és Visnu tiszteletére emelik. Azt, hogy melyik éppen kié, rendszerint a bejárat előtt álló szobrok jelzik. Síva előtt a bika, Visnu előtt a Garuda, a szárnyas ember trónol. Kifejezetten nepáli istenség Macsendranáth, az eső, a monszun istene és ura, egyúttal a völgy védelmezője. A legtöbb ünnepet a tiszteletére tartják.[45]

Vannak kolostorról kolostorra járó zarándokok, akik szerény felszereléssel imádkozva járnak, s a világtól elvonulva élvezik a megtalált lelki békét. Közelednek a teljes megnyugvás, a nirvána felé. Dacolnak a hideggel, a veszélyekre rá se hederítenek, hiszen Buddhának áldozták magukat, miközben Buddhát (lásd: Buddhaság), a megnyugvást, a megvilágosodást keresik, és biztosak abban, hogy e világi szenvedéseik a reinkarnáció során hasznukra lesznek. Lélekben határtalan a szabadságuk. Csak egy kötöttséget ismernek: Buddha folyamatos dicsőítését. Forognak az imamalmok, imazászlóikat a hegyek között rejtőző sztúpákon tépi rongyosra a metsző himalájai vihar.[45]

Az ország egyik szimbóluma, a templomra festett istenszemek tekintenek alá
Nepáli khájdzsádi bhádzsán (Khaijadi Bhajan) zene és tánc – videó

Kulturális világörökség[szerkesztés]

Művészetek[szerkesztés]

Szokások, illemtan[szerkesztés]

[46] A hagyományos üdvözlési forma a namaszte, vagyis hogy két tenyerüket arcuk vagy mellkasuk előtt összetéve namaszte köszöntést mondanak. A nepáliak általában nem fognak kezet, bár férfiaknál előfordul, hogy így üdvözlik a külföldieket. Szokás szerint engedélyt kérnek, mielőtt távoznak valakinek a társaságából.

A nepáliak családcentrikus, vallásos és mély lelki életet élő emberek. A szellem és az alázat számukra olyan értékek, amelyek fontosabbak az anyagi javaknál. A predesztinációnak lényeges szerepet tulajdonítanak; az egyén minden tőle telhetőt megtesz, ám hogy ez mire elég, az végső soron Istentől függ. Egy másik fontos, vallással kapcsolatos fogalom a karma, amely a múltbéli (jó vagy rossz) cselekedetek következményeit jelenti. Valakinek az életében bekövetkező egy-egy esemény e hit szerint az illető előző életének karmájából adódik.

Az ország India felé eső részén száriba öltözött asszonyságok láthatók, orrukban, fülükben apró ékszer. Homlokukon piros pont, a tika - néha a férfiakon is - jelzi, hogy templomaikban már elvégezték a reggeli ájtatoskodást.

  • Az ország déli részén a nők és a férfiak társasági összejövetelek alkalmával külön csoportot alkotnak (hasonlóan Indiához). Északon ez kevésbé jellemző.
  • A nepáliak életét meghatározza az osztály- és a kaszthelyzetük, ami társas viselkedésükre is kihatással lehet. A kasztrendszert ugyan hivatalosan eltörölték, a gyakorlatban - főleg vidéken - ma is létező forma.
  • A nőket Nepálban a férfiakkal teljesen egyenlő elbánásban részesítik.
  • Ha olyannal találkozunk, akinek titulusa van, megszólításkor feltétlenül használjuk ezt a címét.
  • Ne érintsük meg mások fejét vagy vállát, még gyerekekét sem. Ez illetlenség. A fej szent és sérthetetlen.
  • Ne érintsünk meg senkit a lábunkkal vagy a cipőnkkel. Ha ez megtörténik, kérjünk bocsánatot.
  • Legyünk mindig udvariasak és tisztelettudóak másokkal szemben. Az alázatot nagyra értékelik.
  • Kerüljük indulataink kimutatását, a kiabálást és agresszív megnyilvánulásokat. A nepáliak rossz szemmel nézik az ilyesmit.
  • Ne feledjük, hogy a társadalmi osztály és a kaszt Nepálban fontos tényezők. Ha valaki nem szívesen tesz meg vagy visszautasít valamit, ne erőltessük a dolgot. Lehet, hogy azért viselkedik így, mert az osztálya vagy a kasztja által rákényszerített szerep ezzel jár.

