Nirvána

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ez a szócikk az indiai vallásokban használatos fogalmat tárgyalja. Az amerikai együttes a Nirvana cikkben található.

Nirvána (szanszkrit nirvāṇa (निर्वाण), páli nibbāna(निब्बान)) az indiai vallások egyik fő fogalma. A sramanák (indiai vándor szerzetesek[1]) szerint a nirvána a szenvedés állapotától (dukkha) való megszabadulás. Az ind filozófiában a nirvána a bramannal való egyesülést jelenti a móksán keresztül. Szó szerint az jelenti, hogy „elfújni” – amely hindu szövegkörnyezetben a szenvedéstől és az individualista léttől való megszabadulásra utal, míg a buddhizmusban a kapzsiság, a gyűlölet és az érzéki csalódás lángjának elfújását jelenti.[2][3]). A nirvánát általában negatív fogalmakkal ill. a szanszárához kötő indulatok hiányaként szokás leírni[4], pozitív megfogalmazása (a Négy Pecsét negyedik tagja): a legfőbb boldogság, béke[5].

Nirvána a buddhizmusban[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Buddha úgy jellemezte a nirvánát, hogy a tökéletesen nyugodt tudat állapota, amely megszabadult a vágyakozásoktól, haragtól és egyéb kínzó állapotoktól (klésák). Ez egyben a "világ végét" is jelenti, hiszen nem marad utána öntudat és a tudatnak nincs határa. A tudat megleli a békét az egész világgal, együtt érez minden lénnyel és lemond a rögeszmékről és a berögzülésekről. Ezt a létező alaköltés szenvedéseinek lecsendesítésével és az újabbak megszületésének megakadályozásán keresztül éri el. A nirvánában a vágyakozás és utálat gyökere kerül kiirtásra. Ezután az ember már nincs kitéve szenvedésnek (páli: dukkha) és további újjászületéseknek a szamszárában. A páli kánon szerint a nirvánában megtapasztalható a dolgok üres természete (súnjata) is.

A Dhammapada[6] szentírásokban Buddha azt mondja, hogy a nirvána a "legnagyobb boldogság". Ez egy kitartó, mindent átható boldogság, amely a megvilágosodással keletkező nyugodtsággal jár. A nirvánát kísérő tudást a bódhi (megvilágosodás) szó fejezi ki.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. www.buddhistminilexikon.blogspot.com Sramana, Remete
  2. Richard Gombrich, Theravada Buddhism: A Social History from Ancient Benāres to Modern Colombo. Routledge and Kegan Paul, 1988, 63. oldal."
  3. SN 35.28. Tűzbeszéd
  4. Uda 8.3. Nibbána Szutta, SN 38.1 Nibbána
  5. Négy dharma pecsét
  6. A Dhammapada Vekerdi J. és Fórizs L. fordításában

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]