Dél-Ázsia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

██ Dél-Ázsia országai

██ Az ENSZ még Dél-Ázsiához sorolja Afganisztánt és Iránt

Dél-Ázsia kontinensrésze Ázsia földrészének geopolitikailag kialakított déli területe, mely megközelítőleg a Hindusztáni-félszigettel (Indiai szubkontinens) esik egybe. Nyugatról keletre Nyugat-Ázsia, Közép-Ázsia, Kelet-Ázsia és Délkelet-Ázsia határolja.

Fogalom és használat[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Dél-Ázsia a következő országokból és területekből tevődik össze Ázsia részegységévé, ezek az államok aktív tagjai a Dél-Ázsiai Regionális Együttműködésért Egyesületnek (South Asian Association for Regional Cooperation) a Brit Indiai-óceáni Terület kivételével.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) Afganisztánt és Iránt is a dél-ázsiai régióba sorolja:

Esetlegesen (néhány kulturális adottságon alapuló feltevés szerint) hozzáértendő:

Az Indiai szubkontinens elnevezés megfelelően jellemzi a geofizikailag elválasztott, az Indiai-pajzson elhelyezkedő területet, melyet északról az Eurázsiai-pajzs határol. Geopolitikai szempontból Dél-Ázsia nem csak az Indiai-szubkontinenst foglalja magába, hiszen az ezen kívül néhány, az Eurázsiai-pajzson elhelyezkedő területet is Dél-Ázsia kategóriájába soroljuk. Példának okáért Afganisztán néha szociopolitikai és etnikai okokból fakadóan ehhez a régióhoz sorolandó, míg az Indus nyomvonalától nyugatra eső pakisztáni területeket gyakran történelmi kapcsolatokból kifolyólag Közép-Ázsia egy részeként tekintendő. Pakisztán területének nagy százaléka nem az Indiai-pajzson található, hanem az Iráni-felföld peremén. A Hindukus hegység esetében az Iráni-felföldtől délkeletre eső területek már Dél-Ázsiához tartoznak.

Népességföldrajza és történelme[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az e területen élő emberek számos olyan tulajdonságot hordoznak, melyekkel antropológiailag élesen elhatárolhatók az Ázsia nagy részére jellemző embertípustól; a domináns embertípus és kultúra indo-árja illetve ravida részekre osztható, melyekre nagy hatással voltak az Iráni-felföldről és a Kaukázusból érkező kultúrák. Perzsa, arab és török kulturális hagyományok szintén éreztették hatásukat a dél-ázsiai iszlám közösség kultúrájában, de így is a Közel-Keleten bevett szokásoktól lényegesen eltérő iszlám kultúrát tudtak meghonosítani a környék muszlim lakói.

Ázsia egyéb részegységei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]