Gasztronómia[szerkesztés]

Nepáli stílusú dal bhat papadammal.

Nepál nemzeti étele, amit az egész országban esznek a dal bhat (wd) melyet naponta akár kétszer is fogyasztanak. Alapja a párolt rizs és főtt lencse, amelyhez számos fűszert adnak.[47]

A másik elterjedt étel a momo (wd) nevű gőzölt húsgombóc. A régi recept alapján bivalyhúsból készült, de ma már kecske- és baromfihúsos momót, sőt zöldséges (vegetáriánus) momót is készítenek.[48]

A sel roti egy hagyományos nepáli házi rizskenyér, amely olykor édes.[49]

Sok étel tibeti vagy indiai eredetűek. Tibetből való a thukpa nevű tésztás leves, amelyet a hűvösebb területeken nagyon kedvelnek.[50] A másik a vajas tea.

Nepálban gyümölcsöket (datolyaszilva, alma, mangó, mandarin, kivi) és dióféléket termesztenek, amelyek a helyi édességekben is szerepelnek. Az egyik fő különlegesség a halwa, búzadarából, pudingból és zöld kardamomból készül, kesudióval, mazsolából és aprított kókuszdióból.[51]

Turizmus[szerkesztés]

Turisták az Annapurna-regióban

Fő látnivalók:[52]

Az országot hivatalosan 1951-ben nyitották meg a nyugatiak előtt. Az 1960-as és 1970-es években népszerű célponttá vált, főleg a hippik körében. A nemzetközi látogatók száma 2018-ban meghaladta az egymillió főt (nem számítva a szárazföldön érkező indiai turistákat).[53]

Sport[szerkesztés]

Nepálban az egyik legelterjedtebb sport a futball és a krikett, a hivatalos nemzeti sportja viszont a röplabda.[54] Néhány sportjáték, mint a korábban nemzeti sportnak tekintett dandi biyo (wd) vagy a dél-ázsiai eredetű kabaddi (wd) a vidéki területeken még mindig népszerű.

Labdarúgás[szerkesztés]

Dasarath Rangasala Stadium

Olimpia[szerkesztés]

Ünnepek[szerkesztés]

Nepálban rengeteg vallási ünnep van, szinte minden hónapra jut egy vagy több. Mivel holdhónapokban számítják az időt, ezért az ünnepek évenként más napra eshetnek.

A 2015-ös évben:

Dátum 2015-ben Név Az ünnep típusa Megjegyzés
január 15. Maghe Sankranti Vallási Magh hónap első napja
január 30. Shahid Diwas Nem-vallási A mártírok napja
január 31. Sonam Losar Vallási Újév a tamang közösségben
február 4. Saraswati Puja (szaraszvati púdzsa) Vallási Szaraszvati (istennő) ünnepe
február 19. Prajatantra Diwas Nem-vallási
február 27. Maha Shivaratri (máhá sívaratri) Vallási Shiva születésnapja. Valószínűleg az év leglátványosabb fesztiválja. Egész Nepálból, illetve Észak-Indiából is érkeznek hívők a Pasupatináth templomhoz. A nagy és színes felvonulás betekintést enged a kasztok és törzsek látványos világába.
március 8. Nemzetközi nőnap Nem-vallási
március 16. Fagu Purnima Vallási Úgy is ismerik, mint Holi, a színek fesztiválja. Jókedvű gyerekek hete, akik összevissza locsolkodnak a színezett vízzel.
március 30. Ghode Jatra (dzsotra) Vallási
április 8. Ram Nawami Vallási Ráma születésnapja
április 14. Navabarsha Nem-vallási Nepáli újév , a Bikram Sambat naptár első napja.
április 24. Loktantra Diwas Nem-vallási A demokrácia napja
május 1. Majdur Diwas Nem-vallási A munka ünnepe
május 4. Buddha Jayanti (dzsajanti) Vallási Buddha születésnapja. Többnyire tibetiek jönnek ekkor Nepálba. Nagyon sok zarándok érkezik.
május 29. Ganatantra Diwas Nem-vallási A köztársaság napja
augusztus 29. Janai Purnima (Dzsanai P.) és Raksha Bandhan Vallási A bráhminok ünnepe. Mindenki sárga kendőt köt a csuklójára a démonok ellen.
augusztus 30. Gaijatra (Gai Dzsotra) Vallási Katmanduban, Patanban, Bhaktapurban hatalmas karnevál. Az ünnep 2. napjára esik a buddhista Mataya, amikor illik végiglátogatni a Patan körüli 150 kolostort.
augusztus 30. Rishi Panchami Vallási
szeptember 2. Gaura Parwa Vallási
szeptember 5. Krishna Janmashtami Vallási Más néven Krishna Asztami. Krishna születésnapjának ünnepe.
szeptember 8. Indra Jatra (Indra dzsotra) Vallási 8 napos, az egyik legnagyobb és leglátványosabb ünnep
szeptember 16. Teej (Teedzs-Brata) Vallási A nők ünnepe. A férjükért és leendő férjükért imádkoznak.
szeptember 25. Ghatasthapana Vallási A Dashain (nepáli: बिजया दशमी) kezdete. A dashain (durga púdzsa, doszera) 15 napon át tartó családi ünnep. Mindenki hazamegy, együtt van a család, megáll az élet. Senki nem dolgozik. Az ünnep igazi témája a gonosz legyőzése. A legenda szerint Ráma ezen a napon győzte le Rávanát.
október 1. Fulpati Vallási A Dashain 7. napja
október 2. Maha Asthami Vallási
október 3. Maha Navami and Bijaya Dashami Vallási
október 4. Ekadashi Vallási A Dashain 11. napja
október 5. Duwadashi Vallási Dashain
október 7. Kojagrat Purnima Vallási
november 11. Laxmi Puja (púdzsa) Vallási Laksmi ünnepe a Tihar (nepáli: तिहार) 5 napos fesztiválján, amikor állatokat és isteneket imádnak. Este Laksmit, a jólét istennőjét dicsőítik.
november 12. Mha Puja and Govardhan Puja Vallási
november 13. Bhaitika Vallási
november 17. Chhath Parwa (cshath) Vallási A hinduizmus napistenének fesztiválja
december 25. Karácsony Vallási
december 30. Tamu Lhosar Vallási Újév a gurung közösségben

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Table 01: Number of households by type of ownership of housing unit, NPHC 2021
  2. World Population Review
  3. World Population Review 2022
  4. ENSZ Fejlesztési Program: Human Development Indices and Indicators: 2018 Statistical Update. hdr.undp.org. (angolul) New York (2018) 24. o. (Hozzáférés: 2019. november 3.) (PDF) arch
  5. John Parker: The Gurkhas: An updated in-depth investigation into the history and mystique of the Gurkha regiments. 2013–02–28. ISBN 978-1-4722-0260-4 Hozzáférés: 2022. július 10.  
  6. Singh, Upinder (2008). A history of ancient and early medieval India: from the Stone Age to the 12th century. New Delhi: Pearson Longman. p. 477. ISBN 9788131716779
  7. Wilhelm Z. 4.
  8. Wilhelm Z. 6-10.
  9. Wilhelm Z. 11.
  10. Wilhelm Z. 11-13.
  11. Wilhelm Z. 13-15.
  12. Wilhelm Z. 15-17.
  13. Wilhelm Z. 18-20.
  14. A zárójeles, idézőjeles megállapítások a nepáli szerzők megközelítését tükrözik. (Wilhelm Z. et al)
  15. Wilhelm Z. 20-28.
  16. Wilhelm Z. et al 35.
  17. a b Országok lexikona A-Z, 2007
  18. http://www.visitnepal.com/nepal_information/nepalparks.php
  19. Wilhelm Z. et al 36-37.
  20. Wilhelm Z. 46.
  21. Köztársaság lesz Nepál Archiválva 2007. december 30-i dátummal a Wayback Machine-ben - A Népszava cikke; 2007. december 28.; Elérés: 2008. január 4.
  22. http://www.indexmundi.com/nepal/government_profile.html
  23. https://en.wikipedia.org/wiki/Legislature_Parliament_of_Nepal
  24. Archivált másolat. [2018. július 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 4.)
  25. Észak-Ciprussal együtt
  26. Wilhelm Z. 41.
  27. Bakrania, S. (2015). „Urbanisation and urban growth in Nepal (GSDRC Helpdesk Research Report 1294)”, University of Birmingham, Birmingham, Kiadó: UK:GSDRC.  
  28. Magyar Nagylexikon: Országok lexikona, 2007
  29. Wilhelm Z. 41-45.
  30. Statistical Yearbook of Nepal - 2013 [archivált változat]. Kathmandu: Central Bureau of Statistics, 23. o. (2013. március 16.). Hozzáférés ideje: 2015. december 13. [archiválás ideje: 2016. szeptember 18.] 
  31. a b c d e f Archivált másolat. [2010. december 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. szeptember 11.)
  32. "2011census"
  33. Statistical Yearbook of Nepal - 2013. Kathmandu: Central Bureau of Statistics. 2013. p. 23. Retrieved 13 December 2015.
  34. Nepal: Nepal: Bill criminalises religious conversion. www.csw.org.uk . (Hozzáférés: 2021. február 5.)
  35. Hindu Demographics & Denominations (Part One) (angol nyelven). Religion 101 , 2012. november 28. [2019. augusztus 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. augusztus 21.)
  36. Overview (angol nyelven). World Bank. [2019. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. november 23.)
  37. a b Reader's Digest: Világjárók lexikona, 1998
  38. Probáld Ferenc - Horváth Gergely: Ázsia, Ausztrália és Óceánia földrajza, ELTE, 1998
  39. "Dolpa HQ connected to national road network". The Himalayan Times. 18 November 2018. Retrieved 4 December 2019.
  40. Connecting Nepal's Rural Poor to Markets. [2013. április 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. február 4.)
  41. Félsz a repüléstől? – Akkor ezt az országot messzire kerüld el (magyar nyelven). Portfolio.hu. (Hozzáférés: 2022. június 9.)
  42. The rise and fall of Nepal Airlines (angol nyelven). Kathmandu Post . (Hozzáférés: 2019. december 4.)
  43. Bista, Dor Bahadur. Fatalism and Development: Nepal's Struggle for Modernization (angol nyelven). Orient Blackswan, 44. o. (1991. március 16.). ISBN 978-81-250-0188-1 
  44. Acharya, Bala Ram (2005). „Sociological Analysis of Divorce: A Case Study from Pokhara, Nepal” (angol nyelven). Dhaulagiri Journal of Sociology and Anthropology 1, 129–145. o. DOI:10.3126/dsaj.v1i0.284. ISSN 1994-2672.  
  45. a b c Veér András: Nepál, 2003
  46. Az üzleti kultúra enciklopédiája, Gemini Budapest Kiadó, 1998
  47. NEPALI DAL BHAT (LENTILS AND RICE) (internationalcuisine.com)
  48. NEPALI MOMO (NEPALESE MEAT DUMPLINGS) (food.com)
  49. Sel Roti | Nepali Food Recipe | Anup Kitchen (anupkitchen.com)
  50. Farming in Nepalese Mountains (madhusudhang48.wordpress.com)
  51. Roufs, Timothy G.; Roufs, Kathleen Smyth: Sweet Treats Around the World. 179–183. o.
  52. https://www.tripadvisor.com/Attractions-g293889-Activities-Nepal.html#ATTRACTION_SORT_WRAPPER
  53. Nepal tourism generated Rs 240b and supported 1m jobs last year: Report (angol nyelven). Kathmandu Post . (Hozzáférés: 2019. december 2.)
  54. It’s official: Volleyball is the national sport of Nepal – OnlineKhabar, 2017. május 23. [2017. július 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. szeptember 8.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Nepal
A Wikimédia Commons tartalmaz Nepál témájú médiaállományokat.